Annesi doğumda ölen ebe, 44 yıldır oburlarının birebir acıyı yaşamaması için çalışıyor

dunyadan

Global Mod
Global Mod
Annesi doğumda ölen ebe, 44 yıldır oburlarının birebir acıyı yaşamaması için çalışıyor
Tunceli’de annesi kardeşinin doğumundan daha sonra hayatını kaybeden 63 yaşındaki Mercan Doğan, bu hadiseden etkilenerek babasının da yönlendirmesiyle ebe olmaya karar verdi. Sıhhat meslek lisesinden mezun olduktan daha sonra Doğan’ın tayini, 1978’de Kastamonu’nun Çatalzeytin ilçesine çıktı. Burada evlenip iki çocuk sahibi olan Doğan, o günden bu yana Çatalzeytin İlçe Devlet Hastanesinde nazaranvini sürdürüyor.

Bugüne kadar binin üzerinde doğumda vazife alan Doğan, mesleğini birinci günkü heyecanla yapıyor.

Doğan, AA muhabirine, annesinin kendisi 6 yaşındayken, yedinci kardeşinin doğumunun akabinde çok kan kaybı niçiniyle hayatını yitirdiğini söylemiş oldu.

Annesinin vefatının aileyi yasa boğduğunu vurgulayan Doğan, “Babamın bize vasiyeti vardı, birimizin ebe olmasını istiyordu. Çok kuvvetli bir ömrümüz oldu. Küçük kardeşimizin doğumunda annem öldüğü için o, fazlaca güç koşullarda büyüdü.” dedi.

– “Lohusayken bebeğimi kucağıma alıp köye doğuma gittim”

Mesleğini epeyce sevdiğini lisana getiren Doğan, şu biçimde devam etti:

“Her doğumdan daha sonra daima annem aklıma gelir. ‘Annemin yanında bir sağlıkçı olsaydı ben annesiz kalmazdım’ diye düşünürüm. Bana muhtaçlık duyulduğu her anda hastaneye gittim. Bilhassa ‘doğum’ dediklerinde elim kanda olsa bırakır giderim. Daima annem aklıma gelir, babamın kelamı aklıma gelir. Babam, ‘Kesinlikle kızım hiç bir hastayı yarı yolda bırakma, ne olursa olsun yardımına koş.’ demişti. Mesleğimi severek yaptım ve yapmaya da devam ediyorum. Çocuğumu hasta yatağında bırakıp doğuma giden beşerim. 17 günlük lohusayken bebeğimi kucağıma alıp köye doğuma gittim, özveriyle çalıştım. Bunun en büyük niçini annemin doğumda ölmesidir.”

Ebe olduktan daha sonra farklı vilayetlerde vazife yaptığını anlatan Doğan, “Zorlu koşullarda çalıştım. Otomobil yok, köylere yürüyerek gidip geliyorduk. İlaç yok, materyal yok. O kurallarda vazifemizi yerine getirmiş olduk. ondan sonrasında Çatalzeytin merkeze atandım. Şu an acilde çalışıyorum, doğum hastalarına bakıyorum. Geçenlerde ambulansla bir hasta gdolayırken Yaralıgöz Dağı’nda hareket halindeki ambulansta doğum oldu. O bebeğin sesini duymak, annenin sevincini yaşamak huzur verici bir şeydi.” diye konuştu.

Doğan, meslek hayatında kimi vakit komik olaylar da yaşadığını lisana getirerek, “Ücra bir köyde çalışırken gece 02.00 sularında, ‘Doğum var’ diye kapıma geldiler. Muhtarın eşini yanıma alarak doğumun olduğu köye gittim. Beni hayvan damına götürdüler. ‘niçin hayvan damına geldik?’ diye sorduğumda, doğum yapanın inek olduğunu söylemiş olduler. ‘Ben ineğin doğumundan ne anlarım?’ dedim. ‘İnsan doğumunu yaptıran hayvan doğumunu da yaptırır.’ dediler. O olayı hiç unutmam.” tabirlerini kullandı.

Çatalzeytin Devlet Hastanesinde güvenlik bakılırsavlisi olarak çalışan 34 yaşındaki Mustafa Özdemir de Doğan’ın kendisinin doğumunu gerçekleştirdiğini belirterek, “Şimdi birlikte birebir kurumda çalışıyoruz. Onunla bir arada çalışmaktan gurur duyuyorum.” dedi.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.