Keynesyen gelir harcama modeli nedir ?

dunyadan

Global Mod
Global Mod
Keynesyen gelir harcama modeli, ekonomide iki temel kavramn bir araya getirilmesi ile olusturulmus bir analitik yaklasmdr. Model, insanlarn cesitli gelirleri ve harcama kararlar arasndaki iliskiyi inceler. Keynesyen gelir harcama modeli, genel olarak uc temel ksmdan olusur: gelir, harcama ve fiyatn istikrarna dayal olarak uretim.

GELIR

Keynesyen gelir harcama modelinin ilk ksm, gelir uzerine odaklanr. Bu ksm, insanlarn ne kadar gelir elde ettikleri ve yatrmlarnn ne kadar oldugu hakknda bilgi saglar. Keynesyen gelir harcama modeli, gelirle ilgili farkl yaklasmlarn karslastrlmasn saglar. Keynesyen gelir kavram, kisinin tum gelirlerinin toplamnn ne oldugunu gosterir. Gelir, mevcut kaynaklarn etkin bicimde kullanlmasnn yardmyla elde edilen urunlerin degerinin olcumudur. Boylece, gelir, uretimin niteligi ve niceligi uzerinde temel bir etkiye sahiptir.

HARCAMA

Keynesyen gelir harcama modelinin ikinci ksm, harcama uzerine odaklanr. Bu ksm, insanlarn ne kadar harcama yaptklar konusunda bilgi saglar. Keynesyen gelir harcama modeli, harcamalarnn toplamnn ne oldugu, harcamalarn nasl dagtldg ve harcama kararlarnn neye gore verildigi hakknda bilgi saglar. Harcamalar, tuketicilerin ihtiyaclarn karslamak icin gerceklestirilen uretimin toplamnn olcumudur. Harcamalar, tuketicilerin urunleri ne kadar hzl ve etkin kullanabilecekleri uzerinde belirleyici bir etkiye sahiptir.

FIYAT ISTIKRARI UZERINE URETIM

Keynesyen gelir harcama modelinin ucuncu ksm, fiyat istikrar uzerine uretim uzerine odaklanr. Bu ksm, ureticilerin ne kadar uretim yaptklar ve uretimin nerede gerceklestigi hakknda bilgi saglar. Keynesyen gelir harcama modeli, uretimin ureticilerin urunlerinin fiyatlarna ne gore ayarlanacagn ve uretimin ne kadar uretilecegini kesfetmeyi saglar. Fiyat istikrar, ureticilerin urunlerinin fiyatlarnn ne kadar kazanc saglayacaklarn olcmek icin kullanlan bir kavramdr.