Keşan TSO: Pirinç ithalatında vergi sıfırlaması ziyan verir

dunyadan

Global Mod
Global Mod
Keşan TSO: Pirinç ithalatında vergi sıfırlaması ziyan verir
Erdoğan DEMİR / EDİRNE (İGFA) – Keşan TSO Meclis Lideri Ahmet Koru, pirinç ithalatında Gümrük Vergisinin sıfırlanması hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Başkan Koru, bu durumun üreticinin aleyhine olduğunu belirterek, “İthalatta verginin kaldırılmasından dolayı fiyatlar ya sabit kalır ya da geriye masraf. Benim çekincem, fiyatların daha da düşeceği tarafındadır. 1 ay evvel orta taneli eserlerde fiyat, 15,5-16 TL düzeylerine geldi. Şuanda, 13,5-14 TL bandında. Bu da, hayli önemli sayılar tutmaktadır. Uzun taneli eserleri, Tarım Kredi Kooperatifi alıyor lakin onlarda randımanda hayli ince eleyip, sık dokuyorlar. Orada, 19-19,5 TL düzeylerinde fiyatlar duyuyorduk fakat şuan 17-18 TL’nin üzerinde bir sayı duymadım. Birde ithalatta gümrük vergisinin sıfırlanmasıyla bir arada, fiyatlar daha da geri gelme riski yüksek” diye konuştu.

“GÜMRÜK VERGİLERİNİN DÜŞÜRÜLMESİ YA DA KALDIRILMASI ÜRETİCİYE ZİYAN VERECEKTİR”

Ahmet Koru kelamlarını şu biçimde sürdürdü:

“Gümrük vergisinin sıfırlanması uygulamasının, 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle uygulanması planlanıyor. Duyduğumuz kadarıyla, 1 Ocak’tan daha sonra Mersin Limanı’nda bulunan devasa yükseklikte ölçüdeki mamüllerin hepsi yurt içine girerse, bırakın 2022 yılı açığının karşılanmasını, 2023 yılının açığını bile karşılar. Bu durumda, 2023 yılının harmanı fazlaca problemli olabilir. Girdi maliyetleri aslına bakarsanız yükselmiş durumda ve 2023 yılının maliyetleri daha da artacaktır. İlaca ve gübreye artırımlar geliyor. Akaryakıt meblağlarında muhakkak bir düşüş yaşandı lakin üretim yapacağımız süreçte, fiyatların ne olacağını bilmiyoruz. Ayrıyeten, piyasada devasa yükseklikte ölçüde mal olursa, fiyatın ne olacağını kestirmek sıkıntı. O yüzden nereden bakarsak bakalım, gümrük vergilerinin düşürülmesi ya da kaldırılması üreticiye ziyan verecektir. Zira 2022 yılında, girdilerde epeyce fazla artışlar yaşandı. Şuanda, fiyatlar epeyce berbat değil ancak biraz daha bekleyip, malımı değerlendirip borçsuz biçimde üretim yapmayı ve biraz para kazanmayı amaçlıyor.”

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.