Abdülhamiti Kim Devirdi ?

starabla

Global Mod
Global Mod
Abdülhamiti Kim Devirdi?

Sultan II. Abdülhamit'in Tahtan Indirilmesinin Sebepleri

Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde önemli bir figür olan Sultan II. Abdülhamit, 1876-1909 yılları arasında tahtta bulunmuş ve yönetimi sırasında birçok farklı iç ve dış faktörle karşı karşıya kalmıştır. Abdülhamit’in tahttan indirilmesi, Osmanlı İmparatorluğu’nun son yıllarında yaşanan en önemli siyasi olaylardan birisidir. Peki, Sultan II. Abdülhamit’i kim devirdi ve bu olay nasıl gelişti? Bu makalede, Abdülhamit’in tahttan indirilmesinin sebepleri, gelişimi ve sonuçları detaylı bir şekilde ele alınacaktır.

Abdülhamit’in Yönetim Tarzı ve İktidarın Sonları

Sultan II. Abdülhamit, ilk yıllarda Osmanlı İmparatorluğu’nu modernize etmek amacıyla bazı reformlar yapmış olsa da, yönetiminde giderek daha otoriter bir tutum sergilemeye başlamıştır. Özellikle basın ve düşünce özgürlüğünü kısıtlayan uygulamaları, onun hükümetinin eleştirilmesine yol açmıştır. Abdülhamit, 1876’da ilan edilen ilk Osmanlı Anayasası’nı kısa süre sonra askıya almış ve parlamentoyu kapatarak mutlakiyetçi bir yönetim biçimini benimsemiştir. Bu durum, zamanla hem iç muhalefetin hem de dış dünyadaki güçlerin dikkatini çekmeye başlamıştır.

Abdülhamit’in yönetimi, aynı zamanda dış politikada da birçok zorlukla karşı karşıya kalmıştır. Osmanlı İmparatorluğu, özellikle Balkanlar'da toprak kayıpları yaşarken, Avrupa devletlerinin baskıları ve içerideki isyanlar da yönetimi zorlaştırmıştır. Bunun yanı sıra, Abdülhamit’in Rusya ve Avrupa ile kurduğu ittifaklar, bazı kesimler tarafından devletin bağımsızlığına tehdit olarak görülmüştür.

II. Abdülhamit’in Tahttan İndirilmesinin Sebepleri

Abdülhamit’in tahttan indirilmesinin arkasında bir dizi iç ve dış faktör bulunmaktadır. İlk olarak, Abdülhamit’in otoriter yönetim tarzı, devletteki birçok grup ve halk arasında hoşnutsuzluğa yol açmıştır. Abdülhamit’in en çok eleştirilen politikalarından biri de sansür uygulamalarıdır. Eğitimden basına, her alanda denetimi sağlamaya çalışmış ve bu da onu halkın gözünde olumsuz bir figür haline getirmiştir.

Bir diğer sebep ise, 1908’de Jön Türklerin gerçekleştirdiği İkinci Meşrutiyet’in ilanıdır. Jön Türkler, Abdülhamit’in mutlakiyetçi yönetimine karşı çıkıyor ve daha demokratik bir yönetim talep ediyorlardı. Meşrutiyetin ilan edilmesinin ardından, Abdülhamit'in yönetim tarzı tartışılmaya başlanmış ve bu durum, tahtan indirilmesine giden sürecin önünü açmıştır.

Dış faktörler de Abdülhamit’in devrilmesinde etkili olmuştur. Osmanlı İmparatorluğu’nun içindeki isyanlar ve dışarıdan gelen baskılar, Abdülhamit’in iktidarını zayıflatmıştır. Özellikle I. Dünya Savaşı öncesi dönemde, Avrupa'nın Osmanlı’ya karşı tavrı giderek sertleşmiş, Abdülhamit ise imparatorluğun birliğini korumakta zorlanmıştır.

Sultan II. Abdülhamit’i Kim Devirdi?

Abdülhamit’i tahttan indiren güçler, aslında hem iç hem de dış faktörlerin birleşiminden oluşmaktadır. Bu süreçte en belirleyici rolü oynayan grup, Jön Türkler olmuştur. Jön Türkler, modernleşme ve demokratikleşme adına Abdülhamit’in otoriter yönetimine karşı çıkıyorlardı. Bu grupta yer alan Enver Paşa, Talat Paşa ve Cemal Paşa gibi isimler, 1908’de gerçekleştirilen İkinci Meşrutiyet hareketinin önderleri olmuşlardır.

Jön Türkler, Osmanlı İmparatorluğu’ndaki despotizme karşı halkı örgütlemiş ve Abdülhamit’e karşı ciddi bir muhalefet oluşturmuşlardır. 1909'da gerçekleşen 31 Mart Olayı, Abdülhamit’in devrilmesindeki en önemli dönüm noktalarından biridir. Bu olay, Abdülhamit’e sadık olan bir grup askerin, İstanbul’da ayaklanarak yönetimi ele geçirme girişimi olarak tarihe geçmiştir. Ancak bu ayaklanma kısa süre içinde bastırılmış ve Abdülhamit’in tahtan indirilmesi kesinleşmiştir. Sultan II. Abdülhamit, 1909 yılında tahttan indirilmiş ve Selanik’e sürgün edilmiştir.

Abdülhamit’in Tahttan İndirilmesinin Sonuçları

Abdülhamit’in tahttan indirilmesi, Osmanlı İmparatorluğu için büyük bir dönüm noktası olmuştur. Meşrutiyetin ilanı ile birlikte, monarşik sistemden çok partili bir sisteme geçişin temelleri atılmaya başlanmıştır. Ancak bu geçiş, Osmanlı'da pek çok siyasi çalkantıya yol açmıştır. Abdülhamit sonrası dönemde, özellikle İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin etkinliği artmış ve ülke yönetimi üzerinde büyük bir baskı oluşturulmuştur.

Ayrıca Abdülhamit’in devrilmesi, Osmanlı İmparatorluğu’nda pek çok reform hareketinin önünü açmıştır. Ancak bu reformlar, genellikle hükümetin siyasi krizlere girmesine ve askeri yönetimlerin artmasına yol açmıştır. Abdülhamit’in devrilmesinden sonra Osmanlı, Birinci Dünya Savaşı’na girmeye ve sonrasında çökmeye doğru sürüklenmiştir.

Sıkça Sorulan Sorular

1. Abdülhamit’in tahttan indirilmesinin sebepleri nelerdir?

Sultan II. Abdülhamit’in tahttan indirilmesinin sebepleri arasında otoriter yönetim tarzı, basın ve düşünce özgürlüğünü kısıtlaması, Jön Türklerin başlattığı Meşrutiyet hareketi ve dış baskılar yer almaktadır. Abdülhamit’in politikaları, halkta hoşnutsuzluk yaratmış ve bu da devrilmesine zemin hazırlamıştır.

2. Abdülhamit’in tahttan indirilmesinde en etkili grup kimdir?

Abdülhamit’in tahttan indirilmesinde en etkili grup Jön Türkler olmuştur. Jön Türkler, 1908’de İkinci Meşrutiyet’i ilan ederek Abdülhamit’in mutlak yönetimine son vermek istemişlerdir.

3. Abdülhamit neden sürgüne gönderildi?

Sultan II. Abdülhamit, 1909’da tahttan indirildikten sonra Selanik’e sürgün edilmiştir. Abdülhamit’in sürgüne gönderilmesinin nedeni, yönetim tarzının halk ve askeri kesimler arasında ciddi tepki yaratması ve Jön Türklerin bu durumu fırsat bilerek devrim yapmalarıdır.

Sonuç

Sultan II. Abdülhamit’in tahttan indirilmesi, Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde önemli bir siyasi olaydır. Hem iç hem de dış faktörlerin etkisiyle gerçekleşen bu olay, Osmanlı’daki monarşik yönetimi sonlandırmış ve yerini daha demokratik bir yönetim arayışına bırakmıştır. Ancak Abdülhamit’in devrilmesi, aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu’nun daha büyük bir çöküş sürecinin başlangıcı olmuştur. Bu olay, sadece Osmanlı tarihinde değil, dünya tarihinde de önemli bir dönüm noktasıdır.