Babacan: “Önümüzdeki seçim demokrasimiz için mevt kalım meselesi”

hadicanim

Aktif Üye
DEVA Partisi Genel Lideri Ali Babacan, T24’te Murat Sabuncu’nun konuğu oldu. Gündemi kıymetlendiren Babacan şu sözleri kullandı:

‘Hayal kırıklığı oluşturan teşebbüslerden kaçınmak lazım’

“İletişim, yol kazalarına açık bir alandır. İşin özü değerlidir. Altılı masa, altı partinin birbirlerine inançlarını inşa ettikleri bir masadır. Altılı masanın isminin bir ittifak olmaması ve belirli iş birliği alanlarında çalışan altı parti olarak devam etmemiz itimat inşa etme sürecinin gereğidir. Altı genel lider oturunca toplumda ‘Bu partiler ittifak kurdu, daima birlikteler’ üzere bir algı oluştu. Haklı bir algı. Doğal akışı ittifaka gidebilecek bir müddetç. Toplumda hayal kırıklığı oluşturan teşebbüslerden kaçınmak lazım.”

‘Üç parti olarak bir şey yapabilir miyiz diye teklif geldi, sıcak bakmadık’

“Geçen sene, altılı masa kurulmadan, üç parti olarak bir şey yapabilir miyiz diye teklif gelmişti. Altı partinin birlikte çalışma süreci olduğu için baş karıştırabilir, yanlış anlaşılabilir diye tasa ettiğimizden buna epey sıcak bakmadık.”

‘Kimsenin dar şahsî hevesinin peşine düşmemesi lazım’

“27 Mart’ta mesken sahipliği yaptığım görüşmede bedelli genel liderlere ‘Önümüzdeki seçim demokrasimiz için mevt kalım meselesi’ dedim. Bu seçimde yol kazasına marjımız yok. Yol kazasına ihtimal bırakacak bir iş yapamayız. Hem Cumhurbaşkanlığını farkla kazanmak zorundayız birebir vakitte mecliste anayasayı değiştirecek aritmetiği yakalamamız lazım. Hiç kimsenin dar ferdî hevesinin ve ihtirasının peşine düşmemesi lazım. Bu, her insanın problemi.”

‘Seçimden üç ay evvel netleşmek lazım’

“Sıkıştırılmış seçim takvimi iki ay. Rahat bir seçim takviminde üç ay. Seçimlerden üç ay evvel netleştirip ‘Adayımız bu kişidir’ diye yola çıkmak lazım. Aday olacak kişin altı partinin mutabakatının altına imza atması lazım. Bu siyasi taahhütleri cumhurbaşkanı adayından kesinlikle almamız gerekiyor.”

‘Cumhurbaşkanı adayı için iki nitelikte mutabık kaldık’

“Cumhurbaşkanı adayı için iki nitelikte mutabık kaldık. Bir, kucaklayıcı, kapsayıcı olsun. İkincisi de demokrasiyi özümsemiş olsun. Bu hususta herkes mutabık. bu biçimde sorulduğunda hepimiz tıpkı şeyi söyleyelim. Bunu da konuştuk. Yarın bu niteiiklerin sayısı çoğaltılabilir lakin masada konuşulması lazım. Altılı masada konuşulanın dışına çıkmayı uygun görmüyorum.”

‘HDP’nin temsil ettiği çizginin temsilini değerli görüyoruz’

“HDP’nin temsil ettiği siyasi çizginin parlamentoda temsilini demokrasimiz açısından değerli görüyoruz. Biz HDP ile görüşen bir siyasi partiyiz. O siyasi çizgi tekraren kapatılmış. Bitmiş mi? Her devirde ‘İşte biz kapattık’ denilmiş. Uygun halt ettiniz. HDP’ye dayanak vermiş vatandaşlarımızın siyasi iradesini yok sayamazsınız.”

‘Emekli maaşını, minimum fiyatı de dövize endeksle de nazaranyim’

“Ramazan ayının sembolü pide. Kaç haneye girebiliyor? Pidenin üzerine kırılan yumurtanın parasını ödeyemiyor vatandaş. Bankada parası olanın döviz ziyanını karşılıyor, konutuna pide götüremeyen vatandaşın ziyanını niçin karşılamıyor? Taban fiyat, emekli maaşları sembolik hale geldi. Onu da dövize endeksle. Erdoğan’a soruyorum: Madem mevduat hesabını dövize endeksledin, emekli maaşını da dövize endeksle de goreyim. Madem mağduriyet, minimum fiyatı dövize endeksle.”

‘Gezi’de değişik bir psikolojiye girdi’

“Erdoğan’ın Gezi’yle alakalı büsbütün gözünü karartıp hiç kimseyi dinlemeden bir şeyler yaptığı devirde içeride uğraşlar verdik. Bir de ben basına açık neler söylemiş oldum, bakın. Ülkenin başbakanı gözünü karartmış, bir şeyler yapıyor. Siz bakan olarak farklı konuşuyorsunuz. Kolay değil. Ben bunu senelerca yaptım. Gözünü kararttı, durduramadık. Değişik bir psikolojiye girdi. 2013 dönüm noktası. O gün bugündür her şey berbata gidiyor.”

‘IMF’ye gerek yok’

“IMF’ye gerek yok. IMF ne yapacak? IMF’den gelecek uzmanlar bizim sahip olduğumuz iktisatçılardan daha mı düzgün? Kusura bakmasınlar, artık eski Türkiye değil. Hem özel bölümde hem üniversitelerde tıpkı vakitte siyasi partilerde fazlaca güzel iktisatçılar var.”

Hibya Haber Ajansı