‘Aziz hoca haftanın 7 günü çalışıyor’

dunyadan

Global Mod
Global Mod
‘Aziz hoca haftanın 7 günü çalışıyor’
İstanbul Medipol Üniversitesi’nde Tıbbi Farmakoloji Anabilim Kolunda Tabip Öğretim Üyesi olarak çalışan Dr. Yasemin Kübra Akyel (30), TÜBİTAK tarafınca 2022 yılında verilen Aziz Sancar Doktora daha sonrası Araştırma Bursu’nu kazandı. ondan sonrasında Aziz Hoca ile görüştüklerini ve kendisinin de onay vermesi ile Sancar Laboratuvarı’na doktora daha sonrası araştırmaları için kabul edildi.

“AZİZ HOCANIN ÇALIŞMALARINI YAKINDAN TAKİP EDİYORDUM”

Kendisini bu noktaya getiren süreci ve Aziz Sancar’la yürüttükleri çalışmaları SABAH’a anlatan Akyel, “Türkiye’deyken sirkadiyen ritim (vücudun biyolojik saati) ile kanser alanlarında çalışmalar yapıyordum ve Aziz Hoca’nın çalışmalarını yakından takip ediyordum. Doktora eğitimimi aldığım İstanbul Üniversitesindeki danışmanım Prof. Dr. Alper Okyar ve çalışma kümemiz ile sirkadiyen ritim ve ilaç farmakokinetiği alanlarında başarılı çalışmalar yaptık. Doktora tez çalışmam bir antikanserajan olan kapesitabinin farmakokinetiğindeki ilaç uygulama vaktine bağlı değişiklikler üzerineydi. Kanser tedavisinde klinik uygulamalarda yarar sağlayabilecek biroldukca bilgi elde ettik.

Ayrıca doktora eğitimim sırasında Koç Üniversitesinde Prof. Dr. Halil Kavaklı’nın danışmanlığında sirkadiyen saat laboratuvarında araştırmacı olarak çalıştım. Burada sirkadiyen saati modüle eden ve kanser tedavisinde kullanılma potansiyeli olan moleküller ile çeşitli ilaç geliştirme çalışmalarında yer aldım. Bu çalışmalardan birinde M47 isimli bir molekülün tümörlü farelerde sağkalımı artırdığını gösterdik ve çalışmamız tesir bedeli yüksek bir mecmua olan Nature Communications’ta yayınlandı. bahsetmiş olduğum araştırma kümeleriyle çalışmış olmak bana büyük bir deneyim ve bilgi birikimi kazandırdı. Türkiye’de yaptığım bu araştırmaların şu anda bulunduğum noktaya gelmeme değerli ölçüde katkı sağladığını düşünüyorum” diye konuştu.

İŞTE SANCAR LABORATUVARINDA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMANIN DETAYLARI

Şu anda çalıştığı Sancar Laboratuvarı’nda DNA tamiratı ve sirkadiyen ritim alanlarında çalışmalar yürütüldüğünü lisana getiren Akyel, “Aziz Hoca ve çalışma kümesi tarafınca sirkadiyen saatin nükleotid eksizyon tamiratını düzenlediği ve gün içi vakte bağlı olarak DNA hasarının tamirinin değişiklik gösterdiği keşfedilmişti. Ben de şu anda klinik uygulamalarda fayda sağlayabilecek tedavi rejimleri geliştirmek hedefiyle antikanser ilaçlarla ilgili olarak sirkadiyen saat ve DNA tamiratı teması üzerinde çalışıyorum. Birfazlaca antikanser ilaç, tolere edilebilirliği kısıtlayan yan tesirlere sahip. Bu niçinle sirkadiyen ritimler göz önüne alınarak optimum vakitte uygulama yapmak, tedavide en düzgün karşılığı almak açısından değer taşıyor. Bu yaklaşım kanserde kronoterapi olarak isimlendiriliyor. bahsetmiş olduğum çalışmalar ile klinikte hastalara yarar sağlayabilecek bilgiler elde etmek istiyorum” tabirlerini kullandı.

“BİRÇOK TÜRK GENCİ ÜZERE AZİZ HOCA’YI ROL MODEL ALIYORUM”

Birfazlaca Türk genci üzere Aziz Hoca’yı rol model olarak gördüğünü söyleyen Akyel, “Hem bilimsel manada başarılarına tıpkı vakitte kişilik özelliklerine büyük bir hayranlık duyuyorum. Aziz Hoca’yı örnek alan gençler olarak her vakit fazlaca çalışmamız lazım. Tesir pahası yüksek çalışmalar yapıp başarılı olmak fakat sistemli ve ağır çalışmalarla mümkün oluyor. Bizim alanımızdaki deher neysel çalışmalarda vakit zaman başarısız sonuçlar da alınabiliyor. Bıkmadan, usanmadan yenidenlı ve devamlı bir biçimde çalışmaya devam etmemiz gerekiyor” formunda konuştu.

“AZİZ HOCANIN LABORATUVARDA OLMADIĞI BİR GÜN VE SAAT YOK”

Aziz Hoca ile çalışmanın büyük bir onur ve memnunluk olduğunu lisana getiren Akyel, şunları söylemiş oldu: “Bunun haricinde büyük bir sorumluluk hissine da sahibim. Burada çalışmanın epey değerli olduğunun farkındayım ve laboratuvarda her günümü en verimli biçimde geçirmeye çalışıyorum. Aziz Hoca haftanın 7 günü çalışıyor, çabucak hemen laboratuvarda olmadığı bir gün yahut saate denk gelmedim. Bu manada kendisi bizim için epeyce düzgün bir örnek ve motivasyon kaynağı oluyor. Bizden çalışma neticelerimızla alakalı sık sık rapor istiyor. neticelerimızı tartışıp, bir daha sonraki çalışmaları planlıyoruz. Burada epey yeterli işleyen bir nizam var. Laboratuvarda uzun saatler geçiriyoruz fakat bunun karşılığının bilimsel manada alındığını gorebiliyorum.”

“TÜRKİYE’YE DÖNDÜĞÜMDE BAŞARILI ÖĞRENCİLER YETİŞTİRMEK İSTİYORUM”

Prof. Dr. Aziz Sancar’ın araştırma kümesinin bir modülü olarak deneyimlerinden yararlanın kendisine büyük bir araştırma vizyonu kazandıracağına emin olduğunu tabir eden Akyel, şöyleki devam etti: “Burada kazandığım donanım yardımıyla yeni projeler üreterek başarılı çalışmalara imza atmayı, ülkeme faydalı olmayı istek ediyorum. Antikanser ilaçlarla tedavide yan tesirleri azaltarak tedaviden optimum faydayı almayı hedefleyen kronoterapi yaklaşımları üzerinde çalışmaya devam etmek istiyorum. Buradaki araştırmalarım daha sonrasında Türkiye’ye geri döndüğümde ise öğrendiklerimi paylaşmayı ve başarılı öğrenciler yetiştirmeyi istiyorum.”

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.