2. Ordu eski Kumandanı Huduti’nin darbe cezası düşürüldü, 12 yıl mahpus verildi

dunyadan

Global Mod
Global Mod
2. Ordu eski Kumandanı Huduti’nin darbe cezası düşürüldü, 12 yıl mahpus verildi
Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, Adem Huduti tutuklu bulunduğu cezaevinden, öbür sanıklar Eyüp Özcan ve Fatih Gürcan da bulundukları kentlerdeki adliyelerden Ses ve İmaj Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Sanık Murat Memnun’un salonda hazır bulunduğu duruşmaya sanık Hasan Ayaz ise katılmadı.

Talebi sorulan Cumhurbaşkanlığı avukatı Bayram Taşkın, mütalaaya katılmadıkları, sanıkların iddianamedeki sevk hususu uyarınca cezalandırılmasını istedikleri tarafındaki görüşünü bir dahaledi.

Sanıklar Murat Keyifli, Fatih Gürcan ve Eyüp Özcan ise beraat talebinde bulundu.

Savunması istenen Adem Huduti, Malatya Cumhuriyet Başsavcılığının yeni bir mütalaa hazırlamasını beklediklerini lakin savcılığın eski mütalaada ısrarcı olduğunu savundu.

Adli makamların kendisini sanık olarak değil düşman olarak gördüğünü ileri süren Huduti, “Suçluları öldürmeyip yargıya teslim ettiğim için hatalıyım. Hatalıyı yargıya teslim etmek hata değil.” dedi.

Darbe teşebbüsüne kalkışanların kendisine silah çektiklerini tez eden Huduti, darbecilerle bir arada olmadığının ve tıpkı yolu yürümediğinin evraktaki kanıtlarla de ispatlandığını savundu. Huduti, kendisinden darbecileri öldürmek için buyruk istendiğini, kendisinin “İlk kurşunu biz atmayalım, onlar kurşun atarsa çekinmeden vuralım.” söylemiş olduğini ileri sürerek, beraatını istedi.

Sanık Adem Huduti’nin oğlu ve avukatı olan Ersü Oktay Huduti ise müvekkili Adem Huduti’nin darbe teşebbüsüne karşı olduğuna yönelik açıklama yapan 4 ordu kumandanından biri olduğunu savunarak, hatanın ögelerinin oluşmadığı savında bulundu.

Adem Huduti’nin tutuklu bulunduğu cevaevinde rahatsızlandığını tabir eden Ersü Oktay Huduti, en azından isimli denetim kararlarının uygulanmasını talep etti.

sonucunı açıklayan mahkeme heyeti, Adem Huduti’nin “anayasayı ihlale teşebbüse yardım” kabahati işlediğinin sabit olduğunu belirterek, sanığa bu kabahatten takdiri indirimi de uygulayıp 12 yıl 6 ay mahpus cezası verdi.

Heyet, sanıklar Gürcan, Özcan, Keyifli ve Ayaz’ın evrakının ise FETÖ üyeliği ve darbe teşebbüsüne yardım etme istikametinden incelenmek üzere ayrılmasını kararlaştırdı.

– Davanın geçmişi

Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesince, periyodun 2. Ordu Kumandanı Orgeneral Adem Huduti’ye “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın öngördüğü tertibi ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek kabahatine yardım”dan 15 yıl mahpus cezası verilmişti. Huduti’nin muhafaza astsubayları Fatih Gürcan ve Eyüp Özcan ile yüzbaşı Murat Memnun ve astsubay Hasan Ayaz ise beraat etmişti.

Yargıtay 16. Ceza Dairesinin sanık Huduti hakkındaki 15 yıl mahpus cezasını onaması daha sonrasında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca karara itiraz edilmişti. İtiraz üzerine sonucu inceleyen Yargıtay Ceza Genel Konseyi, sanık Huduti’ye ceza verilirken yasal ve kâfi münasebet gösterilmeksizin takdiri indirim uygulanmadığı için sonucu bozmuş, haklarında beraat sonucu verilen öbür 4 sanığın evrakının ise FETÖ üyeliği ve darbe teşebbüsüne yardım etme istikametinden incelenmesi gerektiğine işaret etmişti.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.