Definecilere ‘ava giderken avlanmayın’ uyarısı

dunyadan

Global Mod
Global Mod
Definecilere ‘ava giderken avlanmayın’ uyarısı
Define hafriyatı yapmak isteyenleri birbirinden değişik prosedürlerle kandıran dolandırıcılara dikkati çeken Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, vatandaşları “Ava giderken avlanmayın, hem dolandırılıp tıpkı vakitte suça ortak olmayın.” formunda uyardı.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kaçakçılık Daire Lideri Zeynep Boz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, define hafriyatlarının valilik müsaadesiyle, kültür varlığı emaresi bulunmayan alanlarda, en çok 15 gün mühletle ilgili kolluk güçlerinin nezaretinde yapıldığını söylemiş oldu.

Kazılara bu mühlet boyunca yalnızca bir kere, hava şartları niçiniyle orta verilebileceğini belirten Boz, müze nazaranvlilerinin de katıldığı hafriyatlarda bir kültür varlığı bulunması durumunda kazıların durdurulduğunu ve alanın muhafaza altına alındığını vurguladı.

Boz, rastgele bir define bulunması durumunda arama yapan kişinin, geçer akçe üzerinden, kendi toprağı ise yüzde 50 hisse alacağını, diğerine ilişkin alansa yüzde 10’u arazi sahibine gitmek üzere bu oranın yüzde 40 olacağını lisana getirdi.

Define konusu ile kültür varlığı kaçakçılığının iç içe geçmiş durumda olduğuna işaret eden Boz, kelamlarını şöyleki sürdürdü:

“Kendine defineci diyen bir küme, aslında kültür varlıklarını yağmalayarak bunları yurt dışına satmak gayesiyle hareket ediyor. Bunu yaparken ‘aslına bakarsanız toprağın altında, bunun sahibi yok’ üzere vicdanını rahatlatarak hareket etmeye çalışıyor. Yalnız, kültür varlıkları 1869’dan beri devlet malı. Bu sebeple her şeydilk evvel devletten, bu ülkenin biliminden çalıyor oluyorsunuz. Milliyetçi bakış açısıyla kültür varlıklarının da, hangi periyoda ilişkin olursa olsun hiç bir lisan, din, ırk, periyot farkı gözetilmeden, vatandaşlarımızca sahiplenilmesi lazım. Bizim en büyük gayretimiz bu. Kültür varlıklarını müdafaayı değil de bundan rant elde etmeyi düşünen vatandaş, ne yazık ki bir manada ava giderken avlanıyorlar.”

– “Resmi olarak devlete gidemiyorum, parayı sen al”

Define dolandırıcılığı biçimleri konusunda bilgi veren Boz, cep telefonuna gelen “Ayşe Abla, teyzemin ahırını kazarken 500 sarı para buldum. Bunları birlikte satalım.” formunda bir bildiriye yanıt verenlerin dolandırıcıların kumpasına birinci adımı atmış olduğunu anlattı.

“Mesajı atan kişi arandığında karşı taraf size diyor ki ‘Kusura bakma ben seni Ayşe zannediyordum. Bende kayıtlı numarası bu. Benim bir zahmetim var, annem hasta, acil paraya gereksinimim var ancak yoklama kaçağıyım, bu sebeple ben resmi olarak devlete gidemiyorum. Benim bulduklarımın pahası 50 bin lira, sen bana 10 bin ver. Benim hasta annem için 10 bine gereksinimim var, gerisini sen al.’ bu biçimde bir teklife ‘evet’ söylemiş olduğiniz anda aslında suça niyetlenmiş oluyorsunuz. Hatta işlemeye başlamış oluyorsunuz. Siz bu parayı yolluyorsunuz. ondan sonrasında bu kişiyi arayıp bulamıyorsunuz.”

Mağdurların yargıya da başvuramadığına işaret eden Boz, “Çünkü esasen kabahat işlemek niyetiyle yola çıkmışsınız. Göstereceğimiz biraz hassasiyetle bu tıp istismarlara uğramaktan da kurtulmak mümkün.” dedi.

– Define haritalarının yerini uydu imgeleri aldı

Boz, dolandırıcıların, uydu imgelerinden de yararlanarak vatandaşları kandırdıklarına dikkati çekerek, “Uydu manzaralarını alıp belirli yerlerini bilgisayar programlarında kırmızı, mavi sarı yapıp farklı gösteriyorlar. ‘Burada külçe külçe altın var. O yüzden burası farklı gözüküyor’ diyorlar. Eskinin define haritalarının, deriler üzerine işlenmiş geçersiz haritalarının yerini artık uydu imajları aldı.” diye konuştu.

Bilgisayarlardaki modelleme formlarından yararlanarak, toprak altında lahitler olduğunu argüman eden dolandırıcılara da işaret eden Boz, “Vatandaşları ‘şurada gömü var, lahdin ortasında eserler var, bunları satarsınız, şu olur bu olur’ formunda kandırarak, kaçak hafriyata sevk ediyorlar.” dedi.

– Defineye ulaşılamayınca “Cinler görünmez kılıyor” tezinde bulunuyorlar

Dolandırıcıların altın rengine boyanmış hiç bir arkeolojik kıymeti olamayan gereçleri önce gömüp mağdurları alana götürdüğünü anlatan Boz, şu biçimde devam etti:

“Endoskopi kamerası üzere kıl kameralarla yerin altına iniyor. Kişi bakıyor ki kameraya yansımış altınlar, inciler var. Aslında arkeolojide bu biçimde bir buluntu hali yok. Lakin o kişi buna inanıyor ve gerekli ödemeyi yapıyor. Gerekli ödemeyi yaptıktan daha sonra bu aracı ortadan kayboluyor. kimi vakit bu çeşit büyük işler için birden hayli kurban oluyor. 2 kurban baş başa kalıyorlar. Şayet fazlaca şanslılarsa ve onları dolandıran bireye o an için en azından telefonla ulaşabiliyorlarsa bu kişinin yanıtı da şu oluyor, ‘Orayı cinler koruyor. Siz o yüzden bakılırsamediniz. Cinler görünmez kılıyor, sizin gözünüze perde indiriyor. Bu sebeple bir imamla, papazla ya da medyumla gidin.’ üzere fazlaca yanlış yönlendirmeler yapıyor.”

Boz, bu bireylere prestij edilmemesi gerektiğini vurgulayarak, “Arkeolojiyle ilgileneceksek müzeleri gezerek, yayınları takip ederek, ören yerlerini ziyaret ederek ilgilenelim. Bizim arkadaşlarımız tüm konuklarımızı istedikleri her türlü bilgiyi vermek üzere memnuniyetle bekliyorlar.” diye konuştu.

Yer altında bir kültür varlığı var ise ve devlet onun orada kalmasını tercih ediyorsa, bunun hem milletlerarası yükümlülüklerden tıpkı vakitte gelecek jenerasyonlara aktarmak isteğinden kaynaklandığını belirten Boz, şunları kaydetti:

“Kültür varlıklarının yerlerinde korunması fazlaca kıymetli ve bu müdafaayı yapmak için vatandaşımızı daha da hassas olmaya ve bizlere daha hayli takviye vermeye davet ediyoruz. Kaçak hafriyatlarda kullanılan gereçler yüzünden beşerler ölüyor, jeneratörleri sokuyorlar alanlara, tünelleri açıyorlar ve bunların gazından zehirlenerek ölüyorlar. hiç bir şey sağlığınızdan hayatınızdan daha değerli değil. Bunların peşine düşerek hem dolandırılıyorsunuz hem kabahat işliyorsunuz tıpkı vakitte gerinizde eşinizi çocuğunuzu, sevdiklerinizi bırakıyorsunuz ve genç yaşta ölüyorsunuz. O yüzden bırakın kültür varlıkları yerinde kalsın. Biz onları kazarak, onları satmaya çalışarak para elde etmeyelim. Biz onları bakılırsarek, bilimimizi yücelterek, ülkemizi memleketler arası alanda daha da yeterli temsil ederek, daima birlikte yürüyelim.”

Boz, kendilerinden müsaade alınarak yapılan kazıların şimdi hiç birinde defineye ulaşılamadığını da kelamlarına ekledi.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.