Bu köyün göç sorunu yok

dunyadan

Global Mod
Global Mod
Bu köyün göç sorunu yok
Kortej yürüyüşüyle başlayan şenliğe Vali Aydın Baruş, Isparta Milletvekilleri Recep Özel ve Mehmet Uğur Gökgöz, Belediye Lideri Şükrü Başdeğirmen, Vilayet Genel Meclisi Lideri Serkan Keskin, kamu kurumu temsilcileri, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile hayli sayıda vatandaş katıldı.

Festivaldeki konuşmasına köydeki ziraî üretime büyük katkılar sunan bayanlara teşekkür ederek başlayan Vali Baruş, “Bir köyde şenlik düzenlemek kolay bir iş değil. Bu niçinle bu biçimde birlik ve birliktelik havasını yansıtarak ülkemiz ismine bizleri sevindiren bu şenliği düzenleyen başta köy muhtarımız olmak üzere şenliğe katkı sunan firmalarımıza ve belediye liderimize öbür katkısı bulunanlara epey teşekkür ediyorum. Domates ve Karanfil Şenliği Deregümü köyü ve etraf köylerimize iyi olsun” dedi.

“Deregümü’nün göç üzere sorunu yok”

Ülkede yaşanılan göç sorununa değinen Baruş, “Artık köylerimizde genç nüfusu tutmakta zorlanıyoruz. Doğal bunun sebepleri var. Tarım yerlerinin bölünmesi, parsel büyüklüğünün her geçen gün azalması ve bu parsellerden elde edilebilecek ziraî gelirin de düşmesiyle birlikte gençlerimiz geleceğini kentlerde oburunun yanında çalışmakta ve cüzi fiyatlarla hayatını devam ettirmekte buluyor. Isparta da bu problemden ari değil. Isparta’da ortalama parsel büyüklüğü 2.8 dekar. Bu Türkiye ortalamasının da altında. Bu kadar küçük yerlerin olduğu, bu kadar bölünmenin olduğu tarımda ekstansif tarım dediğimiz, yani ünite başına randımanın yüksek olduğu gelirin yüksek olduğu tarım çeşidini yaygınlaştırmamız gerekiyor. İşte buna en hoş örneklerden biri Deregümü köyü. Muhtarımızın da söz ettiği üzere 750 dekar yerden yaklaşık 10 bin ton domates üretiliyor. Köylülerimizin geliri ünite başına son derece artmış durumda. Gördüğümüz kadarıyla Deregümü’nün göç üzere sorunu yok. Gençlerimiz seralarda çalışıyor, üretim yapıyor, Türkiye’nin iktisadına katkı sunuyor. Burada bilhassa genç bayan çiftçilerimizi kutluyorum. Zira onların bu fedakarlığı şayet olmazsa bu üretim gerçekleşemez. Bu üretim heyecanı bizleri gelecek ismine epey oldukça sevindiriyor. Doğal ki bu biçimde çalışkan bir köye her şey layık. Sizleri tebrik ediyorum, bu biçimde birlik birliktelik havası içerisinde çalıştığınız, üretime katkı sunduğunuz için” dedi.

Kurutma tesisi kurulacak

Festivaldeki konuşmasında kurutma tesisini ele alan Baruş, “Tarım ve Orman Bakanlığımızın kırsal toprakların daha verimli kullanılması programı çerçevesinde Tarım ve Orman Vilayet Müdürlüğümüzün hazırlamış olduğu proje çerçevesinde sayın milletvekillerimiz de takviyeleriyle zerzevat üretiminin artırılması ve kurutma tesisi kurulması noktasında sevindirici bir gelişme oldu. İnşallah bu kurutma tesisini de kurunca köylülerimizin bu biçimde gelir kaybı tasası de giderilmiş olacak” dedi.

Deregümü köyündeki bayan çiftçilere doğalgaz muştusu veren Vali Baruş, “Köyümüz ismine başka bir müjde ise köyümüze doğalgaz getiriliyor. Köylülerimizin en çok düşünce çektiği konulardan birisi de kışın ısınma sorunu. Bu müjde sanırım en çok çiftçi bayanlarımızı memnun etmiştir. Allah iyi etsin. Köyümüze doğalgazın gelmesinde başta Sayın Cumhurbaşkanımızın, vatandaşlarımızın hizmetin en uygununa layık olduğu prensibi ve prensibi var. Onun önderliğinde Güç ve Doğal Kaynaklar Bakanlığımızın hassasiyetiyle, bu hizmet buraya kazandırılıyor” formunda konuştu.

Konuşmalarının akabinde köydeki üreticilere plaket takdimi yapılarak kurutma tesisinin kurdele kısmı gerçekleştirildi.

100.000TL Sanal Para ile Borsayı Deneyin, Risk Almadan Deneme Hesabı ile Borsa Süreçlerini Keşfedin!

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.