Eğitimde 1 yılda büyük sıçrama!

dunyadan

Global Mod
Global Mod
Eğitimde 1 yılda büyük sıçrama!
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer “2022 sonuna kadar 1 milyon çırak hedefliyorduk. Şu an bu sayı 910 bin. Bunu gerçekleştireceğiz. 2023 için ise maksadımız 1,5 milyon çırak. Bu sıkıntısı bitireceğiz” dedi. Yazı işleri toplantımıza konuk olan Bakan Mahmut Özer, müelliflerimizin sorularını cevaplayarak Türkiye’nin eğitim gündemindeki son gelişmelerini kapsamlı ele aldı. “Yıl sonuna kadar üretimini sürdürdüğümüz anaokulu 3 bin değil 4 bini geçecek” diyerek bir müjde de veren Bakan Özer’in açıklamalarında öne çıkanlar şu biçimde:

OKUL ÖNCESİ DEVRİMİ

Sorunun başlangıcına yatırım yapıyoruz. 2000’li senelerda beş yaşlarındaki okullaşma oranı yüzde 11 idi. Yani beş yaşlarındaki 100 çocuğumuzun yalnızca 11’i okul öncesi eğitimde kendisine yer bulabiliyordu. bakılırsave başladığımız vakit tüm Türkiye’deki bağımsız anaokulu sayısı 2 bin 782 idi. Biz kendimize, 3 bin anaokulu, 40 bin anasınıfı koyduk. Bir yıl üzere kısa müddette, 2 bin 50 bağımsız anaokulu açtık ve hem de 15 bin 500 bağımsız ana sınıfını hizmete aldık. Bu nitekim bir ihtilaldir.

Yıl sonuna kadar yaptığımız anaokulu 3 bin değil 4 bini geçecek. Bu süratli atılım tesirini 5 yaş okulöncesi eğitimde kısa müddette göstermiş: 5 yaş okullaşma oranı %65’den %95,07’ye yükseldi.

Bir yıl evvel, 3 yaşta okullaşma oranı %9 iken bugün %14’e, 4 yaşta okullaşma oranı %16 iken bugün yüzde 35’e, 5 yaşta okullaşma oranı %65 iken bugün %95’e yükseldi. 3-5 yaşta ise %32 iken bugün %52 oldu. Üç yaş okullaşma yüzde 14’ten yüzde 50’ye çıkacak. Dört yaş yüzde 35’ten yüzde 70’e, beş yaş da yüzde 100’e çıkacak. Türkiye her girdiği araştırma döngüsünde puanını ve sıralamasını bundan evvelki döngüye bakılırsa artırarak, güzelleştirerek çıktı.

Okul öncesi okullaşma yardımıyla istihdamı da tetikleyeceğiz. Zira ebeveyn çocuğunu okula gönderemediği için istihdamdan çekiliyor, bu noktada kıymetli katkı sağlayacağız. 2000’li senelerda 300 binler civarında olan derslik sayısı artık 857 bini aşarak 900 bine ulaşıyor. Ayrıyeten orta öğretimde de dönüşüm yapılacak.

Son 20 yılda eğitimde epeyce değerli ilerlemeler kaydedildi. 500 binin üzerinde öğrenci için her yıl burs imkanı verildi. Bir buçuk milyon öğrenci fiyatsız yemek yiyor. Okullarımızda Kur’an-ı kerim, dini bilgiler ve peygamberimizin ömrü seçmeli dersleri var. Dezavantajlı kısmın faydalanabilmesi için taşımalı eğitim yapılıyor, fırsat eşitliği için kıymetli bir adım. Özel okullar yardımcı kaynaklarımızı alıp dağıtıyorlar.

Bakan Mahmut Özer, yazarlarımızla buluşma öncesi İhlas Holding İdare Heyeti Lideri Ahmet Mücahid Ören ile sohbet etti.

1,6 MİLYAR HESAPLARDA

Cumhuriyetin 100. yılında, bu yıl eğitimde değerli bir adım daha attık. Birinci sefer okullara bütçe gönderildi. Gereksinim fazla olana fazla, az olana az bütçe gönderildi. Gereksinimler tek tek tespit edildi. Okullar paklık materyalini, kırtasiye gerecini, küçük tamirlerini, laboratuvarlarını, donatımlarını kendileri giderebilsinler diye gönderdiğimiz bütçe ölçüsü, 4 buçuk milyar. Şu ana kadar 3 milyara yakını kullanıldı. 1,6 milyar lira okul yöneticilerinin kullanması için hazır. Gönderdiğimiz bütçeye karşın bağış toplanıyorsa soruşturmalar yapılıyor. Her şikayeti dikkate alıyoruz. Toplam 375 soruşturma açıldı. 108 soruşturma sonuçlandı ve 25 okulun yöneticilerine yönelik disiplin cezası teklifi getirildi (2 aylıktan kesme, 18 kınama ve 5 uyarma). Ayrıyeten 1 okulun müdürünün yöneticilik vazifesinden alınması teklifi getirildi. 267 okulda soruşturma hala devam ediyor.

EKSİK BİR ŞEY BIRAKMAYACAĞIZ

Tüm okullarımızda doğalgaza geçilmesi için çalışıyoruz. Okula sirayet etmeyen bir eğitim siyasetinin alanda hiç bir karşılığı yok. Bütün okullarımız kütüphaneye kavuştu. 28 milyondan 80 milyona erişen kitap sayısı, sene sonunda 100 milyona ulaşacak. Öğrenci başına düşen 1,3 kitap sayısı, 5,5’e yükselecek. Tüm okullarımızın tamirlerini yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz. Eksik hiç bir şey bırakmayacağız.

28 Şubat sürecindeki katsayı uygulaması akademik olarak başarılı öğrencileri meslek liselerinden, imam hatiplerden uzaklaştırmıştı. İş gücü piyasasının muhtaçlık duyduğu insan kaynağının yetişmesi engellendi, Türkiye’nin ekonomik kalkınma atılımını sekteye uğrattı. İşte tüm bu antidemokratik uygulamalar son yirmi yıl ortasında ortadan kaldırıldı.

Mesleki eğitim merkezinde başlayan rastgele birisi ayda bin yedi yüz lira alıyor ve iş kazalarına, meslek hastalıklarına karşı da sigortalanıyor. Kalfa iki bin yedi yüz lira alıyor. Mesleksel eğitim merkezlerindeki istihdam oranı, eğitim aldığı alandaki istihdam yüzde 88. Yani elektrikle ilgili okuyan elektrik ile ilgili çalışıyor. Bir de bayanların mesleksel eğitim merkezindeki yer alma oranları 27 binken bir yıl olmadan 221 bine çıktı. Yılın birinci 9 ayında meslek liseleri, ülke iktisadına 1 milyar 362 milyonu aşkın katkı sağladı.

Mesleksel eğitim merkezinde bir öğrencinin kayıt yaptırabilmesi için kesinlikle kesimle protokol imzalaması, iş akdi imzalaması lazım. ötürüsıyla mesleksel eğitim merkezi, arz talep istikrarının gerçekçi bir biçimde yürütüldüğü bir alan. Cumhurbaşkanı’mız 2022 yılı sonu prestijiyle mesleksel eğitim merkezlerindeki çırak-kalfa sayısının 1 milyona ulaştırılması maksadını koymuştu. Şu an çırak sayımız 910 bin. Burda da amaca yıl sonuna kadar ulaşacağız. 2023 yılı amacımız, 1,5 milyon. Bu, Türkiye‘nin uzun vadede bilhassa küçük ve orta ölçekli işletmeleriyle ilgili fevkalade bir insan kaynağı sübvansiyon oldu.

Yazı işleri toplantımıza katılan Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer, dönüşüm atağının sonucunu kısa müddette aldıklarını söylemiş oldu.

YÖNETİCİ AKADEMİSİ KURULDU

Öğretmenlerin mesleksel gelişmenine değer veriyoruz. Öğretmeni ne kadar güçlendirebilirsek eğitim sistemi o kadar güçlenir. Mesleki gelişim programları bütçesini 8 milyondan 292 milyona çıkardık. Bunun da 210 milyonunu yalnızca okullara ayırdık. Öğretmenlerin şahsi gelişmenine epey boyutlu takviye vermek ve programı okul temelli olarak gerçekleştirmek istedik. Yani okulun amacına bakılırsa öğretmenin gelişmenini sağlamak. 2020’de öğretmen başına düşen eğitim mühleti 44 saatti; 2021 yılını 92 saatle kapattık. 2022’deki amacımız, öğretmen başına 120 saatlik bir eğitim hizmeti sağlayabilmekti. Şu anda gelinen nokta prestijiyle 192 saati aştı. Bakanlık olarak öğretmenlerin eğitiminin dışında okul yöneticilerimizi daima desteklememiz gerekiyor. Birebir vaktinde okul yöneticilerimizin bilhassa liderlik özelliklerinin güçlendirilmesi için çalışıyoruz. İstanbul’da Yönetici Akademisi kurduk.

SANAYİCİLERDEN TEŞEKKÜR YAĞIYOR

Mesleksel eğitime verdiğimiz pahayla ‘çırak bulamıyorum’ diyenlerin sayısı azalmaya başladı. Endüstrilerde büyük bir memnunluk var. Olağanda biz teşekkür almayız daima şikayet alırız. Son devirde alandaki vekillere direkt gelip memnuniyetlerini iletiyorlar.

İYİLEŞTİRME İMTİHANDAN daha sonra

Manipülasyonlara karşın uzman ve başöğretmenlik meslek sınavı için kuralları sağlayan öğretmenlerimizin yüzde 95’i eğitimlere başvurdu. Yüzde 99’u eğitimleri tamamladı. Bunların da yüzde 98’i imtihana başvurdu. Her şey planlandığı üzere gidiyor. İçerikteki birtakım düzenlemeler imtihan daha sonrası TBMM‘ye gelecek.

Mahmut Özay

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.