Kayseri Uçak Fabrikası kitabı tanıtım merasimi Bakan Akar’ın iştiraki ile gerçekleşti

hadicanim

Aktif Üye
Kayseri Büyükşehir Belediye Lideri Dr. Memduh Büyükkılıç, kentin yapısal imarını gerçekleştirirken, toplumsal ve kültürel dokusuna da katkı sağlamaya devam ediyor. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi kültür envanterine yeni eklenen Kayseri Uçak Fabrikası Kitabı’nın tanıtım merasimi, Ulusal Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın iştiraki ile gerçekleştirildi.

2’nci Hava Bakım Fabrikası’nda gerçekleşen kitap tanıtım merasimi kapsamında Büyükşehir Belediye Lideri Dr. Memduh Büyükkılıç birlikteinde, Ulusal Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Lideri Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Kumandanı Orgeneral Musa Avsever, Hava Kuvvetleri Kumandanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu, Deniz Kuvvetleri Kumandanı Oramiral Adnan Özbal, Vali Şehmus Günaydın, Garnizon Kumandanı Tuğgeneral Haldun Taşan, evvelki devir Güç ve Olağan Kaynaklar bakanlarından AK Parti Kayseri Milletvekili Taner Yıldız, AK Parti Kayseri Milletvekilleri İsmail Emrah Karayel, İsmail Tamer, AK Parti Vilayet Lideri Şaban Çopuroğlu, MHP Vilayet Lideri Adnan İncetoprak, Cumhuriyet Başsavcısı Abdulkadir Akın, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, ilçe belediye liderleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, şehit yakınları ve gaziler iftarda buluştu.

Büyükşehir Belediye Başkanlığı mühletince 36 kitap ve 24 de mecmua yayımlayan Lider Büyükkılıç, havacılık tarihinin miladı olan Kayseri Uçak Fabrikası’nı anlatan kitabın basımını da gerçekleştirerek kente katkısını sürdürürken, toplumu aydınlatmaya da aracı oluyor. Bu kapsamda basılan kitabın tanıtım merasimi hürmet duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Merasimin başlangıcında, kitabın editörü Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Neslihan Altuncuoğlu, Kayseri Uçak Fabrikası Kitabı hakkında bilgiler verdi.

“Demek ki Kayseri stratejik bir yer”

Kayseri Büyükşehir Belediye Lideri Dr. Memduh Büyükkılıç, Kayseri’de elektrik, yol ve demir yolu dahi olmayan bir periyotta uçak fabrikası kurulma sonucu alınmasının Kayseri’nin stratejik bir yer olduğunun göstergesi olduğuna işaret ettiği konuşmasında şunları aktardı:

“Sayın bakanımızın talimatları, tavsiyeleri doğrultusunda bu manalı çalışmanın yapılma sonucu verdiğimizde pandemi devriydi. Pandemi periyodunda demek ki tefekkür kimi vakit işe yarıyor, araştırma işe yarıyor. Bu anlayış içerisinde de bir eser ortaya çıktı. Ben değerli hocamız Neslihan hocama ve grubuna bilhassa teşekkür ediyorum, rektörümüze teşekkür ediyorum. Bizlere yardımcı oldular. Tabi ki bu süreç içerisinde değişik çalışmalar yapıldı. 1920’li yıllar. Kayseri’mizde elektrik bile yok. Cumhuriyetimiz kurulmuş. sonrasındasındasında Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatları ile Kayseri üzere bir kentte Tayyare Fabrikası bu biçimdeki ismi ile kurulması ismine bir karar verilmiş. Hakikat düz bir yolumuz yok, tren yolumuz da yok. bu biçimde bir müddetç içerisinde Almanya ile yapılan bu mutabakat daha sonrası İskenderun limanına geliniyor, oradan Niğde Ulukışla’ya kadar Tayyare Fabrikası’nın kurulması hedefiyle bu gereçler getiriliyor, çabucak sonrasında develerle, kağnılarla, merkeplerle vesair o biçimde Kayseri’ye bu fabrikanın kesimleri getiriliyor ve burada bir fabrika kurulma sonucu veriliyor. Demek ki burada bir fabrika kurulma sonucu verildiğine nazaran Kayseri stratejik bir kent.”

“Kayseri’nin unutulmamasını salık veririz”

Kelam konusu senelerda Kayseri’nin gerek savunma da gerekse endüstrileşmede kıymetli bir bakılırsav üstlendiğinin altını çizen Lider Büyükkılıç, Kayseri’nin unutulmaması isteğini lisana getirerek, “Sayın bakanım arz ederiz bunu, savunma endüstrinin ögeleri, savunma endüstrinin ülkemizde fazlaca şükür güzel noktaya geldiği bu süreçte Kayseri’nin unutulmamasını salık veririz, yeni tabiriyle. Birincisi bu. İkinci nokta demiryolumuz yoktu, çabucak sonrasındaki süreçte 1927-28’li senelerda tıpkı vakitte Kayserili bir müteahhidimizin öngörüsü ile uğraşları ile ihaleyi alması ile demiryolumuz da getirilmiş oldu o periyotta. daha sonraki süreçte 1930’lu senelerda Sümerbank Bez Fabrikası diye nitelenen fabrika kuruldu, dönüm noktaları bağlamında söylüyorum ve bu gelişmelerle 1955’te Şeker Fabrikası, Birlik Mensucat vesaire üzere fabrikalar. Bunları niçin söylüyorum, Kayseri’deki sanayi merkezi diye nitelendirdiğimiz 3 organize endüstrimiz, 4’üncü organizemiz yolda, 5’inci sera organizemiz yolda inşallah. Teknoparkımız ve tabi Hür Bölgemiz ile bir arada bin 800 civarındaki sanayi kuruluşunun menşeinin bir bakıma buradaki kurulmuş olan Tayyare Fabrikası’nın olduğunu, adeta bir okul niteliği taşıdığını vurgulama ismine bunları söylüyorum. Bu anlayış içerisinde Kayseri’nin bir bakıma temel bir ögesini oluşturan bu Tayyare Fabrikası’nın kuruluşunda emeği geçen ve ihraç edilen uçaklarla da anılan 200 civarındaki uçağın yapıldığı bir müddetçte Türkiye’mizin şu andaki hayli şükür insansız hava araçları noktasına geldiği ve düzgün bir noktada olduğu fakat bu savunma sanayinden hissesini alma bağlamında Kayseri’nin unutulmamasını hatırlatır hepinize sevgiler hürmetler sunar, güzel Ramazanlar temenni eder, Allah’a emanet olasınız derim” diye konuştu.

“Havacılık tarihine ışık tutan kitabın kazandırılmasının haklı gururunu yaşıyoruz”

Ulusal Savunma Bakanı Hulusi Akar, ülkemizin ve Kayseri’nin havacılık tarihine ışık tutan kitabın kültür ve bilim dünyasına kazandırılmasının gururunu yaşadıklarını tabir ettiği konuşmasında, “Ülkemizin ve Kayseri’mizin havacılık tarihine ışık tutan Kayseri Uçak Fabrikası isimli yapıtın tanıtımı ve iftar vesilesiyle sizlerle birlikte olmanın büyük memnuniyetini duyuyorum. Endüstriden ticarette, turizmden eğitime ve pek fazlaca alanda öncü olan hoş memleketimiz Kayseri’de kültür ve bilim dünyamıza bir eser daha kazandırılmasının haklı gururunu daima birlikte yaşıyoruz” diyerek, kitabın yazımında ve basımında emeği geçenlere teşekkür etti.

Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış ise konuşmasında Türkiye’de birinci uçak fabrikasının Kayseri’de açılmasının tesadüf olmadığını söz ederek, fabrikanın ileri görüşlülüğün sembolü olduğuna değindi.

Kitap tanıtım etkinliğinde ortalarında Bakan Akar’ın da yer aldığı ve Lider Büyükkılıç’ın da eşlik ettiği heyet, 2. Hava Bakım Fabrika Müdürlüğü’nün geçmişten bugüne fotoğraflarının yer aldığı sergiyi gezdi. Program sonunda heyet, 2. Hava Bakım Fabrika Müdürlüğü’nde iftar yemeğine katıldı.

Hibya Haber Ajansı