Anayasa Mahkemesinden iptal sonucu

dunyadan

Global Mod
Global Mod
Anayasa Mahkemesinden iptal sonucu
Anayasa Mahkemesi (AYM), Polis Akademisi ile fakülte ve yüksekokullarda eğitim görülen mühletlerin sigortalılık kapsamında borçlanılabilmesi için “emniyet hizmetleri sınıfında” çalışma koşulu getiren kanun kararını iptal etti.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan karara nazaran, Ankara 7. Yönetim Mahkemesi, 5510 sayılı Toplumsal Sigortalar ve Genel Sıhhat Sigortası Kanunu’nun 2008’de 5754 sayılı Kanun’un 68’inci unsuruyla değiştirilen süreksiz 4’üncü unsurunda yer alan “emniyet hizmetleri sınıfında” ibaresinin Anayasa’ya karşıt olduğunu ileri sürerek iptali için AYM’ye başvurdu.

İptal isteminde, kelam konusu ibarenin, polis okullarındaki eğitim müddetlerinin sigortalılık kapsamında borçlanılabilmesi için emniyet hizmetleri sınıfında çalışma şartını getirdiği, benzeri bir nazaranvi icra eden astsubaylar için ise bu biçimde bir kaidenin bulunmadığı tabir edildi.

Başvuruyu görüşen Yüksek Mahkeme, anılan kanundaki “emniyet hizmetleri sınıfında” ibaresinin iptaline hükmetti.

AYM’nin sonucunda, Anayasa’nın 10’uncu hususunda her insanın eşit olduğunun teminat altına alındığı, iptali istenen kanundaki kararın eşitlik unsuruna terslik teşkil ettiği bildirildi.

Kararda, astsubaylar ile emniyet mensuplarının birer kolluk nazaranvlisi olduğuna, astsubayların eğitim müddetlerini borçlanabilmesi için müracaat yapmaları ve prim ödemeleri haricinde bir kaidenin bulunmadığına işaret edildi.

Anılan kanundaki “emniyet hizmetleri sınıfında” ibaresinin ise emniyet hizmetleri sınıfında çalışma şartı manasına geldiği aktarılan kararda, bunun farklı muamele manasına geldiği kaydedildi. Belirtilen yasal düzenlemenin makul bir niçine dayanmadığı değerlendirmesine yer verilen kararda, “Kural, Anayasa’nın 10. unsuruna alışılmamıştır, iptali gerekir.” sözleri kullanıldı.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.