8 yaşındaki Ezel Ali matematik olimpiyatında dünya ikincisi

dunyadan

Global Mod
Global Mod
8 yaşındaki Ezel Ali matematik olimpiyatında dünya ikincisi
Singapur Memleketler arası Matematik Olimpiyatı’nın sonuçları belirtildi. Dünyanın dört bir yanından öğrencilerin çevrim içi katıldığı müsabakaya; Yenişehir İlkokulu’nun ikinci sınıf öğrencisi Ezel Ali Altın, Türkiye’nin farklı kentlerinden 5 öğrenci ile birlikte katıldı. Yarış sırasında ilişki sorunu yaşamasına karşın matematik öğretmeni annesi Gülşen Tan’ın tertip komitesini uyarması ile müsabakayı tamamlayan Ezel Ali, dünya ikincisi oldu. Mükafatı ve madalyası kargo ile Mersin’e ulaştırılacak Ezel Ali, başka milletlerarası müsabakalar için çalışmalarını sürdürüyor.

Başarıları ile dikkat çeken Ezel Ali, matematiği epeyce sevdiğini belirterek, “Bundan daha sonraki imtihanlara katılmaya devam edeceğim. Asla pes etmeyeceğim. Büyüyünce amacım, bilim insanı olmak istiyorum zira benim matematiğim yeterli. Matematiği düzgün olan, bilim insanı olabilir” dedi.

Anne Gülşen Tan ise birinci başta bu kararı beklemediklerini belirterek, şunları söylemiş oldu: “Aynı imtihanda geçen yıl üçüncü olmuştu. İmtihan esnasında Ezel Ali, birtakım aksilikler yaşadı. İmtihana çift kamera, çift bilgisayarla giriyorlardı. 20 dakika daha sonra gelerek, ‘Anne imtihanım bitti’ dedi zira imtihan 90 dakikaydı. Bunun üzerine 5 dakika düşünerek kıymetlendirme yaptık. İtiraz etmeli miyiz, diye düşündük zira kameraya Ezel Ali haricinde kimsenin gözükmemesi gerekiyordu. Ezel Ali, Türkiye’yi temsil ettiği için koordinatöre yazdım, imtihanın bitmemesi gerektiğini, müddetinin epeyce süratli geçtiğini, imtihanın bittiğini ve beni çağırdığını söylemiş oldum. Koordinatör de ısrarla onun imtihanının bittiğini söylemiş oldu. ‘Hayır, kontağı koptuğu için imtihanının bittiği söylenmiştir’ dedim. Çabucak inceleme başlatarak bir daha link gönderdiler. İmtihana giriş linki geldikten daha sonra Ezel Ali tekrar imtihana girdi. İmtihan kararında Ezel Ali, dünya ikincisi oldu. Şayet ben itiraz etmeseydim, şuurlu bir biçimde hareket etmeseydim büyük ihtimalle bu derece de gelemeyecekti. Ezel Ali, ilkokul ikinci sınıflarda Türkiye’yi temsilen girdi. Türkiye’yi temsil etmesi açısından, geçen yılki başarısı devam ettirdiği için epeyce memnun ve gururluyuz.”

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.