Aile Bakanlığı ‘Engelli Hakları Ulusal Hareket Planı’ hazırladı

dunyadan

Global Mod
Global Mod
Aile Bakanlığı ‘Engelli Hakları Ulusal Hareket Planı’ hazırladı
Aile ve Toplumsal Hizmetler Bakanlığınca “Engelli Hakları Ulusal Aksiyon Planı” hazırlandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, 2023-2025 yıllarını kapsayan aksiyon planı ile istihdamdan erişilebilirliğe, eğitimden sıhhate, siyasal yaşama iştirakten adalete erişime ve hakların korunmasına kadar, engellilikten kaynaklı gereksinimlere yönelik 275 faaliyet hayata geçirilecek.

Belirlenen siyasetler, Bakanlık uyumunda, kamu kurum ve kuruluşları ile engelli bireyleri temsilen sivil toplum kuruluşlarının iştirakiyle gerçekleştirilecek.

Politika alanları, “İçermeci ve Erişilebilir Toplum”, “Hakların Korunması ve Adalet”, “Sağlık ve Uygunluk Hali”, “Kapsayıcı Eğitim”, “Ekonomik Güvence”, “Bağımsız Yaşam”, “Afet ve İnsani Bakımdan Acil Durumlar”, “Uygulama ve İzleme” başlıklarından oluşacak.

Bu kapsamda, engelli bireylere yönelik hak temelli bakış açısının yaygınlaştırılmasına ait çalışmalar yapılıp, bu bakış açısının yaygınlaştırılması için ulusal kampanya düzenlenecek.

Engelli bireylerin toplumsal, kültürel etkinlikler ile turizm, rekreasyon ve spor faaliyetlerine iştiraki güçlendirilecek.

Sosyal, kültürel ve rekreasyonel aktifliklerin gerçekleştirildiği yerlerin erişilebilirliği ve sunulan hizmetlerin farklı pürüz kümelerinin ihtiyaçlarına uygun olarak geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi sağlanacak.

Engelli bireylere toplumsal ve kültürel etkinliklerde uygulanan indirim ve gibisi avantajların genişletilmesine yönelik çalışmalar yapılacak.

– Erişilebilir konut hizmetleri geliştirilecek

Erişilebilir konut hizmetlerinin geliştirilmesi konusunda, Toplu Konut Yönetimi Başkanlığı (TOKİ) ile “uyarlanabilir” konut tasarımı ve imalindeki problemler tespit edilerek, bu sıkıntıların giderilmesine ait işbirliği yapılacak.

daha sonradan engelli olan yahut özel ihtiyaçlı çocuğu doğan muhtaçlık sahibi ailelerin konutlarında gerekli fizikî düzenlemelerin yapılmasına yönelik bir belediye ile pilot çalışma yürütülecek.

Ulaşım hizmetleri ve sistemleri, bilgi ve bağlantı teknolojileri ile elektronik hizmet sistemlerinin erişilebilirliğinin artırılması için kamu kurumlarının internet sayfaları erişilebilir hale getirilecek.

Engelli bireylerin siyasal yaşama iştiraki güçlendirilerek, Adalet Bakanlığı işbirliğiyle engelli bireylerin ayrımcılığa karşı yasal olarak korunması, yasa önünde eşit tanınmalarına yönelik bir sistemin oluşturulması, siyasal yaşama iştiraklerinin güçlendirilmesi, şiddet, aşağılayıcı muamele üzere insan onur ve haysiyetini zedeleyici muamelelerden korunması, karar düzeneklerine iştiraklerinin güçlendirilmesi mevzularında çalışmalar yürütülecek.

Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle ise engellilere yönelik erken müdahale hizmetleri geliştirilecek.

– Eğitimin her kademesine iştirak sağlanacak

Doğuştan yahut daha sonradan oluşabilecek engellilik riski taşıyan alanlarda hami ve önleyici çalışmalar yapılacak.

Engelli bireyler açısından erişilebilir sıhhat hizmetlerinin güçlendirilmesi, çeşitlendirilmiş terapi hallerini de kapsayan rehabilitasyon hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar hayata geçirilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle özel ihtiyaçlı çocukların akranlarıyla eğitimin her kademesine iştiraki sağlanacak. Eğitim müfredatının ve malzemelerin engelliliğe dayalı ayrımcılık açısından revize edilmesi konusunda toplantılar yapılacak.

Engelli ya da engellilik riski taşıyan çocukların ailelerine yönelik aile eğitimi ve danışmanlığı hizmetleri yaygınlaştırılacak.

Engelli bireyler için ortaöğretim, mesleksel eğitim, yükseköğrenim, istihdam, hayat uzunluğu öğrenme ortamlarına geçiş önlemleri alınacak.

– “Yeni kuşak bakım hizmetleri yaygınlaştırılacak”

Engelli bireylerin mesleksel yönlendirme ve mesleksel eğitim hizmetlerine erişilebilirliği sağlanacak.

Engelli bireylerin istihdamının teşvikinde modeller çeşitlendirilerek, girişimciliklerinin desteklenmesi ile engellilere gelir dayanağı ve vergi düzenlemeleri üzere ekonomik takviyeler sunulacak.

Engelliler ve ailelerine yönelik bağımsız hayatı destekleyici, çeşitlendirilmiş, yeni jenerasyon bakım hizmetlerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması sağlanacak.

Engelli bireylerin ailelerinin yanında bakımını sağlayacak yeni kuşak bakım modellerinin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar ile hami aile sistemi içerisinde yer alan engelli bireylerin ve ailelerin muhtaçlıklarının tespitine yönelik bir araştırma yapılacak.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.