Bakan Koca: Talih bana operasyon adamı olma rolünü biçti

dunyadan

Global Mod
Global Mod
Bakan Koca: Talih bana operasyon adamı olma rolünü biçti
Fahrettin Koca, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Atatürk Kongre Merkezi’nde düzenlenen programda asistan tabipler ile tıp ve diş hekimliği fakültelerinde okuyan öğrencilerle bir ortaya geldi.

Bakan Koca, ismini Adnan Menderes’ten alan üniversitede bulunmanın kendisini duygulandırdığını lisana getirdi.

Menderes’in hücresinden alınıp idam edileceği İmralı Adası’na gdolayılürken infaz gününden haberi olmadığını tabir eden Koca, “Yolda nereye gdolayıldüğünü sordu. Uzun müddettir hasta olan Menderes’e ‘Deniz Hastanesine gidiyoruz.’ dediler. Menderes’in kıssasında bir tabip olarak, bu ayrıntısı dokunaklı bulurum. Umutla palavranın bu müsabakası, vefata gdolayılüşün hastaneye gidişle gizlenmesi mukadderatın garip bir tecellisi olmalı. Tahminen kelam, çaresizlikten söylenmiş bir kelamdı, bilemiyorum.” diye konuştu.

Buraya gelmedilk evvel yaptırdığı araştırmada asistanların nöbetlerde kullanılacak dinlenme odalarına muhtaçlığı olduğunu öğrendiğini aktaran Koca, maaşlardaki yetersizliklerin yol açtığı sonuçlardan biri olarak bilimsel aktivitelerden mahrum kalma probleminin da bu araştırmada açıklandığini, yenidoğan servisi yetersiz kaldığı için hasta sevkinin kaçınılmaz olmasının da asistanların şikayetleri içinde bulunduğunu öğrendiğini ve bu sorunla şahsen ilgileneceğini lisana getirdi.

-“Bakanlığımın her şiddet olayı özelinde verdiği gayret bilinmiyor”

Geçen yıl aralık ayında Didim Devlet Hastanesinde acil servis tabibi Doğancan Kılıç’ın sarhoş birinin şiddetine uğradığını hatırlatan Koca, şöyleki dedi:

“Tüm şiddet olayları üzere bunun da üzerinde kararlılıkla durmuş, başta özgür bırakılan şüphelinin tutukluluğu için gerekli bilgi ve kanıt dayanağının sağlanmasına önayak olmuştuk. Bakanlığımın her şiddet olayı özelinde tek tek verdiği çaba gereğince bilinmiyor. Türkiye’nin 81 vilayetinde, vilayet sıhhat müdürlerimin birer yardımcısı şiddet meselelerine karşı bakılırsavlendirilmiştir. Şiddet davaları avukatlarımızca takip edilmektedir. Mağdur arkadaşlarımıza gerekli takviyesi vermeye çalışıyoruz. Değindiğim vilayet temelli yapı, bir bakan yardımcımın uyumunda bana bağlıdır. Sıhhatte şiddet olaylarının mevcut türel süreçleri yadırganmakta, bunlara mana verilememektedir. Süreçlerin adalet hissimizi tatmin etmediği hayli doğrudur. Ancak bu değerlendirmelerde bilgi eksikliğine dayalı yanılgı hisseleri da var. Mevcut yasalar, olayların değerli bir kısmında, maalesef, yargı mensupları için tutukluluk istemini mümkün kılmıyor.”

– “Medya için kabahat cazip, ceza ilgi alımlı değil”

Koca, şiddete teşebbüsü azaltacak güçteki kararların mümkün olduğunca yayılması ve duyurulması gerektiğini vurgulayarak, şu biçimde konuştu:

“Sosyal medya ve öbür kitle irtibat araçları bu emelle tesirli bir biçimde kullanılmalıdır. Sorunun ve şikayetin kuşattığı ortamda tahlilin modülü olmak kadar pahalı bir şey yoktur. Sıhhatte şiddet kabahatlerinin alelade, bedelsiz kabahatler olduğu fikrinin yaygınlaşması aleyhimizedir. Bu fikir, hataların artışına hizmet etmektedir. Türel sonuçlar, birtakım örneklerde adalet hissimizi karşılıyor. Denizli Pamukkale Tıp Fakültesi Hastanesinde 15 Ocak’ta yaşanan, iki asistan doktoru maksat alan şiddet hadisesinin failine geçen ay verilen 8 yıl 5 ay mahpus cezası, göz korkutucu bulunmasına karşın toplulukta gereğince mevzu edilmemiştir. Sıhhatte şiddet cürmünü ‘Bir an kendimi kaybettim’ lafıyla açıklayacağını zanniçinlere mevcut hukuksal kurallarda da söylenecek bir şeyler var. Maalesef medya için hata cazip, ceza ilgi alımlı değil. Maalesef şiddet cürümlerinin ele alınış hali suça teşvik edici. Yasal düzenleme yürürlüğe girdiğinde sizlerden iş birliği talep ediyorum. Umarım yeni cürüm işlenmez. İşlenirse, taammüden yaralama hatasında tutuklama olacak. O tutuklamaları duymayan kalmamalı. O haberleri hepimiz paylaşmalıyız.”

– “Talih bana bir operasyon adamı olma rolünü biçti”

Şiddet cürümlerinin failleri içinde tutuklu yargılananların yüksek bir oran teşkil etmediğinin bir gerçek olduğunu kaydeden Koca, şunları söylemiş oldu:

“Esasında, şiddetten malpractice (hatalı tıbbi uygulama) davalarına, düşük fiyattan ağır ve uzun nöbetlere, bütün problemlerimizin üstesinden gelecek gücün de ileri bir adalet olduğunu biliyoruz. Emin olun, ağabeyleri yahut ablaları olacağınız genç doktorlar birebir kaidelerden geçmeyecek. Sizler ise tahminen yalnızca bunların kaygısını hayatış olacaksınız. Talih bana bir operasyon adamı olma rolünü biçti. Kelamın hareket halini tercih ederim. Anlaşılmayan, anlatılmayan şeyler var ise, konuşmak da bir bakılırsavdir.”

-“Sorunlarımız 5 başlık altında toplanıyor”

Bakan Koca, sıhhatteki temel problemlerin 5 başlıkta toplandığını söz ederek, “Mesleğin saygınlık kaybı, şiddet, malpractice, fiyat başta olmak üzere özlük hakları ve çalışma ortamı kaynaklı aksilikler…. Mesleğimizdeki saygınlık kaybında tüm problemlerin bir hülasasını nazaranbiliyoruz. Ancak öteki noktalar da var. Doktor, yasanın müdafaasına özel gereksinim duymadığı devirde bugünkünden daha saygındı. Bugün, mesela şiddet sorunu hem saygınlığı azaltıyor tıpkı vakitte mesleğin saygınlığı azaldıkça şiddet bundan yürek alıyor.” diye konuştu.

Sıhhatte şiddet cürümlerine karşı TBMM’de değerli bir adım atıldığını anımsatan Koca, şu biçimde devam etti:

“TBMM Adalet Kurulundan bir düzenleme geçti fakat biroldukça arkadaşımız nazarında gece geçen gemiler üzereydi. Tahminen de biz gereğince anlatamadık. Taammüden yaralama kabahati katalog kabahatleri kapsamına alınıyor. Bu ne demektir? Taammüden yaralama hatası, ceza yargılaması bakımından artık fazlaca daha ağır bir hata olacak. Kabahatin, katalog hataları kapsamına alınması, tutukluluk için kâfi sebep teşkil edecek. Sıhhat çalışanını yaralama cürmü artık, taammüden öldürme, azap, intihara yönlendirme üzere epeyce ağır kabahatlerle tıpkı başlık altında toplanıyor. Buna ek olarak halk içinde ‘kravat indirimi’ denen düzgün hal indirimi kalkıyor. Cürüm, kamu hizmetinin engellendiği öbür şiddet cürümlerinden ayrılarak, ceza artırılıyor.”

Malpractice ilgili gelişmelerin Türkiye’de tıp tarihine geçecek kıymette olduğunu lisana getiren Koca, “TBMM Adalet Komitesinden geçen malpractice davalarıyla ilgili bu yasal düzenlemenin özü nedir? Tabip, bir sıhhat çalışanı, kasıtlı davranmadığı sürece, uyguladığı tedaviden doğacak sorunlar sebebiyle tazminat ödemeyecek. Malpractice sorunu kökten çözülüyor.” dedi.

Koca, doktorun, asistan doktorun, uzman tabibin, geçim korkusu duymasına ne bir doktor ne de bakan olarak gönlünün olduğunu lisana getirerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da maaş başta olmak üzere özlük haklarının güzelleştirilmesi konusunda iradesini beyan ettiğine, tüm konularda kararlığını ortaya koyduğuna dikkati çekti.

– “Yaşadığım sürece meslektaşınızım”

Nöbet sıkıntısına da değinen Koca, bunun üstesinden bütünüyle gelebilecekleri bir sorun olmadığını, tahlilinin vakte yayılacağını kaydederek, “Fakat 36 saatlik nöbet insani olmaktan uzaktır. Çok ağır bir yük. Gayretlerime şahitsiniz. Çalışma mühletini en çok 24 saatle sonlandırmak istiyoruz. Nöbetler için de hakkaniyetli fiyat düzenlemesine gidilmesini amaçlıyoruz. Ben bugün Sıhhat Bakanıyım lakin yaşadığım sürece meslektaşınızım. Size karşı ödevlerimi biliyorum. Buradan Ankara’ya, Bakanlık binasına yeni ödevlerle döneceğimden emin olun.” diye konuştu.

Koca, sonrasındasında öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Koca, Aydın Adnan Menderes Üniversitesindeki programı öncesinde, Aydın’da Valiliği ziyaret etti. Koca, Aydın Bayan Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ziyaret edip, sıhhat çalışanları ve hastaların problemlerini dinledi.

Ramazan Paşa Cami’nde öğlen namazını kılan Koca, sonrasındasında esnafı ziyaret etti.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.