‘Öğretmenlerin yüzde 85’i ÖMK’nin beklentilerini karşılamadığını tabir ediyor’

dunyadan

Global Mod
Global Mod
‘Öğretmenlerin yüzde 85’i ÖMK’nin beklentilerini karşılamadığını tabir ediyor’
Türk Eğitim-Sen Lideri Talip Geylan, öğretmenlerin mevcut eğitim sistemi ve uygulamaları hakkında fikirlerini öğrenmek ismine yapılan 24 Kasım Öğretmenler Günü anketinin sonuçlarını deklare etti.

Türk Eğitim-Sen Genel Merkezi, öğretmenlerin mevcut eğitim sistemi ve uygulamaları hakkında fikirlerini, yaşanan problemleri ve Ulusal Eğitim Bakanından beklentilerini ortaya koymak maksadıyla İktisada, Mesleğe, Eğitim İdaresine ve Öğretmenlik Meslek Kanunu’na yönelik 24 Kasım Öğretmenler Günü Raporu temalı anket gerçekleştirdi. Türk Eğitim-Sen’in resmi internet sitesi ve 10 farklı internet sitesi üzerinden gerçekleştirilen ankete 21 bin 412 eğitim çalışanı katıldı. Yapılan anketin neticelerina nazaran öğretmenlerin ekonomik olarak badire çektiği açıklandı. Ankette iştirakçilerin yüzde 87,5’i ay sonunda hesabında para kalmadığını söz ederken, yüzde 12,5’i ise kaldığını belirtti. Ayrıyeten iştirakçilerin yüzde 42,7’si kredi kartı borçlarını tertipli olarak ödeyebildiğini söz ederken, yüzde 19’u sistemli ödeyemediğini, yüzde 23,3’ü taban fiyatı ödeyebildiğini, yüzde 9,3’ünün ise cebinde kalan ölçü kadar ödeme yapabildiğini, yüzde 5,8’i de kredi kartı kullanmadığını deklare etti.

Ankette iştirakçilerin yüzde 86,7 ile en çok besine bütçe ayırdıklarını, sonrasındasında sırası ile kredi, borç, akaryakıt, faturalar ve kiraya bütçe ayırdıkları tabir edildi. Fiyat artışlarının temel sebebi olarak ise vurgulanan konuların başında birinci sırada Türk lirasının paha kaybı olduğu yer alırken, ikinci sırada yetersiz yerli üretim, üçüncü sırada dövizdeki artış ve dördüncü sırada fırsatçılık olarak açıklandı.

Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 38,7’si ‘ekonomi orta düzeyde’ diyor

Öğretmenlerin ekonomik durumunun da göz önüne alındığı ankette temel fikrin “ekonomi kötü” olduğu belirlendi. İştirakçilerin yüzde 59,3’ü ekonomik durumunun makûs seviyede olduğunu, yüzde 38,7’si ise orta seviyede olduğunu tabir ederken, yalnızca yüzde 2’si ekonomik durumunun uygun seviyede olduğunu bildirdi. bununla birlikte iştirakçilerin yüzde 14’ünün mesleği ile ilgili olmayan bir ek iş yaptığı belirtilerek, yüzde 42,5’inin ekonomik olarak daha uygun kurallara sahip olmak için İlkokullarda Yetiştirme Programı (İYEP), Destekleme ve Yetiştirme Kursları (DYK), dayanak eğitimi, halk eğitim kursları üzere mesleği ile ilgili bir iş yaptığı belirtildi.

Ankete katılan öğretmenlerin büyük kısmı Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun (ÖMK) beklentileri karşılamadığını tabir etti. Buna bakılırsa iştirakçilerin yüzde 85,3’ü ÖMK’nin meslekleri ile ilgili beklentilerini karşılamadığını söz ederken, yüzde 13,5’i ise kısmen karşıladığını belirtti. Araştırmada ÖMK’nin en asli niteliği konusunda en epey vurgulanan konu “Öğretmenlik mesleğinin prestijini artırıcı ve mesleğin statüsünün sağlam tabana kavuşturulmasını yönelik düzenlemeler olmalı, ekonomik hakları düzenlenmeli, mesleksel saygınlık kazandırmaya yönelik bir araç olmalı” seçeneklerinin ön plana çıktığı söz edildi.

“Tüm bu meselelerin üzerine meslek basamakları imtihanı tuz biber olmuştur”

Anketle ilgili açıklama yapan Türk Eğitim-Sen Genel Lideri Talip Geylan, olumsuz çalışma şartlarında yaşamalarına karşın öğretmenlerin fedakarca çalıştığını lisana getirerek, şu sözlere yer verdi:

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.