Aile ve Güzellik Mekanında Korku Zamanı

Abide

Üye
İki erkek kardeşin, çoğu Saskatchewan’daki James Smith Cree Nation’da olmak üzere, 10 kişinin ölümüne ve 18 kişinin yaralanmasına ve her iki adamın da yaşamının sona ermesine neden olan bıçaklama saldırısının üzerinden sadece 48 saat geçmişti. Ama The Times için görevlendirilen Edmontonlu bir fotoğrafçı olan Amber Bracken ve ben, Ivor Wayne Burns ve ailesiyle ayarlanmış bir toplantı için rezervdeki bir at çiftliğine gittiğimizde, kardeşlerden biri hâlâ hayattaydı ve beklenmedik kaos

Darryl Burns ve ailesindeki diğerleri, First Nations topluluklarındaki sorunlardan bahsetti. Kredi… The New York Times için Amber Bracken

Bay Burns evinin geniş ön verandasında av tüfeğini sallıyordu, etrafı bağıran ve çılgınca el kol hareketi yapan bir düzine aile üyesiyle çevriliydi. Bir an önce kiralık aracımızdan inip evin içine sığınmamızı istiyorlardı.

[ Okumak: Kapıya Tekme, Eldeki Bıçak: Saskatchewan Cinayetleri]

Bay Burns, First Nation’dan kalan 32 yaşındaki bir şüphelinin koruma alanının kırsal kesimindeki bir sonraki mülkte görüldüğü konusunda az önce uyarılmıştı. Kanada Kraliyet Atlı Polisi kruvazörleri ve çeşitli işaretsiz araçlar çakıllı yol boyunca yarışırken havayı toz doldurdu. Hafif zırhlı bir araç ve Mounties’ten bir helikopter belirdi.

Sonunda polis, katilin bölgede olmadığını belirledi ve herkes avluya döküldü. Orada atlara, midillilere, minyatür atlara, ahırlara, atlı römorklara, yarış arabalarına ve çeşitli onarım durumlarındaki kamyonlara yeni bir gelen katılmıştı: geniş aile etkinlikleri için kullanılan türden büyük beyaz bir çadır.

[ Okumak: Kanada’nın Bucolic Prairie Bölgesi’nde Bir Toplu Bıçaklama Ülkeyi Şok Ediyor]

Katilin 10 kurbanından biri olan 61 yaşındaki Wayne’in kız kardeşi Gloria Burns’ü onurlandırmak için bir uyandırma ve ziyafete ev sahipliği yapmak için dikildi.

Çadırın yanında, eski bir traktör tekerleğinden yapılmış bir ateş çukurunda hafızasında kutsal bir ateş yanıyordu.

James Smith’in liderliği gazetecilerden uzak durmalarını isterken, bu talebi yerine getirdik, Bay Burns, Amber’i ve beni evine davet etmişti çünkü ailesi bu haftaki trajedinin arkasında ne olduğuna inandıkları ve daha önceki cinayetler hakkında konuşmak istiyordu. Saskatchewan Nehri vadisi boyunca 15.099 hektarlık çalı ve çayır çayırlarına yayılan yaklaşık 1.200 kişilik ulus.

Gloria’nın altı kardeşinden bir diğeri olan Darryl Burns, kız kardeşi gibi bir bağımlılık danışmanı ve acil müdahale görevlisiydi. Ancak bir gün önce işini bırakmıştı, böylece toplumunda bağımlılık iyileştirme programları ve bağımlılık belası, özellikle de kristal meth hakkında özgürce konuşabiliyordu.

[ Okumak: Saskatchewan Cinayetlerinde İkinci Şüpheli Yakalandıktan Sonra Öldü]

Fiziksel ve entelektüel olarak heybetli bir adam olan Darryl, alkolün James Smith için uzun zamandır bir sorun olmasına rağmen – daha önce bir alkolik olduğunu söylemişti – kristal meth’in yaklaşık on yıl önce gelişinin şiddeti ve çete etkinliğini yeni bir düzeye eklediğini söyledi.

Topluluğun madde bağımlılığı sorunlarıyla onlarca yıl uğraşarak, bunların James Smith’in eski yatılı okul öğrencilerinin yanlarında getirdikleri öfke, utanç ve hayal kırıklığından kaynaklandığını ve daha sonra çocuklarına örnek olduğunu açıkça gösterdiğini söyledi.

Çadırda otururken, şiddetli bir kır rüzgarı duvarlara çarparken, “Yatılı okullarda, sizi işlevsiz kılmak için bir sistem kurdular,” dedi. “Büyürken, yere düşene kadar nasıl alkol içileceğini öğrendim. Aile içi şiddeti öğrendim. Partnerimi nasıl yeneceğimi öğrendim. Kadınlara cinsel istismarda bulunmayı öğrendim. Bütün bunları nasıl yapacağımı öğrendim.”

Meth, dedi, sadece işleri daha da kötüleştirdi.

Ivor Wayne Burns, yakınlarda bir katil olabileceği ortaya çıktığında alarma geçtiğini söyledi. Kredi… The New York Times için Amber Bracken

Bay Burns, kendisinin ve kız kardeşinin yönettiği programların çoğunun etkili göründüğünü söylese de, genellikle onları sürdürmek için yeterli fon yoktu, yani potansiyellerini gerçekleştirmeden önce tükendiler. Toplumda uzun vadeli meth tedavi tesislerine umutsuz bir ihtiyaç olduğunu da sözlerine ekledi. Kumarhaneler inşa etmek için Kanada’daki Yerli liderleri özellikle eleştirdi – kumarın özellikle aşındırıcı bir güç olduğunu ve uyuşturucu satıcılarının rezervlerden kurtulma çabalarına öncülük etmekten ziyade marihuana dükkanları olduğunu söyledi.

Aile üyeleri ve arkadaşları ona sarılmak için çadıra girerken, “Kampanyayı iyi ve olumlu bir şekilde başlatmak için liderliğimize ihtiyacımız var” dedi. “Eğer kampanya yapacaklarsa, toplumumuzda sağlık, mutluluk ve esenlik aradığımızı söylesinler.”

Ancak Bay Burns’ün benim ve daha geniş dünya için başka bir mesajı vardı: James Smith’te yaşam sürekli umutsuzluk ve işlev bozukluğundan uzaktır.

Yolun karşısındaki ağaçların üzerinde canlı bir gün batımı yükselirken, “Şu anda topluluğumuzun olumsuz bir yönüne odaklanmış durumdayız ve bu talihsiz bir durum,” dedi. “İnsanların burada çok güzel şeyler olduğunu bilmelerini istiyorum, çok aile, çok ilgi, çok paylaşım. Kim olduğumla gurur duyuyorum ve ailenin bir parçası olmaktan gurur duyuyorum ve bu topluluğun bir parçası olmaktan gurur duyuyorum.”

Kraliçe II. Elizabeth, Kral Charles III

Kraliçe II. Elizabeth, 2010 yılında bir kraliyet turu sırasında Halifax’ta. Kredi… Chris Jackson/Getty Images

Kanadalıların çoğunluğunun tanıdığı tek devlet başkanı olan Kraliçe II. Elizabeth bu hafta hayatını kaybetti ve The Times küresel yas ve Kral III. İşte onları kaçırmış olabilecekleriniz için bazı önemli noktalar.

• Alan Cowell, kraliçenin zarif ve derinlemesine bir ölüm ilanı yazdı ve ayrıca onun hayatını tartışmak için “The Daily”ye çıktı.

• Mark Landler, Charles’ın beceriksiz, kendinden şüphe eden genç bir adamdan, kendinden emin, gri saçlı bir şöhrete dönüşmesini izledi.

• Megan Specia, Camilla’nın kraliçe eşi olarak yükselişini, çoğu kişi tarafından, çoğu kez İngiliz magazin gazeteleri tarafından Camilla’ya orantısız bir şekilde yöneltilen, çoğu kez düpedüz istismara maruz kalan kraliyet çifti tarafından yıllarca dikkatli bir imaj onarımının doruk noktası olarak görüldü.

• The Times’ın baş moda eleştirmeni Vanessa Friedman, kraliçenin “20. yüzyılın ikinci yarısında yeni bir tür kadın gücü giydirmenin prototipini” yarattığını ve “medya için giyinme ustası” olduğunu yazdı.
Trans Kanada

Bir karton Justin Bieber, memleketi Stratford, Ontario’daki Stratford Perth Müzesi’nde sergileniyor. Kredi… New York Times için Brett Gundlock

• Toronto merkezli meslektaşım Vjosa Isai, dünyanın dört bir yanındaki Shakespeare hayranları tarafından uzun zamandır bilinen Stratford, Ontario’ya gitti. “Sonra, yaklaşık bir düzine yıl önce, Stratford sokaklarında yeni ve tipik olarak çok daha genç bir kültür meraklısı ortaya çıkmaya başladı: Beliebers veya pop yıldızı Justin Bieber’ın hayranları, yerel bir yetenek” diye yazdı.

• The Times’s Culture masasından sonbahar önizlemesi, Toronto Uluslararası Sinema Şenlik’te gösterilecek filmler, Toronto Senfoni Orkestrası’ndan müzik ve Cape Breton’dan bir karikatürist olan Kate Beaton’ın Alberta’nın petrol kumlarında çalışan yaşamı hakkında grafik bir anı içeriyor.
Windsor, Ontario doğumlu olan Ian Austen, Toronto’da eğitim gördü, Ottawa’da yaşıyor ve son 16 yıldır The New York Times için Kanada hakkında haberler yapıyor. Onu Twitter’da @ianrausten’de takip edin.

Nasıl yapıyoruz?
Bu haber bülteni ve genel olarak Kanada’daki olaylar hakkındaki düşüncelerinizi duymak için sabırsızlanıyoruz. Lütfen bunları [email protected] adresine gönderin.

Bu e-postayı beğendiniz mi?
Arkadaşlarınıza iletin ve buradan kaydolabileceklerini bildirin.