Hangi statüden daha erken emeklilik hakkı kazanılır?

dunyadan

Global Mod
Global Mod
Hangi statüden daha erken emeklilik hakkı kazanılır?
Soru: Merhaba. Çok değişik bir durumda olduğum için sormak istedim. 1995 Haziran ayında SSK teşebbüs var. 1998 Ekim ayında Vergi dairesinde memur olarak ise başladım. Memuriyet içerisinde 8ay askerlik yaptım. 2000 yılı Ekim ayında istifa ettim ve yurtdışına gittim. 2005 yılında istifa daha sonrası dönüş yaparak tekrar memuriyete başladım. 2021 Kasım ayında tekrar istifa ettim ve yurtdışına gittim. Memuriyet hizmet müddetim 17 yıl 6ay. 8 ay askerlik var 1 yıl fiyatsız müsaade. 6-7 yıl da yurtdışı. Bu durumda para yatırarak EYT den yararlanmak mümkün mü? En erken ” SSK ya da emekli sandığı” hangisinden emekli olabilirim? .. Yanıtınız için şimdiden teşekkür ederim.
Detaylar/Değerlendirmeler:

İşçi olarak mı? Yoksa memur olarak mı daha erken emekli olunabilir?

Kısa bilgiler:

1 Ekim 2008 tarihindilk evvel memurluk hizmeti bulunanlar hakkında 5434 sayılı Kanun kararları uygulanmaya devam ettirilmektedir.

5434 sayılı Kanun kararlarına göre emeklilik kurallarının kazanımı 8 Eylül 1999 tarihindilk evvel hizmetleri olanlar ile bu tarihtilk evvel hiç bir statüde çalışması olmayan ve bu tarih ve bu tarihten daha sonra çalışmaya başlayanlar için farklı olmaktadır.

8 Eylül 1999 tarihindilk evvel çalışmaya başlamış, fakat 23/05/2002 tarihine kadar çalışma toplamı en az 3 yıl olmayan erkek memurlar 60 yaş ve 25 hizmet yılını, bayan memurlar da 58 yaş ve 20 hizmet yılını tamamladıklarında emeklilik kurallarını yerine getirmiş olurlar.

Şayet, 8 Eylül 1999 tarihindilk evvel hiç bir statüde çalışmamış ve bu tarihten daha sonra birinci sefer çalışmaya başlamış memurlardan erkek memurlar bir daha 60 yaş 25 hizmet yılı, bayan memurlarda 58 yaş lakin 20 hizmet yılı yerine 25 hizmet yılını tamamladıklarında emeklilik kaidelerini yerine getirmiş olurlar.

Ayrıca, EYT olarak gündemde olan husus, 8 Eylül 1999 tarihindilk evvel çalışmaya başlamış olanlar için geçerli olacağını görmekteyiz. Bu husus hakkında çıkacak olan kanun metnini görmeden bir kıymetlendirme yapmanın yanlış olacağını değerlendirmekteyiz. Lakin, bu tarihtilk evvel çalışmaya başlamış olanlarda emeklilik yaş kaidesi aranmaz ise bayan memurların 20 hizmet yılını, erkek memurların da 25 hizmet yılını tamamladıklarında istemeleri halinde emekli olabileceklerini söyleyebiliriz.

İşçi statüsünden emeklilik koşulları:

İşçi statüsünden emeklilik kaideleri 8 Eylül 1999 tarihindilk evvel çalışmaya başlamış olanlar için 506 sayılı Kanun Süreksiz Husus 81 kararı kapsamında yapılmaktadır. Buradaki fark, memurlar için 23/05/2002 tarihi itibariyle toplam hizmet müddeti temel alınırken, personeller için birinci çalışmaya başladığı tarihten itibaren 23/05/2002 tarihine kadar olan sigortalılık mühleti temel alınmakta, ötürüsıyla daha erken emeklilik kazanımı sağlanmaktadır.

Ayrıca, yurtdışı çalışmaları bir daha 3201 sayılı Kanun kapsamında borçlanma imkanı olan sürelerdir. Bu mühletleri bireyler isterse Toplumsal Güvenlik Kurumuna müracaat ederek hizmet toplamını artırabilir.

Aynı biçimde, askerlik müddeti, fiyatsız müsaade mühletleri de borçlanarak hizmet toplamını artırabilirler.

Kısa açıklamalarımız ve değerlendirmelerimiz kapsamında durumunuz için şunlar söylenebilir:

1998 Ekim ayında memur olarak hizmetinizin olduğunu belirtmişsiniz. Bu durumda sizin hakkınızda 5434 sayılı Kanun kararları uygulanır. 5434 sayılı Kanun kararlarının uygulanması için son 7 yıl kuralına bakılması gerekir. Bu durumda şayet tekrar memurluğa başlamanız ve en az 1260 gün yahut daha fazla memur olarak vazife yapmanız ve 5434 sayılı Kanuna göre emeklilik koşullarını yerine getirmeniz kaydıyla emekli hakkını kazanacağınızı söyleyebiliriz.

EYT konusunda şayet 8 Eylül 1999 tarihindilk evvel çalışmaya başlayanlar için yalnızca emeklilik hizmet müddetinin aranması istikametinde bir düzenleme çıkarsa, sizin için memur statüsünden emekli olmanız için 25 hizmet yılının kâfi olacağını, fakat üstte belirttiğimiz üzere 2829 sayılı Kanuna göre son 7 yıl hizmetin içerisinde en az 1260 günün memur statüsünde olması gerektiği, yani yeniden memur statüsünde bakılırsave girip çalışmanız gerektiğini söyleyebiliriz.

Verdiğiniz bilgilere göre hizmet hesabınızı şöyle yapmaktayız.

Son 7 yıl hizmet kuralına bakılırsa 1260 gün ve daha fazla memurluk hizmetinizin olduğunu anlamaktayız.

Bu durumunuza nazaran, fiyatsız müsaade, askerlik mühleti ve yurtdışı hizmet sürelerinizi borçlanmanız halinde (yurtdışı hizmet müddetiniz şayet toplumsal güvenlik mukavelesi yapılmış olan ülkelerde ise borçlanma yapmamanız halinde 3201 sayılı Kanun gereği kısmi aylık kapsamında değerlendirilebileceğini de söyleyebiliriz) ve toplam olarak da 25 hizmet yılınızın olması kaydıyla (dediğimiz üzere EYT kapsamının içeriğine göre varsayım etmemiz) emekli olabileceğinizi değerlendirmekteyiz.

Değerlendirmelerimiz bu türlü olmakla birlikte, tavsiyemiz durumunuzu açıklayıcı bir dilekçe ile Toplumsal Güvenlik Kurumuna başvurmanız ve SGK kayıtları doğrultusunda alınacak olan yanıta nazaran hareket etmeniz olacaktır.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.