Kış Oyunlarını İzlemek Uygun mu? Eski Bir Olimpiyatçı Ağırlaşıyor.

Abide

Üye
Gelecek hafta bu saatlerde, Kış Olimpiyatları Pekin’de başlamış olacak. Geçen yıl Tokyo’daki Yaz Olimpiyatları gibi, küresel bir pandemi sırasında küresel sporcular toplanacak. Ancak Çin’in Kış Oyunlarına ev sahipliği yapma konusundaki ilk deneyimi, bir dizi rahatsız edici insan hakları sorununun ortasında Kanada’nın ülkeyle ilişkisinin düşük olduğu zaman geldi.

Çin lideri Xi Jinping, Kış Olimpiyatlarını kendi yönetimi altındaki ülkenin vitrini olarak planladı. Kredi. . . Kevin Frayer/Getty Images

Meslektaşlarım Steven Lee Myers, Keith Bradsher ve Tariq Panja, kış sporları konusundaki sınırlı deneyimine rağmen Çin’in Oyunlara ev sahibi olarak nasıl seçildiğine kapsamlı ve kışkırtıcı bir bakış sundular. Daha da önemlisi, Çin’in otoriter lideri Xi Jinping için oyunların önemine de baktılar.

[Çin’in Oyunları: Xi Jinping Olimpiyatları Kendi Şartlarına Göre Nasıl Düzenliyor? ]

“Çin’in artık dünya sahnesindeki yerini kanıtlamasına gerek yok; bunun yerine, ülkenin Mao Zedong’dan bu yana en güçlü lideri olan Bay Xi’nin yönetiminde daha müreffeh, daha kendinden emin bir ulusun kapsamlı vizyonunu ilan etmek istiyor” diye yazdılar. “Hükümet bir zamanlar Oyunların başarılı olması için eleştirmenlerini yumuşatmaya çalışırken, bugün onlara meydan okuyor. ”

Kanada, ABD’nin talebi üzerine Çinli bir teknoloji yöneticisi olan Meng Wanzhou’nun Vancouver’da tutuklanmasına misilleme olarak Kanadalı Michael Spavor ve Michael Kovrig’i Çin’in hapse atmasından hâlâ acı çekiyor. Geçen yıl, Kanada Güvenlik ve İstihbarat Servisi, hükümeti Çin’in Çin-Kanada medya kuruluşlarındaki haberleri çarpıtma çabalarının “normalleştiği” konusunda uyardı. ”

Kanada aynı zamanda Çin’in giderek artan otoriter politikalarını ve özellikle kuzeybatıda büyük ölçüde Müslüman bir bölge olan Sincan’daki Uygurlara yönelik baskıyı eleştiren birçok Batılı ülke arasında yer alıyor.

Geçen ay, Başbakan Justin Trudeau, Kanada’nın Pekin Oyunları’nın diplomatik boykotunda ABD, İngiltere, Avustralya, Litvanya ve diğer ülkelere katıldığını “insan hakları ihlalleri konusundaki derin endişelerimizi ifade etmeye devam etmemizin bir devamı olarak” söyledi. ”

Sezon ne olursa olsun, Olimpiyatlar, ev sahibi hükümetlerin ötesindeki iki özel kaynak tarafından finanse edilir: Kanada örneğinde, CBC tarafından satın alınan ticari sponsorluklar ve televizyon hakları, yayıncının kanallarından veya web sitelerinden herhangi birine göz atan herkes gibi. son birkaç aydır muhtemelen artık her şeyi çok iyi biliyor.

Meslektaşlarım Alexandra Stevenson ve Steven Lee Myers’ın bu hafta yazdığı gibi, Oyunlara sponsor olmak için yaklaşık 1 milyar dolar harcayan çok uluslu büyük şirketler, Çin’deki insan hakları durumundan etkilenmiş gibi görünmüyor.

[Oku: Olimpiyat Sponsorları için “Çin Bir İstisnadır” ]

Meslektaşlarım, “Sponsorlar birçok ülkede insan hakları aktivistlerinin protestolarıyla karşı karşıya kalsalar da, Çin’i ve onun yükselen milliyetçi tüketici sınıfını mutlu tutmayı tercih ederek, onları büyük ölçüde bir kenara attılar” diye yazdı.

Kanadalı Justin Kripps ve Cam Stones, Pekin’deki bir Olimpiyat test etkinliğinde yarıştı. Kredi. . . Wang Zhao/Agence France-Presse — Getty Images

Bütün bunlar beni bu Olimpiyatları hem korkutuyor hem de tahmin ediyor. Artı tarafta, Kanada’nın kros kayağı takımının birkaç üyesinin sporda büyüdüğünü izledim, bu yüzden onları sporun en büyük mekanlarından birinde yarışmayı dört gözle bekliyorum.

Ama aynı zamanda, Bay Xi’nin kendi Çin versiyonunu öne çıkarmasına izin verecek televizyon hakları ücretlerini sürdüren izleyici sayılarına katkıda bulunmaktan da rahatsızlık duyuyorum.

Bu hafta, Toronto Üniversitesi’nde eski bir Olimpiyatçı ve fahri profesör olan Bruce Kidd ile yaşadığım ikilem hakkında konuştum. Aynı zamanda şu anda kurumun ombudsmanıdır.

Sporcuların insan hakları savunucusu Profesör Kidd, 2008 Pekin Oyunları’nı inceledi ve defalarca Çin’e gitti.

Çoğu uzman gibi, birçoğunun ülkeyi açacağını umduğu 2008 Oyunlarının bunun yerine insan hakları için bir geri adım olduğunu kanıtladı.

“Sporcu haklarına gelince çok rahatsız oldular” dedi. “Pek çok ülke sporcularına susmalarını veya eve gitmelerini söyledi. Ne giyebilecekleri ve ne söyleyebilecekleri konusunda yeni kısıtlamalar vardı. Geriye dönüp baktığımızda, bize yeni, gururlu otoriter Çin’in yüzünü verdi. ”

Bu otoriterlik, dedi, o zamandan beri sadece büyüdü. Pandemi ve Çin’in kısıtlayıcı halk sağlığı kuralları, Çinli yetkililere tüm Olimpiyat katılımcılarını sıkı bir şekilde kontrol etmeleri ve izlemeleri için bir bahane verdi ve aynı zamanda sporculara Oyunların geniş izleyici kitlesini siyasi noktalara değinmek için kullanmamalarını hatırlattı.

[Oku: Çin’in Sporcular için Zorunlu Olimpiyatlar Uygulamasında Görülen Güvenlik Kusurları]

Pekin Oyunları’nda kayak dahil birçok etkinlik suni kar üzerinde gerçekleştirilecek. Kredi. . . Agence France-Presse — Getty Images

Oyunlar öncesinde Profesör Kidd, Pekin’e gitme konusunda ıstırap çeken birkaç sporcu ve spor yetkilisi ile görüştüğünü söyledi. Ancak sporcuların uzak durduğu fikrini reddediyor.

“Çin’i kesmek için bir pan-Kanada konsensüsü olsaydı, buna katılırlardı” dedi. “Fakat diğer herkes için işler her zamanki gibiyken harekete geçecek tek kişi olmaları için üzerlerine konan muazzam baskıya içerliyorlar. Bu, Uygurlara, Tibetlilere vs. olanlardan rahatsız olmadıkları anlamına gelmez. Tanıdıklarım çok üzülüyor. Ama bununla baş edecek güçleri yok. ”

Benim ve diğer televizyon izleyicilerinin ne yapması gerektiği konusundaki cevabı daha az doğrudandı.

Profesör Kidd, “Bu gerçekten, gerçekten, gerçekten zor bir soru,” dedi. “Olimpiyat idealinin ömür boyu hayranıyım ve Oyunlar muhtemelen hayatımdaki en anlamlı ritüel ve onları görmeyi dört gözle bekliyorum. Ama öte yandan, Çin hükümetinin ne yaptığı konusunda çok endişeliyim. Ama bu bir dünya olayı ve ben bunu destekleyeceğim çünkü bu çok zor koşullar altında bile spor dünyasının bir araya gelmesi fikrini destekliyorum. Yani ben oradayım. Mükemmel değil, ama ben buyum. ”

<saat/>

Trans Kanada

Zambiya hastanesinde bir hemşire. Kanada, daha az gelişmiş ülkelerden sağlık çalışanları alıyor. Kredi. . . Joao Silva/The New York Times

• Stephanie Nolen, Kanada’nın “Covid-19 pandemisi tarafından büyük ölçüde tükenmiş bir sağlık hizmeti işgücünü yenilemek için gelişmekte olan dünyadan agresif bir şekilde sağlık çalışanlarını işe alan” birçok zengin ülke arasında olduğunu yazıyor, “ülkelerden işe alım etiği hakkında yeni sorular ortaya koyuyor” zayıf sağlık sistemleri ile ”

• Kanada’nın futbol takımı Pazar günü Amerika Birleşik Devletleri ile yapacağı Dünya Kupası eleme maçına hazırlanırken, James Wagner, Kuzey ve Orta Amerika ve Karayipler’deki futbol üstünlüğü hakkında konuşmaya geldiğinde, “Kanada’nın on yıllardır süren uykusundan aniden ortaya çıkışı ”, “bu hesabı ve bu konuşmayı gerçek zamanlı olarak değiştirdi. ”

• Kanadalı erkekler curling takımının sekiz üyesi, Kış Olimpiyatları’na giden haftaları Vancouver’da, birinin “içkisiz bir kardeşlik evi” olarak tanımladığı kiralık bir evde geçirerek geçirdi. Andrew Keh, “Dünyanın dört bir yanındaki sporcular gibi, Kovid-19’dan kaçınmaya ve maçların dışında kalmaktan kaçınmaya çalışıyorlar” diye yazıyor.

• Bu hafta başlarında Britanya Kolombiyası’ndan ayrılan bir kamyon konvoyu, diğer protestocular diğer bölgelerden başkente damlamaya başladığında Cuma günü Ottawa’ya yaklaşıyordu. İnternette milyonlarca dolar toplayan konvoy, Amerika Birleşik Devletleri’nden dönen kamyon şoförlerinin zorunlu aşılanmasına karşı bir protesto olarak başladı, ancak o zamandan beri çok çeşitli şikayetleri ve olası şiddet önerilerini içerecek şekilde genişledi.

• Sault Ste. Ontario, Marie, kusurlu ama işlevsel bir uzvunu yeniden büyütmek için bir kurbağanın hücrelerini manipüle eden bir bilim adamları ekibinden biridir.
<saat/>

Windsor, Ontario’da yaşayan Ian Austen, Toronto’da eğitim gördü, Ottawa’da yaşıyor ve son 16 yıldır The New York Times için Kanada hakkında haberler yapıyor. Onu Twitter’da @ianrausten’de takip edin.

<saat/>

Nasılız?
Bu haber bülteni ve genel olarak Kanada’daki olaylar hakkında düşüncelerinizi almak için sabırsızlanıyoruz. Lütfen onları nytcanada@nytimes adresine gönderin. com.

Bu e-postayı beğendiniz mi?
Arkadaşlarınıza iletin ve buradan kaydolabileceklerini bildirin.