ChatGPT: OpenAI CEO’su Sam Altman kovuldu

hadicanim

Aktif Üye
ChatGPT’nin mucidi OpenAI’nin zirvesinde şaşırtıcı değişiklik: CEO Sam Altman istifa etmek zorunda kalır ve teknoloji başkanı Mira Murati geçici olarak liderliği devralır. Denetleme kurulu Cuma akşamı Almanya saatiyle yaptığı açıklamada, Altman’ın OpenAI’den ayrılacağını ve Murati’nin derhal geçerli olmak üzere devralacağını duyurdu. Başlangıçta kurucu ortak Greg Brockman’ın başkanlıktan ayrılacağı ancak şirkette kalacağı söylendikten sonra, kısa bir süre sonra X’e OpenAI’den tamamen ayrılması gerektiğini de yazdı.

Reklamcılık

“Sam ve ben şok olduk ve heyetin bugün yaptıklarından pişman olduk.” Hala tam olarak ne olduğunu bulmaya çalışıyorlardı. Her ikisi de çağrı almıştı: Sam Altman ihraç edilmeyle, Brockman ise başkanlıktan alınmayla karşı karşıya kalmıştı. Onun da istifa ettiği gerçeği başka bir X gönderisinde şöyle: “Bugünkü olaylardan dolayı istifa ediyorum.”

güven kaybı

Görünüşe göre yönetim kurulu Altman’a olan güvenini kaybetmiş. Kurul, işten çıkarmanın bir iç soruşturmanın sonucu olduğunu söyledi. Bu, Altman’ın denetim kuruluyla sürekli olarak gerekli açıklıkla iletişim kurmadığını ortaya çıkardı. Sonuç olarak komitenin görevlerini yerine getirmesi engellendi.

“Yönetim Kurulu”nda Brockmann’ın yanı sıra OpenAI baş bilim adamı Ilya Sutskever, Quora CEO’su Adam D’Angelo, girişimci Tasha McCauley ve Georgetown Güvenlik ve Gelişen Teknoloji Merkezi’nden Helen Toner yer alıyor. Yönetim kurulu, Altman’ın halefini ararken, CTO Mira Murati geçici olarak şirketin kaderini yönetecek.

ayrıca oku

Daha fazla göster

daha az göster

Yeni CEO aranıyor

Açıklamada, Murati’nin beş yıldır OpenAI’nin liderlik ekibinin bir üyesi olduğu ve önde gelen yapay zeka şirketlerinden biri haline gelmesinde kilit rol oynadığı belirtildi. Denetleme kurulu onun geçici olarak CEO rolünü üstlenebilecek niteliklere sahip olduğunu düşünüyor.

Yönetim kurulu, “OpenAI’nin kuruluşuna ve büyümesine yaptığı kapsamlı katkılardan dolayı Sam’e teşekkür ediyoruz” dedi. “Aynı zamanda ilerlemek için yeni liderliğin gerekli olduğuna inanıyoruz. Araştırma, ürün geliştirme ve güvenlikten sorumlu kişi olarak Mira, geçici CEO rolünü üstlenmek için son derece nitelikli.”

OpenAI, 2015 yılında Elon Musk’un katılımıyla hayata geçirildi. Kâr amacı gütmeyen şirketin hedefi, insanlığın yararına yeni yapay zeka teknolojisini daha da geliştirmekti. 2022’nin sonunda ChatGPT dil modelinin sunulmasıyla OpenAI gerçek bir heyecan yarattı.

Güncelleme

18 Kasım 2023

08:13

Saat

Greg Brockman’ın da OpenAI’den ayrıldığını ekledik.

(vbr)

Haberin Sonu