Bakan Varank: Şu anda 6 ‘unicorn’umuz var

dunyadan

Global Mod
Global Mod
Bakan Varank: Şu anda 6 ‘unicorn’umuz var
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bilişim Vadisi’nde bulunan Dijital Animasyon ve Oyun Kümelenme Merkezi (DIGIAGE) Oyun Geliştirme Yaz Kampı’nda 51 ülkeden 600 gençle bir ortaya geldi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya bakılırsa, iştirakçilerin Bilişim Vadisi’nde uykusuz geceler geçirerek kümeler halinde oyun tasarladıkları kampın son konuğu Bakan Varank oldu.

Ziyaret esnasında Varank’a Kocaeli Valisi Seddar Yavuz ile Bilişim Vadisi Genel Müdürü Serdar İbrahimcioğlu eşlik etti.

Farklı ülkelerden öğrencilerin bir ortaya gelerek oluşturdukları ekiplerle sohbet eden Varank, tasarlanan oyunları denedi. Varank’ın oyun performansı, iştirakçilerden alkış aldı.

Öğrencilerle özçekim yapan, oyun kampı duvarına imzasına atan Varank, Planetary Çadırı’nda da oyun tecrübesi yaşadı. Varank, ziyareti sırasında iştirakçilere dondurma da ikram etti.

– “Yakaladığımız ivme Türkiye’yi farklı bir boyuta taşıyacak”

Bakan Varank, kampta yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin teknoloji tabanlı işlerde harikulade bir ivme yakaladığını söylemiş oldu.

Varank, “Bundan üç sene evvel Türkiye’de bir tane ‘unicorn’ yani milyar dolarlık şirket yokken şu anda 6 ‘unicorn’umuz var. Bunlardan 3’ü oyun ve yazılım firmaları. Bu alana gençlerin de ilgi duymasıyla birlikte yakaladığımız ivme, Türkiye’yi farklı bir boyuta taşıyacak.” sözünü kullandı.

Yaklaşık 5 bin müracaattan 600 genci fiziki olarak davet ettikleri bilgisini veren Varank, şunları kaydetti:

“Buraya gelen gençlerimiz kimisi dışarıda çadırlarda, kimisi yurtlarda kalıyor fakat buraya gelerek ‘render’ından tutun da farklı senaryo yazımına kadar bir oyunu geliştirirken neye gereksiniminiz var, hangi bilgiye sahip olmanız gerekir, bunlarla ilgili ayrıntıları alıyorlar, bunları nasıl oyunlarına aktaracaklarını öğreniyorlar. çabucak sonrasındasında şayet şirketlerini kuracaklarsa nasıl dayanaklardan faydalanabiliyorlar, bunlarla ilgili bütün ayrıntıları burada alarak aslında genç arkadaşlarımıza mesleklerinde değerli bir avantajı sağlamış oluyoruz.”

Destekleri vermeye devam edeceklerini vurgulayan Varank, Türkiye’nin muasır medeniyetler düzeyine çıkması, dünyanın en büyük 10 iktisadından biri olması için kesinlikle katma bedel üretilmesi gerektiğini belirtti.

Bakan Varank, şu biçimde devam etti:

“İşte oyun geliştirme yazılım üzere alanlar bu katma bedelin en yüksek olduğu alanlar. Buradaki arkadaşlarımızın heyecanından, uğraşından çok mutluyum. Gençlerimizi bu işe daha fazlaca davet edeceğiz. İnşallah seneye 600 değil, 6 bin gencimizi burada ağırlamak isteriz.”

Gördüğü çalışmalardan etkilendiğine işaret eden Varank, gençlerin ufuklarının epeyce geniş olduğunu söylemiş oldu.

Varank, hayli inovatif tahliller olduğuna dikkati çekerek, “Biz bu işi başlatmış olduğumızda ‘HyperCasual’ dediğimiz oyunlar daha fazlaca yaygındı ancak bugün bölümün farklı bir alana gittiğini görüyoruz. Bu alanda da şirketlerimiz başarılı. İnşallah buradan çıkacak teşebbüsler hayli başarılı olacak.” tabirini kullandı.

– İştirakçi yorumları

Katılımcılardan Tanzanyalı Selahaddin Mohammed Mesud, daha evvel bu biçimde bir ortamda bulunmadığını belirterek, “Benim için epey heyecanlı. kimi vakit bir oyun oynarken bir kusur görüyorum örneğin, onun için yeni bir şey yapabilirsem benim için epeyce uygun olacağını düşünüyorum.” değerlendirmesini yaptı.

Fırat Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği kısmı mezunu Beyzanur Altınok da bilgisayar üzerinde üç boyutlu Arka çalıştığına işaret ederek, objelerin dizaynlarını çıkarttığını bildirdi.

Litvanyalı iştirakçilerden Karoline Sputaite, kampa geldiğinde oyun dalına yönelik bilgisi olmadığını belirterek, “Atmosfer nitekim eksiksiz. bu biçimde bir kadroya sahip olduğum için hayli şanslıyım. Ekibim da benimle bir arada öğreniyor, birbirimize öğretiyoruz. Arkadaşlarımız İngilizce’lerini geliştiriyorlar.” sözünü kullandı.

19 yaşındaki Barkın Anayurt, kampta hem oyun geliştirdiklerini birebir vakitte oynadıklarını anlatarak, şunları kaydetti:

“8 yıldır oyun geliştiriyorum. Bir oyunum var Steam’de. Antarktika hariç tüm kıtalara ulaştırdık. 5 binden çok kopya sattık. Artık de ikinci oyunumuz üzerinde çalışıyoruz. Burada yatırımcılarla buluşabiliyoruz. Şirketimizde yer alabilecek beşerlerle tanışabiliyoruz.”

Litvanyalı Marius Barones, kampta oyun geliştirme, kripto üzere konularda yeni şeyler öğrendiğine işaret ederek, profesyonel bir oyun geliştirici haline gelmek istediğini belirtti.

Gebze Teknik Üniversitesi Elektronik Mühendisliği Öğrencisi Ayşegül Yılmaz da kesimle ilgili bilgi edinmek için kampa katıldığını aktararak, “Çok mutluyuz. Çok hoş arkadaşlıklar edindik, networkler kurduk.” sözlerini kullandı.

Kazak Gülnur Dosbolova, Selçuk Üniversitesi Gazetecilik Kısmı doktora öğrencisi olduğu bilgisini vererek, “Aslında dizi senaryoları yazıyorum lakin buraya geldikten daha sonra oyun senaryosu yazmayı öğrendim. Animasyon şirketi kurmayı düşünüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Sudanlı Mustafa Bukhari Mohamed Ahmed, Kırıkkale Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi olduğunu ve kesimi keşfetmeye geldiğini belirterek, “Aslında web alanında çalışıyorum. Kendisini geliştirmeye çalışan ve hedefleyen beşerler bir ortaya geldiğinde epey hoş şeyler yapıyorlar.” tabirini kullandı.

Litvanyalı Justas Petrulis, Erasmus Projesi ile kampa katıldığını vurgulayarak, kampın büyük baht olduğunu kaydetti.

– 3 kategoride yarış var

Oyun ekosistemindeki yaklaşık 600 yazılımcı, dizayncı, senarist, yayıncı, öğrenci, reklamcı ve yönetici kampta yer alıyor. Küresel iş birliği anlayışıyla fiziki ve çevrim içi olarak bir ortaya gelen dizayncılar, 10 günlük kampın sonunda projelerini tasarlayıp memleketler arası heyete sunacak. İştirakçiler, Oyun Senaryosu-Metin, Oyun Karakter Tasarımı-Grafik Animasyon ve Oyun Mekaniği-Yazılım olmak üzere üç kategoride üretim yaparak, projelerini heyete beğendirmeye çalışacak.

“HyperCasual” oyunlar başta olmak üzere midcore ve consol projeleriyle metaverse, blockhain, NFT ve VR oyun projeleri üzere yeni kuşak içerik fikirleri de kampta hayat bulacak. Yaklaşık 50 grup, 70’in üzerinde oyun tasarladığı kampta ekiplerin ortaya çıkardıkları yeni oyun fikirlerinden kimileri DIGIAGE tarafınca desteklenecek. Bu fırsatlar yardımıyla milletlerarası irtibat ve iş gücü paylaşımı sağlanacak. Türkiye’nin dünyaya sunduğu oyun üretim gücünün büyümesi öngörülüyor. Yeni stüdyolar ortaya çıkmasına da imkan sağlanması bekleniyor.

– 2 bine yakın genç Bilişim Vadisi’nde misafir

DIGIAGE kampları, yaz ve kış olmak üzere yılda iki kere yapılıyor. Kış kampı daha hayli deneyimlilerin katıldığı bir kamp olurken yaz kampı bu kesime yalnızca ilgili olanların da yer aldığı bir kamp olarak tasarlandı. Bu yıl 6’ncısı düzenlenen kampa bugüne kadar 15 binden çok müracaat oldu ve 2 bine yakın genç, Bilişim Vadisi’nde konuk edildi. DIGIAGE kamplarında bugüne kadar 25’ten çok oyun start-up’ı kuruldu ve 100’lerce genç oyun ekosisteminde çalışmaya başladı.

Kamp mühletince iştirakçiler, yalnızca temel oyun geliştirme eğitimleri değil, hem de şirketleşme, hukuk, finans idaresi üzere eğitimler alıyor. DIGIAGE Oyun Geliştirme Kampı, Avrupa Birliğinin Erasmus+ Projesi kapsamında Türkiye Ulusal Ajansı vasıtasıyla gerçekleşiyor.

Türk oyun ekosistemini geliştirmek emeliyle kurulan DIGIAGE, düzenlediği kamplarla kesime insan kaynağı kazandırmayı, kamu ile kesim içinde köprü olmayı ve oyun stüdyolarının gelişmenine katkı sunmayı hedefliyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının himayesinde 1 Eylül’de Bilişim Vadisi’nde başlayan DIGIAGE Yaz Kampı, 11 Eylül’e kadar sürecek.

Bu sene Avrupa Birliği kapsamına giren DIGIAGE’e Bosna Hersek, Norveç ve Litvanya’dan 30 kişilik bir takım katıldı.

PARAM OLSA ŞURAYA YATIRIRDIM DİYE DÜŞÜNME! 100.000 TL SANAL PARA İLE NELER YAPABİLECEĞİNİ ÇABUCAK GÖR!

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.