Akın: “Elektriği değerliye alıp özele ucuza satacaklar”

hadicanim

Aktif Üye
CHP Genel Lider Yardımcısı Ahmet Akın, Güç Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) sonucu kapsamında Elektrik Üretim AŞ’nin (EÜAŞ) özel elektrik üretim şirketlerinden kıymetli olan piyasa fiyatından elektrik satın alarak son tedarik dağıtım şirketlerine daha ucuza satmasının kamunun ziyan etmesine niye olacağını belirtti. CHP’li Akın; “EÜAŞ’ın son tedarik kullanıcılarına sattığı elektriğin daha evvel yüzde 30 olan hissesi yüzde 90’a çıkarılarak ihale açıldı. 2025 yılının sonuna kadar devam edecek elektrik alımı niçiniyle EÜAŞ ziyan ettirilecek ve bu ziyan Hazine’den yani vatandaşın ödediği vergilerden karşılanacak” değerlendirmesinde bulundu.

CHP Genel Lider Yardımcısı Ahmet Akın, yaptığı yazılı açıklamada iktidarın ulusal tarife haricinde ikili mutabakatlarla yüksek tüketim kümelerine satılan elektrikte EÜAŞ’ın hissesini yüzde 30’dan yüzde 90’a çıkaran düzenleme hakkında yazılı açıklama yaptı. CHP’li Akın, şunları lisana getirdi:

EÜAŞ’IN HİSSESİ YÜZDE 90’A KADAR ÇIKARILDI

EPDK; 26 Şubat 2022 tarihinde aldığı karar ile vazifeli tedarik şirketlerinin son kaynak tedarik müşterilerinin gereksinimi için en az yüzde 50 en çok yüzde 90 kadar kısmını EÜAŞ’tan alma koşulu getirdi. EPDK’nın sonucu öncesi yüzde 30 olan bu oran yüzde 90’a kadar çıkarılırken; kelam konusu yüksek oran niçiniyle şirketlerin EÜAŞ’tan elektrik alması bir manada zarurî hale getirildi.

TEDARİK ŞİRKETLERİ KOLLANMIŞ OLACAK

nazaranvli tedarik şirketlerinin son kaynak tedarik müşterilerine daha evvel sattığı elektriğin yüzde 70’i ikili mutabakatlarla alınırken; EPDK’nın yeni sonucuyla yüzde 90’ı EÜAŞ’tan alınabileceği için ikili mutabakatlarla alınacak elektriğin hissesi 10’a inecek. Diğer bir deyişle elektrik alımında maliyetleri düşürülecek şirketler EÜAŞ aracılığıyla kollanmış olacak.

DÜZENLEMEDEN daha sonra EÜAŞ İHALEYE ÇIKTI

EPDK’nın kelam konusu sonucunın akabinde EÜAŞ da 1 Nisan 2022 – 31 Aralık 2025 periyodunda yerli kömür, ithal kömür, doğalgaz yakıtlı santraller ve yenilenebilir güç kaynaklı santralleri işleten özel şirketlerden elektrik satın almak için ihale duyurusu yaptı. EÜAŞ, yıl uzunluğu baz yük dağılımıyla; özel yerli kömür santrallerinden 150 milyar kWh’ye, özel ithal kömür santrallerinden 44 milyar kWh’ye, özel doğalgaz santrallerinden 44 milyar kWh’ye, özel yenilenebilir güç kaynaklı santrallerinden 17,5 milyar kWh’ye kadar elektrik satın alacak.

KAMUNUN ZİYAN ETTİRİLMESİNE niye OLACAK

Elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 85’i özel şirketler tarafınca yapılırken, oluşan piyasa fiyatı bugün ulusal tarifenin üzerinde bulunmaktadır. Bu kapsamda EÜAŞ’ın ihaleyle alacağı elektrik ile vatandaşın faturalarının düşeceği vaadinin gerçekçi olmadığı lakin özel şirketlerin lehine olacağı ortadadır. EÜAŞ’ın özel üretim şirketlerinden piyasa fiyatına elektrik alarak bunu tedarik şirketlerine daha ucuza satması kamunun ziyan ettirilmesine niye olacak.

ZİYAN VATANDAŞIN VERGİLERİNDEN KARŞILANACAK

Kamu iktisadi teşebbüsü statüsünde olan EÜAŞ’ın ziyan etmesi durumunda ziyanları Hazine’den sarfiyat olarak karşılanmaktadır. Öteki bir deyişle iktidar şirketlere ucuz elektrik sağlayabilmek için EÜAŞ’ın ziyan ettirilmesi ve bunun da vatandaşın vergilerinden karşılanmasına göz yummaktadır. Bu durum EÜAŞ’ın mali yapısını büsbütün bozacaktır. Bu uygulama elektriğin maliyetini düşürmeyeceği üzere Hazine’nin yükünü daha da artıracaktır.

Hibya Haber Ajansı