Nefes borusuna ekmek kaçan Halil’i öğretmenleri kurtardı

dunyadan

Global Mod
Global Mod
Nefes borusuna ekmek kaçan Halil’i öğretmenleri kurtardı
Çakabey İmam Hatip Ortaokulu’nda 4 Kasım günü, 5’inci sınıf öğrencisi Halil İbrahim Pelen, teneffüste konuttan getirdiği beslenmesini yerken soluk borusuna ekmek modülü kaçtı.

Önce arkadaşlarından daha sonra öğretmenlerinden yardım isteyen Pelen’e birinci yardım eğitimi alan nöbetçi öğretmenler müdahale etti. Birkaç öğretmen tarafınca yaklaşık 5 dakika boyunca ‘Heimlich manevrası’ uygulandı.

Nefes alamadığı için moraran ve ağzından köpükler gelmeye başlayan Halil İbrahim Pelen, uzun uğraşlar kararı kurtarıldı.

Pelen, çağırılan ambulansla hastaneye kaldırıldı. Olay ise okulun güvenlik kameralarına yansıdı.

‘BÜYÜYÜNCE TABİP YAHUT İTFAİYECEĞİ OLMAK İSTİYORUM’
Halil İbrahim Pelen, “Teneffüste yemek yiyordum. Bir anda boğazıma takıldı. Nefes almaya çalıştım, alamadım. Dışarı çıktım. Hocalarım beni gördü. Yardım ettiler. Çok korktum. Herkes telaşlanmıştı. Nefes bir türlü gelmedi.

Hocalarım sakin olmamı söylemiş oldu ben de onların dediklerini yapmaya çalıştım. Arkadaşlarımın hepsi ağladılar. Ben büyüyünce tabip yahut itfaiyeci olmak istiyorum. Hayat kurtarmak istiyorum” dedi.

‘RABBİM BİZE KURTULUŞ ÖYKÜSÜNÜN BİR MODÜLÜ OLMAYI NASİP ETTİ’
Olay günü bahçede olduğunu anlatan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Dursun Ağbaba da “O gün bahçedeydim. Sınıftan bir çocuğun süratlice bize hakikat koşarak geldiğini gördüm. Arkadaşı boğazına bir şey takıldığını söylemiş oldu.

Çocuğa çabucak müdahale ettik. Süratli bir biçimde karnına basınç uyguladık. Birinci etapta oldukça bir uğraştım. O sırada diğer bir öğretmen arkadaşım harekete devam etti. Tablo gittikçe kötüleşiyordu. Çocuğun rengi değişmeye başladı.

yeniden devraldım. Artık çocuğu kaybetme noktasındaydık. Süratli bir biçimde harekete metanetle devam ettik. Bu da yaklaşık 5 dakika sürdü. Rabbim bize bu biçimde bir kurtuluş öyküsünün modülü olmayı nasip etti. Bu vakte kadar çocukların hayatlarına dokunuşlar yapıyorduk tahminen ancak en somut en manalı dokunuş bu oldu” sözlerini kullandı.

‘İLK YARDIM EĞİTİMLERİNİN DEĞERİNİ ANLADIK’
Çocuğa müdahale eden Vücut Eğitimi öğretmeni İrfan Kısım da “Haber geldiğinde bahçede nöbetçiydim. Çocuğun boğazına bir şey kaçtığı söylendi. Din kültürü öğretmenimiz müdahale etmiş.

Ben devraldım. ‘Heimlich manevrası’nı uyguladım. Birinci yardım uygulamasını bilen arkadaşlarım yardımıyla öğretmenlerin müdahalesiyle kurtuldu. Tek başıma olsam tahminen de başaramayacaktım.

Uzun sürmesi bizi epeyce endişelendirdi. Birtakım yerlerde paniklemiş olabiliriz lakin çocuğumuzu sağlıklı bir biçimde hayata döndürdük. Birinci yardım eğitimlerinin üç yılda bir tekrar etmesi gerekiyor. bu biçimde durumlarda değerini bir defa daha anlıyoruz” dedi.

‘ÖĞRENCİMİZİ SINIF SINIF GEZDİRDİK’
Okul Müdürü Selim Sarı ise “Öğretmenlerimizin birinci yardım müdahalesi yardımıyla çocuğumuzu kurtardık. Ambulansı aradık ve bir yandan birinci yardıma devam ettik. Çocuğun ağzından köpük gelmeye ve yüzü morarmaya başladı.

zaman içinde yarıştık. her neyse ki çocuğumuz kurtuldu. Bütün çocuklar fazlaca korktu ve ağladılar. Halil’i sınıf sınıf gezdirdik ve uygun olduğunu öbür arkadaşlarına gösterdik” diye konuştu.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.