hadicanim
Aktif Üye
Öğretmen Eksikliği: Yüksek Sınıflar İçin Hibrit Öğretim Yeni Normal mi?
Giderek kötüleşen öğretmen açığı, eski tabuları yeni normale dönüştürüyor. Hibrit dersler ve üst sınıflar için dijital olarak desteklenen dersler yakında günlük okul hayatının bir parçası olabilir. Çünkü, giderek kötüleşen öğretmen açığının sonuçlarını özümsemek için, Eğitim Bakanları Konferansı Daimi Bilimsel Komisyonu (SWK), “akut öğretmen açığıyla nasıl başa çıkılacağına” ilişkin bir tavsiyeler listesi hazırladı.
Umut, tavsiyelerin “belirli koşullar altında öğretmenlere olan ihtiyacı azaltacağıdır”. Tavsiyeye göre, bu, lise öğrencileri için daha fazla “hibrit öğretim” ve “artan kendi kendine çalışma süreleri” getirilmesi anlamına gelebilir.
Birlikte daha az yalnızsınız
SWK, hibrit öğretimi şu şekilde tanımlar: “Hibrit öğretim, bazı öğrencilerin sınıfta bir öğretmen tarafından öğretildiği, diğer öğrencilerin ise video konferans yoluyla dijital olarak bağlandığı bir ortamı tanımlar.” Bu, sağlık nedenleriyle sınıf derslerine katılamayan veya pandeminin ilk birkaç yılında enfeksiyon kontrol önlemleri bunu gerekli kıldığı için okul çocukları için zaten kullanılıyordu. SWK’nın da açıkça belirttiği gibi, örneğin Saksonya, “lisede ileri düzey dersler için minimum boyutlara ulaşılmamışsa” hibrit öğretimi çoktan kullanmıştır. Ukraynalı mülteciler de eski sınıflarda uzmanlık sınıflarına devam edebilmek için hibrit öğretimin sunduğu fırsatları kullanıyor.
Saksonya şu anda “bir lisenin üst sınıflarındaki tüm derslerin, başka bir işbirliği yapan lisedeki yüz yüze dersin öğretimine sanal olarak katıldığı” biçimleri deniyor. Katılan öğretmenler, bazen bir lisede huzurunda ders veriyor. , bazen diğer lisede, böylece her iki okulun öğrencileri de hibrit öğrenme deneyimi kazanıyor.” Tam olarak bu formatla ilgili güvenilir araştırma sonuçları şu anda beklemededir, ancak SWK’ya göre, “harmanlanmış öğrenme” (“entegre öğrenme”) üzerine yapılan araştırmalardan elde edilen bulgular, yeterlilik gelişimi üzerindeki etkilerin oldukça olumlu olması gerektiğini göstermektedir.
Buna göre SWK, “gerekli dijital altyapının mevcut olduğu liselerde hibrit öğretim modellerinin test edilmesini” önermektedir. Hibrit öğretim, hibrit sınıf başına daha fazla öğrencinin öğretmenlere gelmesi anlamına gelebileceğinden, SWK ayrıca “etkilenen öğretmenlerin […] kalifiye redaksiyon asistanları”.
bunu da yapabilirsin
SWK’nın gelecekteki bir çözüm olarak hibrit öğretim olasılığını önermesi, Länder Eğitim Bakanları Konferansı’nın (KMK) yüz yüze öğretimle ilgili başka şekilde formüle edilmiş düsturuna aykırıdır. Bununla birlikte, günlük okul hayatındaki korona salgını nedeniyle enfeksiyondan korunma önlemleri, sınıf öğretimi için bir tür önceliklendirmeyi zaten zorunlu kılmıştı. Örneğin, daha büyük çocukların dijital olarak desteklenen uzaktan eğitimi ortaokul düzeyinde ve hatta ilkokulda (ilköğretim düzeyinde) daha küçük çocuklara göre daha kolay alması beklenebilir.
Bu aynı zamanda, özellikle dijital araçların yardımıyla daha yüksek sınıflara yönelik olan SWK’nın bir sonraki tavsiyesini de açıklamaktadır. Lise düzeyinde, “kendi kendine çalışma sürelerinin arttırılması” öğretmen eksikliği sorununu da ortadan kaldırabilir. Bu öğrenme şekli ile öğrenciler, diğer şeylerin yanı sıra, “bilgisayar destekli işbirlikçi çalışma biçimlerinin potansiyelini keşfetmelidir. […] “kanıta dayalı, kalite kontrolü yapılmış, bilişsel olarak etkinleştirici dijital görev formatları ve materyalleri” de sunulmalıdır. SWK burada, “devletler arası bağlantı koleksiyonları da sağlayan ve teklifi genişletmek için bilimle ortak sorumluluk ve işbirliği içinde olan” ilgili devlet kurumlarının sorumluluğuna atıfta bulunur.
Güçleri birleştirmek için merkezileştirme
Orta vadede bu da SWK tarafından tavsiye edilen dijital eğitim merkezlerinin üstlenebileceği bir görevdir. SWK’ya göre, bu merkezler farklı okul türleri ve seviyeleri için materyal geliştirmeli ve sağlamalı, okulların kullanımında onlara eşlik etmeli ve öğretmenler için ileri eğitim programlarının geliştirilmesi ve uygulanmasında federal eyaletleri desteklemelidir. Ulusötesi yapılar da mesleki eğitim ve üniversiteler için bu görevi daha fazla üstlenmelidir. Bu bağlamda, SWK üyesi Leibniz Institute for Knowledge Media’nın (IWM) direktörü Ulrike Cress, Eylül 2022’de şunu talep etti: “Her bir öğretmenin veya her bir öğretim görevlisinin materyal oluşturması ve didaktik soruları dikkate alması gerekmez. yanı sıra veri koruma ve telif hakkı ile ilgili sorular. Test edilmiş ve didaktik açıdan faydalı materyallere erişebilmelisiniz”.
SWK’ya göre bireysel çalışma süreleri, dijital destekli uzaktan eğitim ile karıştırılmamalıdır. Birçok öğrenci bu aşamalarda irtibat kişileri olarak öğretmenlere de ihtiyaç duyduğundan, kendi kendine çalışma süreleri “otomatik olarak öğretmen saatlerinden tasarruf edilmesine yol açmaz”. Bununla birlikte, öğrencilerin “öz düzenleme becerileri” ne kadar fazlaysa ve kendi kendine öğrenme materyalinin kalitesi ne kadar yüksekse, öğretmenin desteğini geri çekme olasılığı o kadar yüksektir. Uzun vadede, diğer tekliflerin artmaya devam etmesi ve öğrencilerin okul kariyerleri boyunca kendi kendine öğrenmeye daha iyi hazırlanmaları halinde öğretmen sayısının azalacağı umulmaktadır. Bu, örneğin yüksek öğretimde önemli olan “öğrencileri bilimsel çalışma biçimleriyle tanıştırmak” açısından lisede de anlamlıdır.
Buna ek olarak, SWK, “işbirlikli kendi kendine öğrenme dönemlerinde desteğin mutlaka öğretmen tarafından sağlanması gerekmediğini, ancak işbirlikli öğrenme süreçlerini desteklemek için genel bir didaktik nitelik almış daha az teknik niteliklere sahip öğretmenler tarafından da sağlanabileceğini varsayar. .” Bir öğretmen onlara talimat verirse, öğrenciler de denetim için kullanılabilir. Bunlar ayrıca ek bir düzeltme çabasına yardımcı olabilir. Ancak komisyona göre, yüksek lisans öğrencileri veya ana çalışmalarındaki öğrenciler bu tür işler için kullanılmalı ve çalışma sürelerini uzatmamak için ödev haftada on öğretim saatini geçmemelidir.
Yavaş yavaş genişleyen darboğaz
Daha hibrit öğretimin ve kendi kendine öğrenme sürelerinin artmasının başarılı olması için, Alman okul sistemindeki dijitalleşmenin en büyük darboğazlarından biri üzerinde çalışmaların devam etmesi gerekiyor. SWK, hala neyin gerekli olduğunu bu şekilde formüle ediyor: okullar ve öğrenciler için internet erişimi ve dijital uç cihazlar.
Öğretmen açığıyla mücadele etmek için SWK tarafından önerilen bir başka önlem, maksimum sınıf mevcuduna yaklaşmak için kırsal alanlardaki daha küçük okulların birleştirilmesidir. Bu, öğretmenlerin yalnızca çok küçük sınıflar için kullanılmasını önlemek içindir. İkincil seviye I için, önceki maksimum sınıf mevcudunun (veya “sınıf sıklıklarının”) geçici olarak aşılması da incelenmelidir. SWK’ya göre, ilköğretim okulları ve “zorlu lokasyonlardaki” okullarda sınıf mevcudu artırılmamalıdır. Ancak, öğretmenlerin en büyük önceliği “ders sıklığını azaltmaya” verdiğini de belirtiyor. Halihazırda deneyimlenmiş olan sınıf sıklığı, merkezi bir stres faktörü olarak defalarca belirtilir.
Komisyon ayrıca öğretmenler için yarı zamanlı çalışma saatlerinin sınırlandırılmasını veya artırılmasını, öğretmenlerin emeklilikten çıkarılmasını, ücretli izin modellerinin sınırlı bir süre için kısıtlanmasını veya genel olarak saat sayısının artırılmasını (“ön saatler” olarak adlandırılır) önermektedir. . İlkokullarda ve ortaöğretim düzeyinde öğretmen eksikliği varken, genellikle lise düzeyindeki öğretmenlerden daha az maaş alan öğretmen eksikliği olduğundan, buradaki arz talebi aştığı için gramer okulu öğretmenleri için görevlendirmeler ve ileri eğitim de kolaylaştırılmalıdır. Öğretmenlerin şu anda gönüllü olarak veya zorla üstlendiği ek görevler – okul BT’sinin bakımı gibi – idari personel ve diğer pedagojik personel için daha fazla pozisyona taşınacaktır.
SWK, “öğretmen açığı sorununun muhtemelen önümüzdeki 20 yıl boyunca devam edeceğini” tahmin ediyor.
Okullarımızda dijitalleşme nasıl uygulanmalı? Koronavirüs pandemisi olup bitenleri nasıl etkiliyor? 2020/2021 öğretim yılında neler başarıldı – 2021/2022’de bundan sonra ne oldu? Yazı dizimizin amacı da bu konuya ışık tutmaktır.
(kbe)
Haberin Sonu