Köy Enstitüleri 82 yaşında

hadicanim

Aktif Üye
Lider Aoyluçiçek, ‘Köy Enstitüleri kurtuluş savaşı daha sonrasında köylerde yaşanan kalkınmanın ve aydınlanmanın öncüsüdür, bu bilinçlenme Türkiye’yi 1990’lı senelera taşımıştır.
17 Nisan 1940 yılında kurulan Köy Enstitüleri Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük eğitim ve kültür projesidir. Köy Enstitüleri Türkiye Cumhuriyeti’ne hal ve taraf veren toplumsal bir kalkınma halidir. Türk milletinin kendine olan özgüven, azim ve kararlılığının en bedelli tabiridir.
1940 – 1945’li senelerda köylü ve kasabalısı ile Türk Gençlerine; Bilim, İdeoloji, Sanat, Edebiyat ve Dünya Klasikleri ile bir arada bir bütün olarak ” Yaşam” öğretilmiştir. Geçmişte Köy Enstitüleri’ni kapatan ve yarattığı tüm olumlu izleri silmeye çalışanlar, bugün laik bilimsel eğitime savaş açarak, karma eğitim zıtlığı ve dini kıymetler eğitimi dayatmasıyla eğitim sistemini kendi ideolojik amaçları doğrultusunda biçimlendirmek istemektedir.

Köy Enstitüleri’nin kurucuları; bu büyük yapıtta emeği olan, hayat veren ve mezun olduktan daha sonra köyünde ve kasabasında kendisini halkına hizmet etmeye adamış, Köy Enstitüsü çıkışlı bütün öğretmenlerimizi hürmet ile anıyorum”dedi.
Hibya Haber Ajansı