Bayanlardan beklentinin fazla olmasının evliliklerde soruna yol açtığı uyarısı

dunyadan

Global Mod
Global Mod
Bayanlardan beklentinin fazla olmasının evliliklerde soruna yol açtığı uyarısı
Penn State Üniversitesi Toplumsal Bilimler ve Psikoloji Lideri Prof. Dr. Şenel Poyrazlı, bayanlardan beklentinin fazla olmasının evliliklerde soruna niye olduğunu söylemiş oldu.

ABD’de aile terapistliği de yapan Prof. Dr. Poyrazlı, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Psikoloji Topluluğu tarafınca düzenlenen “Kültüre Hassas Ruhsal Yardım ve Mikro-Saldırılar” başlıklı konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Ziraat Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansın akabinde AA muhabirine açıklama yapan Poyrazlı, evliliklerde görülen sorunların emsal özellikler taşıdığını belirtti.

Günümüzde evliliklerde her iki kişinin de çalışmak zorunda olduğunu anlatan Poyrazlı, “50 yıl evvel bir kişinin çalışması ve geliri bütün aileye yetebiliyordu. Çoklukla erkek eş çalışıyordu, bayan eş çocuklarına bakıyordu. Artık her iki eşin de faturalara yetişebilmeleri için çalışması gerekiyor. Fakat bayanlarımız ne yazık ki şununla karşı karşıya. Gidip bir vardiya çalışıyorlar 8 saat, daha sonra ikinci vardiya diyoruz İngilizcede buna, ikinci vardiyayı çalışıyorlar.” dedi.

Poyrazlı, evliliklerde bayanların üzerinde büyük bir beklenti oluşturulduğunu lisana getirdi.

Kadınların çocukların bakımı, bulaşık, yemek, mutfakta masanın kurulması, çocukların ödevi ve çocukların yatağa hazırlanmaları üzere konularda ağır yükün altında olduklarını vurgulayan Poyrazlı, şunları kaydetti:

“Hem Amerika’daki hem Türkiye’deki erkek eşler, onları suçlamıyorum, büyütülmeleri ile ilgili bir şey. Ne yazık ki gereğince eğitmiyoruz. Karşısındakinin nerede, ne vakit ne gereksinimi var, ne vakit el uzatıp, yardım edeyim, bana düşen sorumlulukları yerine getireyim, bu farkındalığı geliştiremedikleri için eşlerinin şikayetlerini anlayamıyorlar. Terapi ve istişareye geliyorlar. Biz de ikisinin içinde empati geliştirme, birbirilerini anlayabilme maharetlerini yükseltmeye çalışıyoruz. Genel manada sorun, bayanların üzerinde beklentinin epey olması. Bayanlar evliliklerde biroldukça rolü üstlenmek zorunda kalıyorlar. Ne yazık ki günün sonunda yoruluyorlar.”

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.