Intel Foundry 18A sürecine güveniyor

hadicanim

Aktif Üye
Intel, IFS (Intel Foundry Services) kısaltmasını kaldırıyor ve artık sözleşmeli çip üretim bölümünü Intel Foundry olarak adlandıracak. Üretici, yeniden adlandırmayla birlikte yapay zeka kervanına geçmek istiyor; pazarlama açısından şöyle diyor: “Intel, yapay zeka çağı için dünyanın ilk sistem dökümhanesini başlatıyor”.

Reklamcılık

Ancak şimdilik yalnızca geleceğe yönelik vaatler var: Intel, ilk kez çok sayıda müşteri çekebilmek için Intel 18A üretim sürecine güveniyor. Çok sayıda şirketin halihazırda ilgilendiğini ifade ettiği veya somut sözleşmeler imzaladığı söyleniyor. Bu, muhtemelen kendi Azure veri merkezleri için yakında çıkacak bir ARM işlemcisine sahip Microsoft'u da içeriyor.

Beklentilerin müşteri kazanımına yardımcı olması bekleniyor: 18A'nın, küresel pazar lideri TSMC'nin tekliflerinin önünde, 2025'ten itibaren en iyi performansa sahip en gelişmiş üretim süreci olması bekleniyor. Intel'in RibbonFET'leri olarak adlandırılan “Gate Allaround” (GAA) transistörleri ve daha fazla verimlilik için bir arka güç kaynağı olan Backside Power Delivery ilk kez dahil ediliyor.

Intel 18A'ya hazır EDA araçları

Müşteriler artık 18A tasarımlarını hazırlayabilecekler. Bu amaçla Synopsys, Cadence, Siemens, Ansys ve ARM gibi sektör devleri EDA (Elektronik Tasarım Otomasyonu) araçlarını uyarlayarak Intel'in 18A sürecine uygun hale getirdiler. Şirketler bunları işlemcilerini ve hızlandırıcılarını tasarlamak için kullanabilir. Intel, ARM işbirliğiyle öncelikle işlemci müşterilerini çekmek istiyor.

18A'nın öncü projesi, Sierra Forest'ın halefi olan Intel'in kendi işlemcisi Clearwater Forest olacak. İkincisi, bulut hiper ölçekleyicileri için 288'e kadar verimlilik çekirdeği içerir, ancak yine de nadirdir. Intel, Sierra Forest'ı 2023'ün sonunda resmi olarak tanıttı ancak henüz mevcut değil. İşlemci Intel 3 sürecini ilk kullanan işlemcidir. Clearwater Forest yakın zamanda banttan çekildi. Bu, bir CPU üreticisi olarak Intel'in tasarımı, maruz kalma maskelerini tasarlayan ve ilk örnekleri üreten Intel Foundry'ye devrettiği anlamına geliyor.

2026'dan itibaren 14A

Bu arada Intel, 2027'ye kadar uzanan ve 2026'daki yeni 14A sürecini gösteren yeni bir dökümhane yol haritası gösteriyor. Burada ilk kez yüksek sayısal açıklığa (High-NA EUV) sahip litografi sistemleri kullanılıyor ve bu da daha ince transistör yapılarına olanak sağlıyor. Ancak Intel, performans ve alan ayrıntıları söz konusu olduğunda düşük bir profil tutuyor. Bitmiş ürünlerin 2027 yılı başından önce olması beklenmiyor.

Intel Foundry Yol Haritası

Intel Foundry, 2027 yılına kadar en ileri teknolojiye sahip 14A dahil çok sayıda yeni üretim süreci sunmayı hedefliyor.

(Resim: Intel)

Uzun vadede Intel, her iki yılda bir yeni üretim neslini seri üretime geçirmek istiyor. Bu arada, çip sözleşmeli üreticiler TSMC ve Samsung tarafından da yapıldığı gibi, mevcut süreçlerin iyileştirilmiş yinelemeleri var.

Intel üç iyileştirme sınıfına ayırıyor:

• Örneğin daha yüksek saat frekansları aracılığıyla performans iyileştirmelerine odaklanan P
  • E, örneğin yüksek gerilimler için optimizasyonlar gibi yeni işlevlere sahip Genişletme'de olduğu gibi
  • Geçişli Silikon Vialar için T, yani diğer çipleri üst üste istifleyebilmek için bir çip aracılığıyla bağlantılar
Intel 3-T bu yıl başlıyor. Üretici üç seviyeden oluşan bir yapı hayal ediyor: 18A teknolojisine sahip CPU kalıpları üstte, Intel 3(-T) işleminden gelen temel kalıplar altta ve hepsi bir alt tabaka üzerine monte edilmiş. Kendi Clearwater Ormanımız da bu yapıya güveniyor.

Performansı optimize edilmiş 18A-P süreci, yeni Intel 3-E ve 3-PT çeşitlerinin aynı anda gelmesiyle 2025 yılında satışa sunulacak. Intel 2027 için 14A-E planlıyor.

(mma)

Haberin Sonu