FETÖ’nün darbe teşebbüsü davasında ceza yağdı

dunyadan

Global Mod
Global Mod
FETÖ’nün darbe teşebbüsü davasında ceza yağdı
Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe teşebbüsüne ait ortalarında muvazzafların da bulunduğu 28’i tutuklu, 138 askerin yargılandığı dava karara bağlandı.

İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesince, Marmara Ceza ve İnfaz Kurumları karşısındaki salonda görülen karar duruşmasına, birtakım tutuklu ve tutuksuz sanıklar ise avukatları katılırken, bir kısım tutuksuz sanıklar da bulundukları kentten Ses ve Manzara Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlandı.

Davada sonucun açıklanmasının öncesinde sanıklara son kelamları soruldu.

27 aydır tutuklu bulunduğunu söyleyen sanık Ercan Ergin, ailesinin yanında olmak istediğini belirterek, tahliye ve beraat talebinde bulundu.

Meslek hayatı boyunca Hakkari ve Suriye’de epeyce sayıda operasyona katıldığını kaydeden sanık Onur Karan, “Darbe teşebbüsü gününde de hainlerin verdiği buyruklara uymadım ve hepsini yakalayarak kelepçeledim. Mahkemeden o hainleri sevindirmemenizi istiyorum. 27 aydır tutukluyum. Beraatımı ve tahliyemi talep ederim.” dedi.

Yaklaşık 2,5 yıldır tutuklu olduğunu belirten sanık Seçkin Sönmez de mahkemenin vereceği sonucun kendilerini ve onları seven insanları etkileyeceğini tabir etti.

Duruşmada son kelamları sorulan öbür sanıklar, beraatlerine karar verilmesini talep etti.

– Karar

Davada sonucunı açıklayan mahkeme heyeti, 38 sanığın “anayasal tertibi ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım” cürmünden 12,5 yıl ile 15 yıl içinde değişen müddetlerde mahpusla cezalandırılmasına hükmetti.

“Silahlı terör örgütüne üye olmak” cürmünden 2 sanığı 1 yıl 6 ay 22’şer gün mahpus cezasına mahkum eden mahkeme, sanıkların hakkıda kararın açıklanmasını geri bıraktı. Heyet, 2 sanığı da tıpkı hatadan 6 yıl 3’er ay mahpus cezasına çarptırdı.

Mahkeme, 73 sanık hakkında üzerlerine atılı kabahatlerden, “yerine getirilmesi bakılırsav gereği zarurî bir buyruğun uygulanması” sebebine ilişkin şartların gerçekleştiği konusunda kaçınılmaz bir yanlışa düştükleri sebebi öne sürülerek ceza verilmesine yer olmadığına karar verdi.

Heyet, 23 sanığın üzerine atılı tüm kabahatlerden beraatlerine hükmetti.

Kararla birlikte tutuklu 5 sanığın, haklarında “yurt dışına çıkış yasağı” biçiminde isimli denetim önlemi uygulanarak tahliyesine karar verildi.

– Mütalaadan

Duruşmada temel hakkındaki mütalaasını açıklayan Cumhuriyet savcısı, 9 sanığın “anayasayı ihlale yardım” ve “ulaşım araçlarının kaçırılması yahut el konulmasına yardım” cürümlerinden 24 yıldan 34 yıl 6 aya kadar hapislerini istemişti.

Savcı, 20 sanık hakkında üzerlerine atılı kabahatlere rağmen, “yerine getirilmesi misyon gereği mecburî bir buyruğun uygulanması” sebebine ilişkin şartların gerçekleştiği konusunda kaçınılmaz bir kusura düştükleri anlaşıldığından haklarında ceza verilmesine yer olmadığına karar verilmesini talep etmişti.

Sanıklardan 33’ünün “anayasayı ihlale yardım” cürmünden 22’şer yıl 6’şar aydan 30’ar yıla kadar hapislerini talep eden savcı, sanıklardan 5’inin “silahlı terör örgütüne üye olmak” kabahatinden 7’şer yıl 6’şar aydan 15’er yıla kadar mahpus cezasına çarptırılmalarını talep etmişti.

Savcı, 71 sanığın üzerlerine atılı tüm kabahatlerden beraatlerini isterken, bu sanıkların kimilerinin sıkıyönetim ilan edildiğini duyduklarına dair bir kanıtın bulunmadığı, amirleri pozisyonundaki şahısların darbe faaliyeti kapsamında verdikleri buyruklarını yerine getirmek istemediklerini gösterir telkinlerde bulunmaları ve haklarında örgütsel bir temas olduğuna dair bir tespitin olmaması münasebet gösterilmişti.

– İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 630 sayfalık iddianamede Ömer Yüksek “mağdur”, Karayolları Genel Müdürlüğü, darbe teşebbüsü sırasında Deniz Harp Okulu Kumandanı olan tümamiral Mesut Özel, Hakan Kıyan, İhsan Canpulat, Muhammed Murat Hacımustafaoğulları, Mustafa Hacımustafaoğulları ve Ömer Sefa Hacımustafaoğulları ise “müşteki” sıfatıyla yer almıştı.

İddianamede 126 sanık hakkında “Anayasal nizamı ortadan kaldırmaya teşebbüs etme” kabahatinden farklı ayrı ağırlaştırılmış müebbet, darbe teşebbüsü sırasında er olan 2 sanık hakkında ise müştekiler Hakan Kıyan ve İhsan Canpulat’a yönelik hareketleri niçiniyle “mala ziyan vermek” hatasından 8’er aydan 6’şar yıla kadar mahpus cezası istenmişti.

Haklarında ağırlaştırılmış müebbet istenen 14 sanık hakkında “birden çok kişi tarafınca birlikte silahla tehdit”, 12 sanık hakkında “kara ulaşım araçlarını kaçırma yahut alıkoyma”, 4 sanık hakkında FETÖ kapsamında “silahlı terör örgütüne üye olmak”, 4 sanık hakkında “kamu malına ziyan verme” ve 2 sanık hakkında “cebir tehdit yahut hile kullanarak kişiyi hürriyetinden mahrum kılma” kabahatlerinden 1 ila 45 yıl içinde değişen müddetlerde mahpus cezası talep edilmişti.

Haklarında daha sonradan dava açılan ve belgeleri ana davayla birleştirilen 12 sanığın da benzeri kabahatlerden mahpus cezasına çarptırılmaları istenmişti.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.