Boğaziçi Üniversitesi Rektörü , yerleşkede kira kontratı yenilenmeyen tesis hakkında konuştu

dunyadan

Global Mod
Global Mod
Boğaziçi Üniversitesi Rektörü , yerleşkede kira kontratı yenilenmeyen tesis hakkında konuştu
– Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, Boğaziçi Mezunlar Derneğinin (BÜMED) iştiraki bir şirket tarafınca işletilen üniversitedeki toplumsal tesisin sona eren kira mukavelesinin alan gereksinimi sebebi öne sürülerek yenilenmemesinin öteki bir tarafa çekilmesinin yanlışsız olmadığını söylemiş oldu.

Rektör İnci, en büyük yeniliğin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle kendilerine 17 futbol alanı büyüklüğündeki Anadolu Hisarı Yerleşkesi’nin ikram edilmesi olduğuna vurgu yaptı.

Yaklaşık 2 bin öğrencinin eğitim gördüğü hazırlık okulunun daha evvel ana yerleşkeye 40-50 kilometre uzaklıkta, izole bir yer olan Kilyos Yerleşkesi’nde yer aldığını fakat buranın lisans öğrencileri için hayli uygun olmadığını aktaran İnci, şu biçimde konuştu:

“Bizim öğrencilerimizin bir kısmı Anadolu’dan geliyor. Liseden, annelerinin kucağından üniversiteye geliyorlar ve izole bir yere yerleştiriyorsunuz. Artık, Boğaz’ın en nadide yerlerinden bir tanesi ve Rumeli Hisarı’nda bulunan Güney Kampüsü’yle karşı karşıya olan bir yerleşkemiz. Feribotla 5 dakika sürüyor. Artık Boğaziçi Üniversitesi, Boğaz’ın iki yanına oturarak tam Boğaziçi oldu. Bu, 40 yıl daha sonra birinci sefer bir mekansal genişleme.”

– Mezunlar Derneğinin yerleşkedeki toplumsal tesisi

Prof. Dr. Naci İnci, üniversitenin Güney Yerleşkesi’nde Boğaziçi Mezunlar Derneğinin (BÜMED) iştiraki ticari bir işletme tarafınca kiralanan alanın mukavelesinin sona ermesi ve bu alanın üniversitenin gereksinimleri doğrultusunda kullanılması için boşaltılmasının talep edilmesine yönelik tartışmalara değindi.

Derneğin, yerleşkenin 8 bin dönümlük kısmında 1990’da bir bina yaptırdığını, bunu Ulusal Emlak’a bildirerek, 10 yıllığına mahsuplaştırdıklarını tabir eden İnci, kontratın 2000 yılında bittiğini söylemiş oldu.

İnci, şu an 2023 yılında olduklarına vurgu yaparak, şunları kaydetti:

“Yani 10 yılda bitecek olan şey 33 yıl sürmüş. Üniversitenin 8 dönümlük bir alanı -ki 3 bin metrekaresi kapalı alan- toplumsal tesis işletmesi olarak kullanılıyor. Sayıştay raporlarında da bunun maksadına uygun kullanılmadığı hakkında rapor var. Devlet diyor ki ‘siz eğitim, öğretim, araştırma için kullanacaksınız’ lakin siz tutuyorsunuz, bir derneğe veriyorsunuz. Aslında dernek ve vakıflar 5072 Sayılı Kanun’a bakılırsa kamu topraklarında, binalarında, müştemilatlarında bulunamaz. Bulunamadıkları için BÜMED’in kendisi burada değil. Onun adresine baktığı vakit Üsküdar’da bir yerde. Kendisi iştiraki LADİN ismindeki bir şirketi vasıtasıyla kiralama yordamına gitmiştir. Biz zorla çıkarmadık.”

Bu yere gereksinimlerinin olduğunu ve 8 dönümün iki futbol alanı büyüklüğünde bir alana karşılık geldiğine dikkati çeken İnci, şu biçimde devam etti:

“Burası dünya cenneti olan bir yer, Güney Yerleşke ve onun da dünya cenneti olan kısmı tahminen de orasıdır. Öğrencilerimizin oradan haberi bile yok. Yeni fakültelerimiz, enstitülerimiz var. Yer ıstırabımız var. Lakin bizim yerimiz, bir şirket tarafınca toplumsal tesis olarak kullanılıyor ve üçüncü şahıslara, şirketlere etkinliklerini yapması, kimi toplumsal faaliyetlerde kullanılması için sunuluyor. Bunların yasa dışı olduğunu söylemiyorum ancak asıl emel o değil. Öğrencilerin ders çalışacakları, yemek yiyecekleri, aktiflik yapacakları yerler kısıtlı. Şu anda konferanslara ve etkinliklere yer bulamıyoruz. O tesise sembolik bir sayı ödeniyor. Orayı öğrenciye açtığımız vakit akademisyenlerimize de açık olacak. Mezunlar nasıl ki bu yerleşkeye geliyorlar, orası da onlara açık olacak ve rastgele bir üyeliğe de gerek kalmayacak, kullanabilirler. Bunun öteki bir tarafa çekilmesi gerçek değil. Orası buraya ilişkin. Eğitim öğretim için tahsis edilen bir yeri siz nasıl olur da diğer bir maksat için bir şeye verirsiniz? Baştan verilmemesi gereken bir şeydi aslına bakarsan. Büsbütün öğrenciye, akademik faaliyetlere açılacak, idari kesim de hizmet verecek. Katiyen şöyleki bir şey kimsenin aklına gelemez; ‘Burası buradan alındı, bir toplumsal tesis olarak, bir derneğin iştirakine verildi. Oradan alın da öteki birisine verin.’ bu biçimde bir şey kelam konusu olamaz.”

– Üniversitede kimi akademisyenlerin sürdürdüğü eylem

İnci, üniversitede kimi akademisyenlerce yapılan hareket hakkında şu değerlendirmelerde bulundu:

“Baktığınız vakit, bizim 500 hekim, öğretim üyesi, doçent, profesörümüz var. Öğretim bakılırsavlilerimiz var. Sayıya baktığınız vakit 1000 civarında bu. Her gün gelen, oraya sırtını dönen, bu ilkel hareketi yapan, komik davranışta bulunan 10-15 kişi. Bunların yarısına yakını da emekli. 1000 bireyde 10-15 kişi yani bence önemsenecek bir şey değildir. Bir öğretim üyesinden beklenen şudur; üniversitesine sırt dönmek değildir, üniversitesine sahip olmaktır, üniversitesi için bir şey yapmaktır.”

– “Liyakat sahibi 60’a yakın yeni akademisyen üniversiteye katıldı”

İnci, bakılırsave geldiği vakitten bu yana, dünyanın en uygun üniversitelerinde yetişmiş, liyakat sahibi 60’a yakın yeni akademisyenin üniversiteye katıldığına işaret ederek, bunun kendilerine yeni güç katacağını ve üniversiteyi akademik olarak daha ileriye taşıyacağını söylemiş oldu.

Üniversite bünyesinde Hukuk Fakültesi kurulduğunu anımsatan İnci, burada dünyanın en uygun üniversitelerinden doktorasını alan öğretim üyelerinin ders verdiğini anlattı.

İnci, fakültenin birinci öğrencilerini eylül prestijiyle almalarına karşın devlet üniversiteleri içinde ikinci sıraya yerleştiklerini lisana getirdi.

Yapay Zeka Enstitüsü kurduklarını ve eylül 2023 prestijiyle lisansüstü çalışmaya başlayacağını anlatan İnci, master ve doktora öğrencilerini alacağını, bunun da süratle araştırma ve geliştirmeye katkıda bulunacağına dikkati çekti.

Bir başka gelişimin ise yüksekokullarıyla ilgili olduğunu vurgulayan İnci, bundan 20 sene evvel tartışılan ama fakülte olamayan bu yüksekokulun, kendi idarelerinin çabasıyla İdare Bilimleri Fakültesi haline geldiğini anlattı.

– “İlk 100’deki 68 kişi bizi tercih etti”

Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, üniversitenin muvaffakiyet durumu hakkında yaptığı değerlendirmede, yurt içine dönük başarıdaki ölçütün, alınan öğrenci profili ve üniversitenin ne kadar tercih edildiği ile alakalı olduğunu söylemiş oldu.

Üniversite imtihanına yaklaşık 3 milyon müracaat olduğunu anımsatan İnci, geçen sene birinci 100’deki 68 kişi üniversitelerini tercih ettiğini vurguladı. ondan evvelki sene bu sayının 62 olduğunu aktaran inci, “Her yıl aşağı üst 2 bin 200 civarında öğrenci alıyoruz. Birinci bine baktığınız vakit 773, daha evvelki sene 700’dü. Öğrenci manasında bize olan teveccüh fazlaca sevindirici.” dedi.

İnci, üniversitenin tarihi binalarının olduğuna işaret ederek, Dünya Bankasından yaklaşık 2 milyar liralık takviye aldıklarını ve 2023 daha sonrası 240 bin metrekarelik bir alanı yenilemeyi düşündüklerini anlattı.

– “Mekansal ve akademik büyüme birbirine paralel yürüyecek”

Boğaziçi Üniversitesinin orta ve uzun vadeli amaçlarını de anlatan İnci, mekansal ve akademik olarak daha da büyümeleri gerektiğini tabir etti.

İnci, yeni öğretim üyelerinin ortalarına katılması, çoğalması, üniversiteyi dünyayla yarışır hale getirmesi gerektiğini belirterek, şunları söylemiş oldu:

“Lisansta dünyada yeri olan bir üniversiteyiz. Lisansüstünde, lisanstaki üzere bir itibarımız maalesef çabucak hemen yok. Bunun olmaması için de bir niye yok. Bunu iki şeyle yaparsınız; hayli güzel akademisyenler bünyenize katarak, akademik olarak büyüyerek, yeni kısımlar, yeni araştırma enstitüleri açarak, araştırmacı sayınızı yükselterek, master, doktora öğrencilerinin sayısını artırarak, projelerinizi artırarak hem Türkiye’de hem dünyada epeyce daha yeterli yere gelebilirsiniz. Bu vizyonda ilerlemek gerektiğini düşünüyorum. O yüzden hem mekansal hem akademik büyüme birbirlerine paralel olarak yürüyecek.”

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.