Basın İlan Kurumu Genel Konseyi’nden üç yenilik

dunyadan

Global Mod
Global Mod
Basın İlan Kurumu Genel Konseyi’nden üç yenilik
Kurumdan yapılan açıklamaya bakılırsa, Afyonkarahisar’da düzenlenen BİK 31. Devir 4. Genel Heyet Toplantısı, üçüncü gün oturumunun akabinde bitmiş oldu.

Kurum Durum Raporu ve Denetçiler Raporu’nun kabul edilmesinin akabinde İdare Konseyi teklifleri, İlan İşleri, Hukuk İşleri ve Mali İşler komitelerinin görüşleri alınarak oylamaya sunuldu.

Kurumun 2023 yılı bütçesi, Resmi İlan Fiyat Tarifesi, BİK Yönetmeliğinin 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 10, 12, 13, 14, 54, 56, 57, 58 ve 103. unsurları ile 134 sayılı Genel Konsey sonucu’nın 3. ve 5. hususlarının tadiline ait İdare Konseyi teklifleri kabul edildi.

– Resmi ilan fiyat tarifesindeki artış oranı belirlendi

BİK Genel Konsey Toplantısı’ndan gazetelerin uzun müddettir beklediği müjdeli haberler de geldi. Genel Heyet, gazetelerin kıymetli gelirleri içinde yer alan resmi ilanların sütun santim fiyatında istenilen artış oranı teklifini karara bağladı.

Buna göre, sütun santim bedelinin, günlük fiili satış ortalaması 50 bin altındaki gazeteler için yüzde 100 artışla 70 lira, 50 bin ve üstündeki gazeteler içinse yüzde 58,73 artışla 100 lira olması öngörüldü.

Genel Kurul’un Resmi İlan Tarifesine ait teklifi Cumhurbaşkanlığına arz edilecek.

– Müddetli yayınların tümüne kredi

Genel Şura, kurumun kredi verebileceği bireyler ve kurumlar ile verilecek kredinin adabını düzenleyen BİK Yönetmeliği’nin 104, 105, 106 ve 108. unsurlarında değişikliğe giderek Anadolu basınının uzun müddettir beklediği maddi dayanağın de önünü açtı.

Yapılan değişiklikle bugüne kadar İstanbul, Ankara ve İzmir’deki periyodik yayınlar için geçerli olan kredi takviyesinin, kurumun finansal imkanları ölçüsünde ülke genelinde ve periyodik yayınların tümüne verilebilmesi sağlandı.

– Temsilci seçimlerinde direkt demokrasi

Genel Şura, Anadolu Gazete Sahipleri ile İlan Prodüktör Temsilcileri seçimlerinde sınırsız vekalet kullanmasını tümüyle kaldırdı. Vekalet yoluyla oy kullanacak vadeli yayın sahiplerinin yalnızca bir sureli yayın sahibinin vekaletini yahut vekaletlerini alabilmesi kuralı getirildi. Emsal düzenleme, İlan Prodüktörleri Temsilcisi seçimine ait hususta de yapıldı.

Diğer taraftan çoğunluk sağlanamadığı sebebi öne sürülerek sonraki güne ertelenen seçimlerin yapılabilmesi için oy kullanma hakkı bulunan toplam delegenin en az 10’da birinin ikinci güne katılması kural koşuldu.

bu biçimdece seçimlere ait “doğrudan doğruya” ve “seçme hakkı” biçimindeki iki temel prensip hayata geçirildi. Vekaletin istisna olması gerektiği niyetinden hareketle istisnanın, aslolanın önüne geçmesini engelleyen ve demokratik iştiraki artıran düzenleme, hem de seçimlerde oy kullanmanın saklılığı temeline ait muhtemel ihlalleri ortadan kaldırdı.

Süreli yayın sayılan internet haber sitelerini temsilen Genel Kurul’a gelecek iki üyenin seçimine ait yordam ve temeller da BİK Yönetmeliği’ne eklendi.

– “Tarihi denilebilecek bu kararları alan üyelerimize teşekkür ediyorum”

Genel Kurul’da alınan kararları pahalandıran BİK Genel Müdürü Cavit Erkılınç, İrtibat Lideri Fahrettin Altun’un takviyesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleri ile geçen yıl Resmi İlan Fiyat Tarifesi’ne beklentilerin iki katından fazla artırım gerçekleştirildiğini anımsattı.

Bu yıl da önemli oranda artırım önbakılırsan teklifi Cumhurbaşkanlığına arz ettiklerini aktaran Erkılınç, “Güzel bir haber alacağımıza yürekten inanıyorum. bir daha Genel Heyetimizde, Anadolu basınımızın uzun müddettir talebi olan kredi takviyesinin ülke geneline yayılmasının önü açıldı. Ayrıyeten Genel Kurul’a seçimle gelecek üyelerin belirlenmesine ait metot ve asıllarda da esaslı değişikliklere gidildi. Bu seçimler gerçek manada bir demokrasi şölenine sahne olacak. Tarihi denilebilecek bu kararları alan Genel Konsey üyelerimizin her birine teşekkür ediyorum.” tabirlerini kullandı.

Toplantının kapanışında kelam alan Afyonkarahisar Valisi ve BİK Genel Şura Üyesi Kübra Güran Yiğitbaşı, toplantıya mesken sahipliği yapmaktan ve Genel Şura üyelerini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti söz ederek, “Akademisyenliğim mühletince mahallî basının kent için, vatandaşlar için, kentin idarecileri için ne kadar hayati bir rolü olduğunu anlatırdım ancak idareciliğim müddetince buna yakinen şahit olduğumu belirtmeliyim. Bu manada Basın İlan Kurumunun da ne kadar değerli bakılırsavler ifa ettiğini bir defa daha gözlemlemiş olduk.” değerlendirmesinde bulundu.

BİK Genel Şurası’nın bir daha sonraki toplantısı, 21-24 Şubat 2023 tarihleri içinde gerçekleştirilecek.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.