’14 şehidimize daha ulaştık. 40 şehidimize ulaşmış olduk’

dunyadan

Global Mod
Global Mod
’14 şehidimize daha ulaştık. 40 şehidimize ulaşmış olduk’
– İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Bartın’ın Amasra ilçesinde maden ocağında meydana gelen patlamada ömrünü kaybedenlerin sayısının 40 olduğunu, bir personelle ilgili belirsizliğin sürdüğünü söylemiş oldu.

İçişleri Bakanı Soylu, Güç ve Alışılmış Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanı Vedat Alım ile patlama daha sonrası arama kurtarma çalışmalarına ait basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Madenciler, aileleri ve Türkiye’de madencilik mesleğini yapan her insanın gözü, kulağı ve bütün kalbiyle Amasra’da olduğunu belirten Soylu, Güç ve Alışılmış Kaynaklar Bakanlığı, Afet ve Acil Durum İdaresi Başkanlığı (AFAD), Sıhhat Bakanlığı UMKE, Türk Kızılay ve öbür bütün kurumların seferber olduğunu söylemiş oldu.

Soylu, olayın yaşandığı saatten itibaren yapılan çalışmalarda yerin 300-350 metre altında büyük efor sarf edildiğini söylemiş oldu.

– “26 şehidimizin açıklamasından daha sonra 14 şehidimize daha ulaştık”

“Sabah saat 07.30 prestijiyle gece yaptığımız 26 şehidimizin açıklamasından daha sonra 14 şehidimize daha ulaştık. Yani 40 şehidimize ulaşmış olduk. bir daha orada bir kısımda yangın bulunmasına karşın kahraman madencilerimiz, arama kurtarmacılarımız, arkadaşlarını orada bırakmamak için büyük bir fedakarlık ortaya koydu. Hepsine minnettarız. 40 madencimizi, 40 şehidimizi çıkarıp buradan hastanelere ulaştırdık. 11 yaralımız da hastanelerde, 6’sı Sıhhat Bakanlığımızın ambulanslarıyla İstanbul’da Çam ve Sakura Kent Hastanesi’nde, 5’inin 3’ü Bartın Devlet Hastanesi, 2’si ise özel hastanede, biri taburcu oldu.

110 madencimizden 58 madencimizin de kimisi kendi imkanlarıyla, büyük bir kısmı de arama kurtarma kararı arkadaşlarımızın uğraşlarıyla kurtarılmış oldu. Bir madencimizle ilgili belirsizliğimiz var. Şu anda hem orada arama kurtarma çalışmalarımız devam ediyor birebir vakitte o belirsizliğin ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalar aşağıda da devam ediyor. 40 madencimizin de kimliği belirlendi. 26 madencimizin kimliğini gece o saat prestijiyle söz etmiştik. Biraz daha sonra da geri kalan 14 madencimizin, şehidimizin kimliğini kamuoyuyla paylaşacağız.”

– “Sabaha kadar teşhis ve soruşturma çalışmaları sürdü”

Soylu, arama kurtarma çalışmalarının başından itibaren ailelerle olay yerinde ve hastanede olduklarına işaret ederek patlamada hayatını kaybedenlerin ailelerine, mesai arkadaşlarına ve tüm madencilere başsağlığı diledi.

Başsavcılığın sabaha kadar hem teşhis hem soruşturmayla ilgili bütün çalışmaları sürdürdüğünü bildiren Soylu, şunları kaydetti:

“Onlara da ayrıyeten burada teşekkür etmek isteriz. Allah razı olsun, kolaylaştırıcı süreçler ortaya koydular. Dün olay yaşandığı andan itibaren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a kimi vakit saat başı, kimi vakit yarım saat ortayla, kimi vakit kendilerinin aramasıyla, kimi vakit de bizim bilgi vermemizle daima olarak bilgi arz ettik, bilgi verdik. Biraz daha sonra da hem olay yerinde bilgi almak birebir vakitte baş sıhhati dilemek ve taziyede bulunmak için kendileri Bartın’a intikal edecekler.”

Güç ve Doğal Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Kuruluş Müdürlüğüne bağlı maden ocağındaki patlamanın akabinde bir galeride kısmen yaşanan yangına ait, “Yangın büyük oranda denetim altına alındı. Yangının soğutulmasıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.

Bölgede incelemelerini sürdüren Bakan Dönmez, gazetecilere yaptığı açıklamada, arama kurtarma çalışmalarında sona yaklaşıldığını söz etti.

Dönmez, arama kurtarma çalışmalarını başta TTK gruplarının yaptığını hatırlatarak, “Kendi arkadaşlarını kurtarmak için ellerinden geleni yaptılar. Burada sizinle paylaşamayacağım trajik hüzünlü hadiseler yaşandı. O arkadaşların bir arkadaşını canlı çıkarması daha sonrası sevincini de gördük.” dedi.

Patlamanın akabinde bir galeride kısmen yaşanan yangına ait ayrıntılar paylaşan Dönmez, şunları kaydetti:

“Dün akşam yaptığımız açıklamada kısmen bir galeride yangın olduğunu söylemiştim. Yangın büyük oranda denetim altına alındı. Yangının soğutulmasıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Şu an kuyu başındayız. Buradan 350 metre aşağıda oldu fakat 2,5 kilometre de uzaktayız. Yürüyerek bile oradan buraya 45-50 dakikadan evvel gelme bahtımız yok. Çalışmaya katılan arkadaşlara AFAD’a, UMKE’ye teşekkür ediyorum. 3 hafta evvel Türk-İş liderimizle buradaydık, kardeşlerimizle. İnşallah tekrar bu biçimde acıları Rabbim bize yaşatmaz.”

Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanı Vedat Alım, Bartın’ın Amasra ilçesinde maden ocağındaki patlamaya ait, “Milletimizin acısı büyük, madencilerimizin acısı büyük. Allah yakınlarına sabır versin, madencilere sabır versin. Milletimizin başı sağ olsun.” dedi.

Enerji ve Doğal Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile patlamanın yaşandığı maden alanında bulunan Alım, gazetecilere, bu acının üzerine konuşmanın epeyce güç olduğunu söylemiş oldu.

Bakan Alım, “Ateş düştüğü ocağı yakar fakat bugün bu acıyı hepimiz hissediyoruz. Bu sıkıntı periyotta, ateş karşısında, yerin altında arkadaşlarını kurtarmak için gayret eden emekçi kardeşlerimize, onların gayretine hürmet duyuyorum, onları tebrik ediyorum, onlara teşekkür ediyorum. Milletimizin acısı büyük, madencilerimizin acısı büyük. Emekçilerimizle bu biçimde bir acıyla karşılaşmak, onların yanında olmak, fazlaca hüzün verici bir şey. Allah yakınlarına sabır versin, madencilere sabır versin. Milletimizin başı sağ olsun.” sözlerini kullandı.

– “Son olur diye istek ediyorum”

TÜRK-İŞ Genel Lideri Ergün Atalay da bölgeyi bir süre evvel bakanlar ve sendika liderleriyle ziyaret ettiklerini aktararak, “Madencilerin külfetlerini, sorunlarını, ne var ise Bakan beyefendiye intikal ettirdik. Ancak maalesef ortadan 3 hafta geçti ve bu olayla ilgili buradayız.” diye konuştu.

Atalay, bugüne kadar maden kazalarında 5 binin üzerinde “şehit” verildiğini ve 40 madencinin daha buna eklendiğini lisana getirdi.

Türkiye’de arama kurtarmanın en uzman takımlarının bulunduğu bölgenin burası olduğunu anlatan Atalay, “Türkiye’de nerede bir iş kazası var ise biz emekçiler bu bölgeden takviye alıyorduk lakin maalesef başımıza bu biçimde bir olay geldi. Cenazelerimizi defnettikten daha sonra İçişleri, Güç ve Olağan Kaynaklar ile Çalışma ve Toplumsal Güvenlik bakanlarımızla nedir ne değildir ortaya koyar, ayrıntılı konuşma imkanı buluruz. Ailelere başsağlığı diliyorum. Son olur diye dilek ediyorum lakin maalesef son olmuyor. İnşallah son olur.” formunda konuştu.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.