İstanbul’da bayanlar ‘özgürlük ve pak çevre’ için pedal çevirdi

dunyadan

Global Mod
Global Mod
İstanbul’da bayanlar ‘özgürlük ve pak çevre’ için pedal çevirdi
Kadınların toplumda daha fazla görünürlüğünü sağlamak, kendilerini temsil etmelerine fırsat vermek ve inançlı bisiklet altyapısı talebini pekiştirmek maksadıyla Kadıköy’deki Caddebostan Kıyısı’ndan Maltepe Kıyısı’na, 25 ülke ve 200 kentle eş vakitli olarak bisiklet tipi düzenlendi.

Etkinliğe, rengarenk kıyafetleri ve süsledikleri bisikletleriyle katılan bayanlar, bayanların özgürlüğü, global iklim değişikliği, daha pak ve yaşanabilir dünya ve bayanlarla ilgili farkındalık yaratmak için pedal çevirdi.

Bisiklet tipine birinci kere katıldığını lisana getiren bağlantıcı Serap Gökçebay, “Süslü bir bisikletim var lakin ben süslü bir insan sayılmam. Bu ortamı görür görmez ruhum süslendi. Buraya katılma gayem, toplumsal sorumluluk takviyesi vermek. Bugün Anne Çocuk Eğitim Vakfı için pedal çevireceğim. İki gün evvel de toplumsal medya hesaplarımdan duyurdum. Beni destekleyecek arkadaşlarıma, AÇEV’e bağış yapmalarını önerdim.” dedi.

Öğretmen Nilüfer Elmas da hem bisikletin kıymetini göstermek birebir vakitte bayanların beraberliğini, kuvvetlilüğünü Türkiye’ye ve dünyaya göstermek için tipe katıldığını belirterek, “Bugün bayanların özgürlüğü için pedal çevireceğim. Hem kendim hem öğrencilerim tıpkı vakitte tüm bayanların özgürlükleri için buradayım.” sözlerini kullandı.

– Bisiklet tipi aktifliklerine binlerce bayan katılıyor

2013 yılında birinci sefer İzmir’de bir küme bayan tarafınca düzenlenen Süslü Bayanlar Bisiklet Çeşidi, her yıl yeni kentlerin iştiraki ile büyüyerek milletlerarası bir bisikletli bayan hareketine dönüştü.

Gönüllü bayanların ferdî inisiyatifiyle organize edilen bisiklet tipi, yıllar ortasında İtalya’dan Almanya’ya, Kanada’dan İran’a birfazlaca ülkede binlerce bayanın bisiklete binmeyi öğrenmesine ve bisiklet kullanmasını günlük hayatlarına dahil etmelerine vesile oldu.

2022 yılında Birleşmiş Milletler tarafınca Bisiklet Özel Mükafatı alan Süslü Bayanlar Bisiklet Tipi’ni organize eden ve aktifliğe katılan bayanların ortak dilekleri; “Kadınların toplumda görünür olması ve her alanda kendilerini özgürce söz etme haklarının korunması”, “İklim ve güç krizine karşı sıradan ve ekonomik bir tahlil olan bisikletli ulaşımın inançlı bir altyapıya sahip olması”, “Özellikle büyük kentlerimizde pazar günleri, kent merkezlerinin motorlu araç trafiğine kapatılarak ‘otomobilsiz pazar’ ilan edilmesi” olarak açıklandı.

PARAM OLSA ŞURAYA YATIRIRDIM DİYE DÜŞÜNME! 100.000 TL SANAL PARA İLE NELER YAPABİLECEĞİNİ ÇABUCAK GÖR!

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.