ASML’nin artık kısıtlama olmaksızın DUV litografi sistemlerini satmasına izin verilmemektedir.

hadicanim

Aktif Üye
Çinli çip üreticileri, yarı iletkenlerin üretimi için litografi sistemleri elde etmede daha büyük zorluklar yaşıyor. Aylarca süren görüşmelerin ardından Hollanda, özellikle dünya pazar lideri ASML’yi etkileyen ABD ihracat kontrollerine katılıyor: Şirketin, daha eski teşhir teknolojisiyle bile Çin’e litografi sistemleri satmasına izin verilmesi için gelecekte istisnai lisanslara ihtiyacı olacak.

Liesje Schreinemacher, yeni ihracat kısıtlamalarını Hollanda parlamentosuna gönderdiği resmi bir mektupla duyurdu; Hollanda Dış Ticaret ve Kalkınma İşbirliği Bakanıdır. Bakanlığı, değişiklikleri yaz başlamadan önce uygulamaya koymak istiyor.

EUV’yi DUV yasağı takip ediyor

Daha önce ASML’nin aşırı ultraviyole (EUV) maruziyeti kullanan SMIC gibi Çinli çip üreticilerine litografi sistemleri sağlamasına izin verilmiyordu. Yeni ihracat kısıtlamaları, gelecekte 13,5 nanometre yerine 193 dalga boyuna sahip derin ultraviyole ışık (DUV) ile çalışan makineleri içerecektir.

İlgili litografi sistemleri, katmanların sadece bir kısmının hala EUV ile açığa çıktığı mevcut 3 nm nesil de dahil olmak üzere eski ve yeni üretim süreçleri için gereklidir. SMIC’in 7nm yapılara sahip son teknoloji ürünü üretim süreci, yalnızca DUV makinelerini kullanır. Şirket, yeni litografi sistemleri olmadan üretim kapasitesini artıramaz.

Diğerlerinin yanı sıra Alman şirketleri Trumpf ve Zeiss, üretim için ASML’ye lazer ve optik tedarik ediyor. Bununla birlikte, kısa ve orta vadeli ekonomik etkiler sınırlandırılmalıdır – sonuçta, ASML yıllardır dolu olduğundan TSMC, Samsung, SK Hynix, Intel & Co.’nun sipariş ettiği kadar makine teslim edemez.

(Uluslararası)ulusal çıkarlar

Ticaret Bakanlığı adına Schreinemacher, ihracat kısıtlamalarıyla ulaşmak istediği üç hedefi belirtiyor:

1. Hollanda mallarının istenmeyen son kullanımlara katkısının önlenmesi, örneğin B. askeri kullanım veya kitle imha silahlarında;
  2. istenmeyen uzun vadeli stratejik bağımlılıklardan kaçınma; Ve
  3. Hollanda teknoloji liderliğini sürdürmek.
ASML ve Çin’den şu anda açıkça bahsedilmiyor, ancak başka Hollandalı litografi sistemleri üreticisi olmadığı için niyetler açık. Mektupta şunlar belirtiliyor: “Ek ulusal ihracat kontrol önlemleri, Hollanda’nın benzersiz ve lider bir konuma sahip olduğu yarı iletken üretim döngüsündeki son teknoloji Deep Ultra Violet (DUV) daldırma litografi gibi çok özel teknolojilerle ilgilidir. “

ABD, 2022’den beri Hollanda ve Japonya’dan yarı iletken ihracatı kısıtlamaları için bastırıyor. Reuters haber ajansı, iç kaynaklara dayanarak, Japonya’nın yakında aynı şeyi yapacağını bildirdi.

Bu arada, Hollanda kendi kısıtlamalarına iki yönlü bir yaklaşım izliyor. Bir yandan Wassenaar Anlaşması kapsamında çok taraflı anlaşmalar öneriyorlar, ancak Rusya’nın üye olarak uzlaşmasını beklemiyorlar. Öte yandan, AB hukukuna uygun olarak bir kamu bakanlığı yönetmeliği ile ulusal bir kontrol listesi oluşturulmuştur.

(mm)

Haberin Sonu