2030 yılına kadar AB nüfusunun yüzde 80’inin temel dijital becerileri edinmiş olması gerekiyor

hadicanim

Aktif Üye
AB Konseyi dijital eğitime ilişkin bir öneri yayınladı. Buna göre, 2030 yılına kadar 16-74 yaş arası AB nüfusunun yüzde 80’inin en azından temel dijital becerilere sahip olması gerekiyor. Başarının sağlanması için Konsey, üye devletlere bir takım önerilerde bulunuyor ve taleplerde bulunuyor.

Reklamcılık

Dijital eğitime yatırım yapın

Konsey, basın bülteninde, COVID-19 salgınının eğitim ve öğretim sistemlerinin dayanıklılık, erişilebilirlik, kalite ve kapsayıcılık açısından dijital olgunluğunu iyileştirme ihtiyacını vurguladığını açıkladı. Gelişmelere ayak uydurabilmek için gerekli beceri ve yeterliliklerin de buna göre öğretilmesi gerekmektedir.

İnsanların “teknolojileri nasıl çalıştıklarını anlayarak yaratıcı, güvenli ve duyarlı bir şekilde kullanmalarını” sağlamak için üye devletler, dijital teknolojilerin öğretime entegre edilmesini ve öğretmenlerin de bu teknolojileri kullanma yetkisine sahip olmasını sağlamalıdır. Genel olarak dijital altyapıya ve dijital erişilebilirliğe, özellikle de genel ve mesleki eğitime yatırım yapılmalıdır. Dijital eğitime yönelik araçlar geliştirilmeli ve yapay zekanın etkileri araştırılmalıdır. Siber güvenlik önlemleri konusunda farkındalığın artırılması gerekiyor.

İspanya Eğitim, Mesleki Eğitim ve Spor Bakanı Pilar Algría şunları söyledi: “Dijital beceri ve yeterlilikler, tüm yaş gruplarında ve kökenlerine bakılmaksızın tüm nüfus için erişilebilir olmalıdır. Her okul ve her eğitim ve öğretim kurumu gerekli önlemleri almalıdır. teknolojinin risklerini ve fırsatlarını dikkate alın.”

Ulusal hedefler belirleyin

Dijital eğitim, okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim ve mesleki eğitimden yüksek öğretime ve yetişkin eğitimine kadar tüm eğitim yollarındaki tüm nüfus gruplarını etkilemektedir.

Konseyin tavsiyesi ulusal ve gerekiyorsa bölgesel stratejiler çağrısında bulunuyor. Üye Devletlerden bu becerilerin öğretilmesine yönelik ulusal hedefler belirlemeleri ve aynı zamanda “öncelikli veya ulaşılması zor gruplara” yönelik eğitimleri hedeflemek için önlemler almaları istenmektedir. Ayrıca ilk ve ortaöğretimde dijital beceri ve yeterliklerin öğretimi güçlendirilmeli ve çeşitli konular çerçevesinde dijital becerilerin bölümler arası öğretimi teşvik edilmelidir. Üniversite öğrencilerine de her seviyede ve her konuda uygun öğrenme fırsatları sunulmalıdır. Yetişkinlere, diğer şeylerin yanı sıra, BİT uzmanı eksikliğini gidermek için dijital beceriler edinme fırsatı verilmelidir.

Konseye göre, Avrupa Komisyonu tavsiyelerin üye ülkelerde uygulanmasını izlemek istiyor. Daha sonra beş yıl içinde bir rapor hazırlayıp Konsey’e sunacaktı.

AB’nin “Dijital On Yıla Giden Yol” infografikinden bir bölüm. Planın 2030 yılına kadar dijital bir Avrupa’nın gerçekleştirilmesine katkıda bulunması bekleniyor.

(Resim: AB Konseyi)

(kbe)

Haberin Sonu