BAK- Kadıköy Türkiye’nin birinci ve tek kurumu oldu

hadicanim

Aktif Üye
İzmir zelzelesinde Ayda bebeği enkaz altından kurtaran ve Manavgat, Köyceğiz ve Marmaris’teki orman yangınları ile Kastamonu’daki sel felaketinde nazaranv alan Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Ekibi “BAK-Kadıköy”, “orta düzey arama kurtarma” akreditasyonunu alarak, muhtemel bir afete AFAD ile birlikte müdahale etme yetkisi alan birinci ve tek kamu kurumu oldu.

Kadıköy Belediyesi belediye çalışanlarından ve gönüllülerden oluşan 45 kişilik arama kurtarma kadrosu BAK-Kadıköy üyeleri, zorlu eğitim sürecinin akabinde girdikleri imtihandan muvaffakiyet ile çıktı. Afet ve Acil Durum İdare Başkanlığı (AFAD) Kentsel Arama Kurtarma eğitimlerini tamamlayan BAK Kadıköy, “Orta Düzey Arama Kurtarma Sertifikası” aldı.

İki yıl boyunca “Temel Arama ve Kurtarma”, “Kentsel Arama ve Kurtarma” ile “Yüksekten ve Derinden Kurtarma” mevzularında teorik, pratik eğitimler ile çeşitli tatbikatlardan geçen BAK Kadıköy, AFAD Başkanlığı’nda düzenlenen merasim ile Orta Düzey Arama Kurtarma sertifikasını aldı.

BAK-Kadıköy, bundan bu biçimde muhtemel ulusal afet durumlarında AFAD uyumunda tüm olaylara müdahale edebilecek ya da rastgele bir afeti tek başına yönetebilecek.

Kadıköy Belediyesi Etraf İdaresi ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’ne bağlı çalışmalarına devam eden 45 kişilik arama kurtarma ekibi, ulusal afetlerde AFAD ile birlikte müdahale yetkisi kazandı.

KADRO ÖNDERİ ÖZDEMİR: ŞERDİL LİDERİN TAKVİYESİYLE

BAK Kadıköy’ün aldığı sertifikaya ait konuşan ekip başkanı Hakan Özdemir, “Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı’nın yaklaşık iki yıllık emeğinin taçlandığı gün. Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum İdare Başkanlığı’nın yapmış olduğu ‘orta düzey arama kurtarma’ gruplar akreditasyonunu almaya hak kazandık. İzmir’de sarsıntısı daha sonrasında yaptığımız toplantılarda Şerdil liderin takviyesi ve bizi yönlendirmesi ile bu sonucu almıştık. ‘Çocuklar daha süratli ve hazırlıklı olun ve şayet bir şey yapacaksanız kendi yolunuzda emin olun ve ilerleyin’ dedi” diye konuştu.

“Akreditasyon sisteminde dört düzey takım yapısı var” diye aldıkları eğitim hakkında bilgi veren Özdemir kelamlarını şöyleki sürdürdü:

“Temel arama kurtarma, yavaşça arama kurtarma, orta arama kurtarma ve ağır arama kurtarma. Kadıköy Belediyesi aldığı bu sertifikasyonla Türkiye’deki birinci ve tek kamu kurumu olma özelliğini kazandı. Orta düzey akreditasyon sınıflandırmasında şu anda bir kamu kurumumuz bulunmuyor. Hatta ülkemizde şu anda yalnızca 4 grup bu düzeyde akreditasyon dokümanını alabildi. Üç tanesi sivil toplum kuruluşu, bir tanesi Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Kadrosu, Bak-Kadıköy. Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı’nın bu sertifikayı almasıyla birlikte, ülkemizde ulusal bir afet durumunda AFAD uyumunda tüm olaylara müdahale etme kapasitesine sahip olduğumuzu belirtiyor. beraberinde yeri geldiğinde bu operasyonları üstlenmemiz ve bu operasyonları tek başımıza yönetmemiz gerekecek. Bu durumlarda bize yetki sağlıyor. Tüm grup arkadaşlarıma bu uzun süreçte gösterdikleri efor için hayli teşekkür ediyorum. Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı’nın önderi olduğum için gurur duyuyorum. Ve bu gururu Kadıköylülerin de paylaşmasını diliyorum.”

İZMİR’DE AYLA BEBEĞİ KURTARMIŞLARDI

Zelzele Operasyonları: 2020 yılı ortasında yaşanan Elazığ ve İzmir sarsıntısında nazaranv aldı. İzmir’de İstek Beyefendi Apartmanı enkazındaki Ayda bebeği yaşama döndürdü.

Yangın Operasyonları: Akdeniz Bölgesi çıkan orman yangınlarına müdahale için Bak-Kadıköy, 2021 yılında Manavgat, Köyceğiz, Marmaris ve Muğla bölgesinde 10 gün müddetle orman yangınlarına müdahale etti, yardım dağıttı.

Sel Operasyonları: Kastamonu’da 2021 yılında meydana gelen sel felaketinde İstanbul Vilayet Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün talebi doğrultusunda Bak-Kadıköy 10 kişilik bir takım ile 7 gün vazife yaptı.

BAK–KADIKÖY HAKKINDA

2005 yılında tamamı belediye çalışanlarından seçilen 30 kişi kuruldu. Kadro üyelerinin çoğunluğu belediye çalışanı olmakla birlikte, kurum haricinden üyelerle büsbütün gönüllülük temeline nazaran çalışır. Kurum haricinden birinci istekli üyelerini 2008 yılında aldı.

Kurulduğundan bugüne kadar İstanbul Valiliği Vilayet Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün bakılırsavlendirmesi ile bölge tatbikatlarında, zelzele, yangın, sel ve kayıp arama üzere çeşitli operasyonlarda nazaranv aldı. BAK-KADIKÖY, afetlerle ilgili kamu kuruluşlarıyla ile koordineli olarak da çalışmaya devam ediyor. Boğaziçi Üniversitesi’nden eğitmen eğitimi alan BAK-KADIKÖY üyeleri, afetler öncesinde istekli kümelere ve okullara afet eğitimi verirken beraberinde afetler daha sonrasında müdahale emelli planlama çalışmalarını sürdürüyor.

Bugün etkin 71 üyesi olan BAK–Kadıköy’e kurum haricinden da gönüllülük aslı üzerinden üyelik kabul ediliyor.

BAK Kadıköy, 1.Seviye Temel Ağır Arama Kurtarma Eğitimini 2019 yılında, 2. Düzey Temel Ağır Arama Kurtarma Eğitimini 2020 yılında, 3. Düzey Temel Ağır Arama Kurtarma Eğitimini ise bir daha İstanbul Vilayet Afet Acil Durum Müdürlüğü Yeşilköy Afet Eğitim Merkezi’nde 8-12 Şubat 2021 tarihleri içinde tamamladı.

KENTSEL ARAMA KURTARMA KADROSU AKRETİTASYONU NEDİR?

Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Başkanlığı tarafınca 29 Temmuz 2020 tarihinde “Afetlere Ait Akreditasyon Standartları Yönetmeliği” hazırlandı. Bu yönetmelik kapsamında Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Kadrosu “Akreditasyon Başvurusu” için eğitim ve yapılanma çalışmalarına başladı.

Kadıköy Belediyesi’nin muhtemel afetlere karşı ön hazırlık, ziyan azaltma, afet sırasında ve daha sonrasında müdahale ve uygunlaştırma mevzularında eğitimli takımı BAK Kadıköy, ülkenin biroldukça noktasında çıkan sarsıntı, sel, yangınlarına vazife aldı.

Hibya Haber Ajansı