Eksi 8’inci katta tarlasız tarım: Dünyanın en derin ikinci merkezi

dunyadan

Global Mod
Global Mod
Eksi 8’inci katta tarlasız tarım: Dünyanın en derin ikinci merkezi
TARLASIZ TARIM

Kağıthane Kongre Merkezi’nin eksi 8’inci katında bulunan ve dünyanın ikinci en derin ziraî üretim ünitesi olan merkezi ziyaret ettik. Son değişen teknolojinin kullanıldığı merkezde, tarım yapılırken kimyasal kullanılmıyor, su ve toprak korunuyor. Fotosentez ise güneş gücünün simülasyonu olan LED aydınlatma ile gerçekleşiyor. Birinci tohumların 30 Eylül 2022’de ekildiği merkezde, kırmızı kıvırcık marul, kıvırcık ve İtalyan fesleğeninin de birinci hasatları alınmış ve 60 kilo fesleğen ile 5000 adet kıvırcık üretilmiş.

GELECEĞİN TARIMI

30 bin fide kapasitesi olan Kapalı Dikey Tarım Uygulama Merkezi’nde, 365 gün iklimden bağımsız üretim yapılabiliyor. 3 bitki üretim ünitesi, 1 tohum çimlendirme ünitesi, 410 üretim tablası bulunan merkezde, tüm eserler otomasyon sistemi yardımıyla sensörler ile ölçülerek bir yazılım tarafınca yönetiliyor. Bitkiler evvel, nemli ortamda çimlendirilip fide haline getiriliyor akabinde üretim ünitelerine naklediliyor. Asıl büyümenin gerçekleştiği alan 75 metrekare ve burada yapılan üretim 70 dekarlık tarladakine eş bedel.

365 GÜN KESİNTİSİZ ÜRETİM

İstanbul Vilayet Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, “Bitki tabiatta nasıl güneş gücü alıyorsa biz de burada birebir birebirini simule edebiliyoruz. Gerektiğinde 24 saat bile LED ışıklarla güç verebiliyoruz. Burada İtalyan fesleğen, kırmızı marul ve marul üretimi yapıyoruz. İtalyan fesleğeni yılda 3-4 ay piyasada bulunan bir eser, onun dışında piyasa bulamazsınız. Fakat biz yılda 12 sefer hasat yapabildiğimiz için bitkilerden azamî randıman almış oluyoruz. Besin pahası tarladaki esere göre de daha yüksek ve muhakkak ilaç kullanmıyoruz. Klasik tarıma kıyasla yüzde 95 de su tasarrufu sağlanıyor” diye konuştu. Kent tarımını tanıtmaya çalıştıklarını da belirten Karaca, “İstanbul Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak Ulusal Eğitim Müdürlüğü’yle bir protokolümüz var. İlerleyen süreçte öğrencilerimizi buraya getirip gezdireceğiz. Ta

Rabia Şenol

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.