Kanser tedavisinde ‘reçeteye’ toplumsal etkinlikler de eklendi

dunyadan

Global Mod
Global Mod
Kanser tedavisinde ‘reçeteye’ toplumsal etkinlikler de eklendi
Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Onkoloji Hastanesinde kurulan terapi merkezinde, kanser hastalarına, satranç, ahşap boyama, el işi ve müzik gibi eğitimler verilerek moral depolamaları sağlanıyor.

Türkiye’nin en büyük onkoloji hastaneleri içinde yer alan ve 2020’de hizmete başlanılan merkezde, kanser hastalarına rutin tedavileri uygulanırken hastalıklarını unutmaları için biroldukça aktivite düzenleniyor.

Kök Hücre ve Aferez Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt’un eşi Özlem Ünal Erkurt tarafınca geçen yıl kurulan Kiraz Çiçeği Şefkat Eli Uğraşı Terapi Merkezi’nde hastalar için satrançtan ahşap boyamaya kadar biroldukca faaliyet düzenleniyor, hastaların ihtiyaçları da bir daha terapi merkezine bağış yapan Türk Kızılay ve hayırseverler tarafınca karşılanıyor.

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Kök Hücre ve Aferez Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt, AA muhabirine, hastane bünyesindeki terapi merkezinin bir ilk olduğunu söylemiş oldu.

Hastaların kemoterapi almadığı ve enfeksiyona maruz kalmayacağı dönemlerde terapi merkezindeki faaliyetlere katıldıklarını anlatan Erkurt, şunları söylemiş oldu:

“Müzik, resim, el işi, ahşap ve çeşitli terapilerle hastaların kafalarının dağılmasını sağlıyoruz. Rahatlamaları ve hastalıklarından başka şeyler düşünmelerini istiyoruz. Burada öğrendiği uğraşlarını taburcu olduktan daha sonra eve gittiğinde devam ettirmelerini sağlıyoruz. Burada müzik aletleri var, kimi zaman müzik bölümü hocalarımız gelip hastalara eğitim veriyor. Satranç takımları var, personelle satranç oynuyorlar, resim yapıyorlar. Bu terapiler gelişmiş ülkelerde kanser tedavisinin bir parçasıdır. Biz gelişmiş büyük bir ülke ve merkeziz. Türkiye’nin en büyük onkoloji hastanesiyiz.”

– “Hastalarımızı burada mutlu oluyor”

Kiraz Çiçeği Şefkat Eli Uğraşı Terapi Merkezi’nin kurucusu Özlem Ünal Erkurt da daha önce yakalandığı hastalık döneminde bu biçimde bir merkezin eksikliğini duyduğunu anımsatarak, rahatsızlığını atlattıktan daha sonra merkezin kuruluşunda öncü olduğunu ifade etti.

Onkoloji hastalarının iyileşme sürecinde moral ve motivasyon ile sosyal aktivitelerin tedavi reçetesinde yer almasının önemli olduğunu vurgulayan Erkurt, şöyleki devam etti:

“Rektörümüz ve başhekimimiz beni kırmayıp bu odayı bize verdi. Ben de elimden geldiğince hastaların hem fiziksel ihtiyaçlarını aynı zamanda kültürel anlamda kitap, satranç, enstrümanlarla kafalarını dağıtmaları için aktivitelerle doldurmaya çalıştım. Pandemi sürecinde oldukca fazla bunu yapamadım. Uygun olan hastalarımız burada bulunabiliyor. Hastalarımızı burada mutlu oluyor.”

– Hastalar memnun

Hastanede tedavi goren lösemi hastası Harika Şebnem Akşit ise bir yıl önce ablasından yapılan nakille iyileştiğini, şubat ayında ise hastalığının nüksetmesiyle yeniden tedaviye başladığını söylemiş oldu.

Hem tedavi gördüğünü aynı zamanda terapi merkezinde zaman geçirdiğini dile getiren Akşit, şunları kaydetti:

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.