CHP’li Başevirgen besicileri dinledi

hadicanim

Aktif Üye
MANİSA – 25.04.2022 – HİBYA-Tarım ve Orman Bakanlığı’nın buzağı, manda, malak ve süt tahlil dayanakları kapsamında yetiştiricilere dayanak ödemesi yapacağını duyurmasının akabinde CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen besicilerle bir ortaya gelerek verilen takviyelerin yetersizliği hakkındaki şikayetlerini dinledi.

“Geçen yılın parası pul oldu”

Yetiştiriciler CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen’e, Türk lirasındaki kıymet kaybı niçiniyle geçen yılın dayanağının bu sene pul olduğunu söyleyerek, ”Bize 2021 yılının takviyeleri ödeniyor. Bu sene o paranın pahası kalmadı. 350 lira dayanakla bu iş yapılmaz. Verdikleri takviyeyle yalnızca 1 torba yem alınıyor. Ben hayvanlara günde 15 çuval yem veriyorum. Hiç vermeseler daha uygun.” dedi.

“Kendi çiftliğimizde çoban olduk”

Maliyetlerin yüksekliği niçiniyle hayvanlarını yarı yarıya düşürdüklerini söyleyen besiciler “Bu takviyelerle bizim ayakta kalma talihimiz sıfır. Verilen 350 liralık dayanağı alabilmek için de aşı ve tohumlama üzere biroldukça kriteri yerine getirmiş olmamız gerekiyor. Bunlar da bizim için ekstra bir maliyet. aslına bakarsan yüksek olan yetiştirme maliyetlerinin altından kalkamayan bir fazlaca üretici, kendi çiftliğini diğerine kiraya verip bir daha kendi çiftliğinde çobanlık yapıyor. Hayvancılığın durumu bu derece vahim. “ dedi.

“bu biçimde giderse çiftliği kapatıp ssgari fiyatla iş arayacağız”

Maliyet artışlarını elektrik faturaları üzerinden pahalandıran besici, “ Geçen yıl bin 500 lira gelen elektrik faturası 6 bin lira gelmeye başladı. Yoncanın balyası 40 lira, samanın kilosu 2,5 lira, yemin çuvalı 300 lira, ilaç ona keza. Geçen yıl 80’den çok hayvanım vardı bu sene yarı yarıya düşürdüm. Zira bakamıyorum. bu biçimde giderse çiftliği kapatıp taban fiyatla iş arayacağız” diye konuştu.

Hibya Haber Ajansı