Arjantin’i Dünya Kupası’nda Güçlendiren Ne? 1.100 Pound Yerba Mate.

Abide

Üye
DOHA, Katar — Yerba mate, adil olmak gerekirse, herkes için değildir.

Güney Amerika’ya özgü bir bitkinin yapraklarından sıcak veya soğuk olarak demlenen güçlü ve genellikle acı bir bitkisel infüzyon olan yerba mate, Paraguay, Uruguay, Brezilya ve Arjantin’de popülerdir. Dünyanın en iyi futbolcularından bazıları o bölgeden geliyor ve üzerine yemin ediyorlar ve bunu kulüp takımları aracılığıyla dünyaya yaydılar. Yine de Katar’daki Dünya Kupası, bazı lojistik ve tedarik zorluklarını gündeme getirdi, bunlardan en önemlisi: Adanmışlar Körfez’de yerba mateyi nerede bulacaklardı?

Böylece hazırlıklı geldiler. Bir takım yetkilisi, birkaç eş içicisi olan Brezilya milli takımının 26 poundunu Katar’a getirdiğini söyledi. Uruguay’ın kadrosu yaklaşık 530 pound topladı. Ancak Salı günü yarı finalde Hırvatistan ile karşılaşacak olan ve kalış süresini Pazar günkü finale kadar uzatmayı bekleyen Arjantin, hepsini geride bıraktı. Arjantin ekibi, seyahat eden ekibinin yaklaşık 75 üyesinin – oyuncular, antrenörler, antrenörler ve geri kalanlar – gerekli gördükleri bir içkiye sürekli olarak sahip olmalarını sağlamak için Katar’a 1.100 pound yerba mate taşıdı.

Arjantinli orta saha oyuncusu Alexis Mac Allister, bazılarının daha güçlü bir yeşil çaya benzettiği içeceği neden bu kadar çok tükettiğini açıklarken İspanyolca olarak “Kafein var,” dedi. “Ama her şeyden çok bizi bir araya getirmek için içiyorum.”

Arjantin milli takımı sözcüsü Nicolás Novello, ekibin herkesin damak zevkine uygun farklı türler getirdiğini söyledi: saplı (daha yumuşak bir tat), sapsız (daha güçlü, daha acı bir tat) ve otlarla (diğer tatlar için) yerba mate. Gözlemciler, takımın yıldızı Lionel Messi dahil neredeyse herkesin onu içtiğini söyledi; Takımın içeceğe olan bağlılığı, takım otobüsünü her boşalttığında açıktı ve maçlardan sonra, bir avuç oyuncu, içi boş bir kabaktan yapılmış bir bardak, beraberindeki saman ve bir termos sıcak su gibi geleneksel eşin temellerini yerine getirirdi.

Özellikle Arjantin ve Uruguay takımlarında mate içmek o kadar yaygın ki, Uruguay İspanyolca’da Botija olarak bilinen termosu resmi maskotu yaptı. Büyük bir mavi maskotun kıyafeti, Doha’daki metro sisteminin turnikelerinden geçmek için mücadele ettiği Katar’a bile ulaştı.

Uruguay’ın Botjia maskotu, Doha’daki metro metro sistemindeki turnikeden geçmekte zorlandı. Kredi… Erin Schaff/New York Times

Major League Soccer’da Austin FC’nin orta saha oyuncusu Sebastián Driussi, “Arjantin’de oynadığımda, bir beslenme uzmanı eşin sizi nemlendirdiğini söylerdi” dedi. Driussi, Arjantin’i uluslararası gençlik seviyesinde temsil etti ve popüler Arjantin kulübü River Plate ile üç yıl geçirdi. “Bilmiyorum ama bizim için su gibi. Maçtan önce soyunma odasında herkes sürekli içiyor. Arkadaş edinmek için program veya kötü zaman yoktur. Biz Arjantin’de, eş dostluk kurar diyoruz.”

2022 Dünya Kupası İçin Kısa Bir Kılavuz

9’dan 1. Kart

Dünya Kupası nedir? Dört yılda bir düzenlenen etkinlik, en iyi milli futbol takımlarını dünya şampiyonu unvanı için karşı karşıya getiriyor. İşte 2022 erkekler turnuvasının ön bilgileri:

Nerede tutuluyor? Bu yılki ev sahibi, 2010’da Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya’yı yenerek turnuvayı düzenleme hakkını kazanan Katar. Bunun dürüst bir rekabet olup olmadığı tartışmalıdır.

Ne zaman? Turnuva, Katar’ın Ekvador ile oynadığı 20 Kasım’da başladı. Takip eden iki hafta boyunca çoğu gün dört maç oynanacak. Turnuva 18 Aralık’taki finalle sona eriyor.

Bir kış Dünya Kupası olağan mı? Hayır. Dünya Kupası genellikle Temmuz ayında yapılır. Ancak 2015’te FIFA, Katar’daki yaz sıcaklıklarının hoş olmayan sonuçlara yol açabileceği sonucuna vardı ve turnuvayı nispeten katlanılabilir olan Kasım ve Aralık aylarına taşımayı kabul etti.

Kaç takım yarışıyor? Otuz iki. Katar otomatik olarak ev sahibi olmaya hak kazandı ve yıllar süren maçlardan sonra diğer 31 takım gelip oynama hakkını kazandı. Buradaki ekiplerle tanışın.

Turnuva nasıl işliyor? 32 takım, dörderli sekiz gruba ayrılır. Açılış aşamasında, her takım kendi grubundaki diğer tüm takımlarla oynar. Her grupta ilk iki sırada yer alan takımlar son 16’ya yükselir. Bundan sonra Dünya Kupası elemeli bir turnuvadır.

ABD’de Dünya Kupası’nı nasıl izlerim? Turnuva, Fox ve FS1’de İngilizce, Telemundo’da İspanyolca olarak yayınlanacak. Peacock’ta veya Fox ve FS1’i taşıyan akış hizmetlerinde canlı yayın yapabilirsiniz. İşte her maçı nasıl izleyeceğiniz.

Oyunlar ne zaman oynanacak? Katar, Londra’dan üç saat, New York’tan sekiz saat ve Los Angeles’tan 11 saat ileridedir. Bu, Amerika Birleşik Devletleri’nin Doğu Kıyısında bazı maçlar için şafak öncesi başlama vuruşları olacağı ve Katar’daki maçlar için öğleden sonra saat 22.00’de başlayacağı anlamına geliyor.

Daha fazla sorunuz var mı? Burada daha fazla cevabımız var.

Arjantin’deki Yerba Mate Ulusal Enstitüsü başkanı Juan José Szychowski, her içicinin tatlıdan acıya, sıcaktan soğuğa biraz farklı varyasyonları tercih etmesiyle demlemeyi mükemmelleştirmenin bir arka planı olduğunu söyledi.

Szychowski bir telefon görüşmesinde “İçmeye başlarsan dostum, durmayacaksın” dedi. “Bu bir gelenekten daha fazlası. Birisi geldiğinde onlara ‘Bir eş almalısın’ diyoruz. Paylaşmak ve sosyal bir şey ve sağlığınız için iyi.

Szychowski, Cizvit misyonerler tarafından yayılmadan önce bölgenin Yerli sakinleri tarafından tüketilen mate’nin antioksidan özelliklere sahip bir bileşik olan polifenoller içerdiğini söyledi. Bazı çalışmaların, içeceğin sağlık üzerinde olumlu bir etkisi olabileceğini öne sürdüğünü de sözlerine ekledi.

Messi, Uruguay’dan Luis Suárez ve Brezilya’dan Neymar gibi Güney Amerika’dan gelen ve daha önce Barcelona’da takım arkadaşı olan oyuncuların etkisi ve örneği, diğer oyuncuların bu uygulamayı benimsemesine yol açtı.

Çarşamba günü yarı final oynayacak Fransa takımının fikstürü Antoine Griezmann, Uruguaylı oyuncular Cristian Rodríguez ve José María Giménez ile Atlético Madrid’de takım arkadaşlarıyken arkadaş olduktan sonra bu alışkanlığı edindi. Griezmann artık her gün içtiğini söyledi. Başka bir Fransız yıldız, Paul Pogba, 2018’de, o sırada Manchester United takım arkadaşlarından biri olan Arjantinli Marcos Rojo’nun kendisine kendi infüzyonundan biraz vermesinin ardından mate bağımlısı olduğunu söyledi.

Arjantinli bir televizyon kanalına konuşan Pogba, “Mükemmel. “Onu sevdim.”

Szychowski, Arjantinli Papa Francis’in de bir fincandan keyif aldığının bilindiğini belirtmeden önce, futbolcuları dünyadaki en iyi yerba mate elçileri olarak adlandırdı.

Yine de her oyuncu, bazılarının çok acı, çok çimenli, çok dünyevi olarak adlandırdığı tadın hayranı değildir. (Uzmanlar yeni başlayanlara tatlı bir eşle başlamalarını tavsiye etti.) Amerika Birleşik Devletleri takımında son 16 turunda Dünya Kupası’ndan elenen defans oyuncusu Walker Zimmerman, yıllar önce FC Dallas’ta Arjantinli takım arkadaşlarından ikisinin – Maximiliano Urruti ve Mauro Díaz – onu çiftleşmeyle tanıştırdı, ancak “Bu konuya tek başıma girebileceğimi hiç sanmıyorum” diye itiraf etti.

Arjantinli eski bir savunma oyuncusu olan Lisandro López, Portekiz’de oynarken eşine pipet atmasına herkesin alışık olmadığını söyledi. López, “Çoğu zaman – ve ben dört yıl boyunca Lizbon’da yaşadım – mate içmek için bir plazaya gittim ve insanlar bana tuhaf tuhaf baktı, sanki uyuşturucu falan kullanıyormuşsun gibi,” dedi López.

Meksikalı eski forvet Luis Hernández, Arjantin’de Boca Juniors’ta bir sezon geçirdiğinde damak tadının pek alışamadığını söyledi. Takımdaki diğer herkes mate içerken, tek dayanak noktasının kendisi olduğunu söyledi.

Hernández, “Bir fincan mate yerine iyi bir kahveyi tercih ederim,” dedi ve daha sonra kıkırdayarak ekledi, “Bunun onlara yardımcı olduğunu mu söylüyorlar? Ama mate, gol atmana yardım etmez.”