İstekli geri dönüş bu biçimde olacak: Konut ve iş imkanı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “1 milyon Suriyelinin dönüşünü sağlayacak proje hazırlığındayız” dediği çalışmanın bilgileri netleşiyor. Suriye’nin kuzeyinde oluşturulan inançlı bölgelere şu ana kadar 500 bin Suriyeli döndü. Suriye’de yerinden edilenlerle bir arada bu sayı yükselirken, Türkiye’deki sığınmacıların istekli dönüşü için büyük bir adım daha atılacak. Çok taraflı bir dönüş süreci başlatılacak, AFAD uyumunda istekli dönüşü teşvik edecek projeler desteklenecek.
13 BÖLGEDE KALICI KONUT
Bölgedeki okul ve hastanelerin kapasitesi genişletilecek. Hasar bakılırsanlerin tadilatı yapılacak. Güç ve su üzere temel ihtiyaçları karşılayacak yatırımların yanı sıra bölgede iş dünyası ve dünyadan gelecek takviyeyle iş imkanı da oluşturulacak. Atıl yerler Türkiye’den istekli dönen Suriyelilerle iktisada kazandırılacak. Lokal meclislerin tarım ofisleriyle birlikte ziraî strateji geliştirilecek. Kendi kendine kâfi duruma gelen bölge halkı iş imkanına kavuşacak.
3 milyon kişi gelebilir
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “1 milyon Suriyelinin dönüşünü sağlayacak proje hazırlığındayız” dediği çalışmanın bilgileri netleşiyor. Suriye’nin kuzeyinde oluşturulan inançlı bölgelere şu ana kadar 500 bin Suriyeli döndü. Suriye’de yerinden edilenlerle bir arada bu sayı yükselirken, Türkiye’deki sığınmacıların istekli dönüşü için büyük bir adım daha atılacak. Çok taraflı bir dönüş süreci başlatılacak, AFAD uyumunda istekli dönüşü teşvik edecek projeler desteklenecek.
13 BÖLGEDE KALICI KONUT
- Yurt dışı ve yurt ortasından hayır kurumu ve STK’ların dayanağıyla bölgede kalıcı konut, altyapı ve üstyapı, sıhhat ve eğitim alanlarında epey taraflı çalışmalar yapılacak. Erdoğan, biroldukça önderle temasında mülteci krizinin tahlilinde bölgeye kalıcı konut yapılmasını önermiş, herkesi buna dayanak vermeye çağırmıştı. Azez, Cerablus, El Bab, Tel Abyad ve Rasulayn başta olmak üzere 13 farklı bölgede kalıcı konutlar inşa edilecek. Bu konutlar alçak katlı olacak biçimde yapılacak.
Bölgedeki okul ve hastanelerin kapasitesi genişletilecek. Hasar bakılırsanlerin tadilatı yapılacak. Güç ve su üzere temel ihtiyaçları karşılayacak yatırımların yanı sıra bölgede iş dünyası ve dünyadan gelecek takviyeyle iş imkanı da oluşturulacak. Atıl yerler Türkiye’den istekli dönen Suriyelilerle iktisada kazandırılacak. Lokal meclislerin tarım ofisleriyle birlikte ziraî strateji geliştirilecek. Kendi kendine kâfi duruma gelen bölge halkı iş imkanına kavuşacak.
3 milyon kişi gelebilir
- Proje kurallarının oluşmasıyla birinci etapta 1 milyon Suriyelinin inançlı bölgelere dönmesi planlanıyor. Türkiye’den El-Bab’a dönen Meclis Üyesi Abdelhamid El-Zahir şunları söylemiş oldu: “yaşamım olağana döndü. Türkiye yardımıyla inançlı bir ortamda, ailemle kendi toprağımda yaşıyorum. Çocuklarım okullarına devam ediyor. Hayata geçirilecek projeyle 1 milyon değil, 2-3 milyon Suriyeli dönebilir. Türkiye’ye minnettarız. Bu proje yardımıyla Suriye halkının vatan hasreti sona erecek.”