Meslek liselerinden ülke iktisadına 2 milyar TL katkı

dunyadan

Global Mod
Global Mod
Meslek liselerinden ülke iktisadına 2 milyar TL katkı
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, mesleksel ve teknik Anadolu liselerinin döner sermaye işletmesi çerçevesinde 2022 yılının birinci 11 aylık periyodunda gelirini bundan evvelki yıla nazaran yüzde 176 oranında artırarak 707 milyon 709 bin liradan 1 milyar 955 milyon liraya yükselterek, yeni bir rekor kırdığını kaydetti. Özer, döner sermaye çerçevesinde elde edilen bu gelirden öğrencilerin de 94 milyon 332 lira hisse aldığını söylemiş oldu. İşgücü piyasasının gereksinim duyduğu insan gücünü yetiştiren bir mesleksel eğitim sistemi ile Türkiye’yi eğitimde fazlaca daha ileri noktalara taşımayı amaçladıklarını belirten Bakan Özer, “Geçmişte katsayı uygulamaları üzere müdahaleler, meslek liselerinin prestij kaybına uğramasına yol açmıştı. Yaptığımız iyileştirmelerin hayli boyutlu olması, kısa müddette sonuç almamıza katkı sağladığını görmek bizi son derece memnun ediyor. Düşünün, bir vakit içinder kimsenin gitmek istemediği meslek liseleri, artık elde ettikleri üretimden 2 milyar lira gelirle ülke iktisadına katkı sağlayan bir yapıya dönüştü” dedi.

Bakan Özer, mesleksel ve teknik eğitimde eğitim-üretim-istihdam çerçevesinde öğrencilerin gerçek üretim ortamlarında yaparak ve üreterek öğrenmelerini sağlamak emeliyle okulların döner sermaye işletmelerindeki üretim faaliyetlerini her vakit desteklediklerini tabir ederek kelamlarına şu biçimde devam etti:

Meslek lisesi öğrencileri elde edilen gelirden 94 milyon 332 bin lira hisse aldı

Bakan Özer, döner sermaye çerçevesinde elde edilen bu gelirden öğrenci ve öğretmenlerin de yararlandığına dikkati çekerek, “Bu üretim hem öğrencilerin öğrenme süreçlerine birebir vakitte ülke iktisadına büyük katkı sağlıyor. Bu bağlamda 2022 yılının birinci 11 ayında elde edilen 1 milyar 955 milyon liralık gelirden öğrencilerimiz 94 milyon 332 bin TL; öğretmenlerimiz de 206 milyon 608 bin TL olmak üzere toplam 301 milyon lira hisse aldı” diye konuştu.

Gelirini en çok artıran birinci beş il

Mesleki ve teknik eğitim kurumlarının döner sermaye işletmesi çerçevesinde 2021 ve 2022 yılındaki 11 aylık devirde üretimden elde ettikleri geliri en çok olan birinci beş vilayet hakkında bilgi veren Özer, “İstanbul, gelirini bugün prestijiyle 228 milyon 638 bine; Ankara, gelirini 199 milyona yükseltti. Gelirini 163 milyon liraya yükselten Gaziantep üçüncü, Bursa 129 milyon lirayla dördüncü, Konya ise gelirini 83 milyon liraya yükselterek beşinci sırada yer aldı” dedi.

Gelirini en çok artıran birinci üç okul

Bakan Özer, bu vakitte döner sermaye işletmesi çerçevesinde en çok gelir elde eden birinci üç okulun ise sırasıyla Ankara Beypazarı Fatih Mesleksel ve Teknik Anadolu Lisesi, Bursa Osmangazi-Tophane Mesleksel ve Teknik Anadolu Lisesi, Gaziantep Şehitkamil-Beylerbeyi Mesleksel ve Teknik Anadolu Lisesi olduğunu söylemiş oldu.

Öte yandan en çok gelir elden eden birinci üç okul, bilişim teknolojileri, elektrik-elektronik teknolojisi, kimya teknolojisi, metal teknolojisi, mobilya ve iç yer tasarımı, metalürji teknolojisi, plastik teknolojisi, dokumacılık teknolojisi, makine ve tasarım teknolojisi, inşaat teknolojisi, motorlu araçlar teknolojisi, aile ve tüketici hizmetleri, yiyecek ve içecek hizmetleri alanlarında üretim yaptı. Döner sermaye işletmesi çerçevesinde en çok gelir elde eden birinci beş alan ise sırasıyla kimya teknolojisi, mobilya ve iç yer tasarımı, yiyecek içecek hizmetleri, konaklama ve seyahat hizmetleri, moda tasarım teknolojileri alanı oldu.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.