‘Okul önünde satılan uyuşturucu bir FETÖ planıydı’

dunyadan

Global Mod
Global Mod
‘Okul önünde satılan uyuşturucu bir FETÖ planıydı’
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Van Evliya Çelebi Uygulama Oteli konferans salonunda düzenlenen “En Yeterli Narkotik Polisi Anne” programına katıldı Burada açıklamalarda bulunan Bakan Soylu, dünyanın en büyük problemlerden biri olan uyuşturucuyla topyekun gayret ettiklerini söylemiş oldu.

“BİR ANNENİN FERYADI BENİ ÇOK ETKİLEDİ”

Uyuşturucuyla gayrette epeyce özel bir anısının olduğunu söz eden Soylu “Sık sık söz ederim. Bir seçim çalışması esnasında vatandaşın içindeyken, kalabalıkta bir bayan kolumu tuttu ve sıktı. Dediki ‘ne olursun, evladımı kurtar.’ O anı hiç unutmuyorum. ‘Ne oldu?’ diye sordum. Dediki ‘sen devletin adamısın, kuvvetlisün, evladımı kurtarabilirsin. Ne olursun evladımı kurtar.’ Evladı hayli uzun yıllar uyuşturucu bağımlısı. Annesine, kardeşlerine şiddet uyguluyor. Konutta var olanı alıp gdolayıyor. Tahminen de hayatımda en çarpıcı biçimde bu dramla bu biçimde karşılaştım. daha sonrasında arkadaşlarımızla birlikte bu çabayı daha üst bir noktaya taşıyabilmek için Cumhurbaşkanı’mıza anlattım. O günden itibaren bir büyük gayret ortaya koyuyoruz” diye konuştu.

“DÜNYA UYUŞTURUCUYA TESLİM OLDU”

Soylu, 2017’de Türkiye’de uyuşturucudan ölen insanların sayısının 941 olduğunu, bu sayının geçen yıl 270’e gerilediğini lisana getirdi. Avrupa ve Amerika’nın tersine Türkiye’nin uyuşturucuyla başarılı bir biçimde uğraş ettiğini kaydeden Soylu, kelamlarına şöyleki devam etti: Dünyanın uyuşturucu konusunda teslim olduğu bir devirde Türkiye yeterli bir çaba örneği gösterdi.

“BAŞARILI OPERASYONLARIMIZ UYUŞTURUC ROTASINI AKDENİZ’E KAYDIRDI”

Eroin, captagon ve bonzainin rotası Türkiye’de değil. Evvelden İran, Afganistan üzerinden, hudut çizgilerinden gelen eroinin rotası artık Akdeniz’e hakikat indi. Akdeniz’den yanlışsız Avrupa’ya gidiyor. Bilhassa bonzai, Çin üretimiyle bu rotadan geliyordu, o da bizim rotamızdan artık gelemiyor. Captagon Suriye’den geliyordu, artık deniz üzerinden alttan Avrupa’ya gidiyor. niye? Evvelden yakalanan her 4 kilogram eroinin 1 kilogramı Hakkari, Van, Ağrı ve hudut sınırında yakalanırdı. Artık 4’ün 3’ü hudut sınırında yakalanıyor. 4’ün biri lakin öbür tarafa gidiyor. bu biçimde süratli basınca, alanda önlem alınca, yakalamaları artırınca mecburen rotayı değiştirmek durumunda kaldılar.

“‘AL ÇOCUĞUMUZU HAPİSE KOY, BU İLLETEN KURTULSUN’ DİYEN BABALAR VAR”

Uyuşturucu hususa teslim olacak bir millet olmamalıyız. Çocuklarımızı uyuşturucu hususa teslim etmemeliyiz. O denli babalar gördüm ki, ‘çocuğunu tedavi ettirelim’ diyorum. ‘Allah’ını seversen al hapishaneye koy, beni kurtar ne olursun’ diyor. Artık bu biçimde bir tabloyla karşı karşıyaysak bilmemiz gerekir ki bunu en düzgün gayretle değerlendirmeliyiz.

“90 BİN METRUK BİNAYI YIKTIK”

‘En Yeterli Narkotik Polisi Anne’ projesi kapsamında uyuşturucunun en epeyce nerde kullanıldığını sorduğumuzda yüzde 47-48’i konutta çıktı. En hayli kullanıldığı diğer bir yer ise metruk binalar. Türkiye’de 122 bin metruk bina vardı, 90 binini yıktık. hem de 18 binanın da rehabilitasyonunu yaptık. Geri 14 bin 500 bina kaldı. Onları yıkmaya devam ediyoruz. Proje yardımıyla 1 milyon 300 bin anneye ulaştık. Artık Ulusal Eğitim Bakanımızla bir karar verdik. Nisanın sonuna kadar 25 milyon beşere ulaşacağız.

“121 BİN UYUŞTURUCU SATICISI HAPİSTE”

2016’da 30 bin olan cezaevindeki uyuşturucu satıcılarının sayısı şu anda 121 bini geçti. Dünyada hiç olmayan bir program yaptık. İsmi Asena. Geçen mart ayından beri hiç bir ihbar, istihbarat almadan, milyonlarca datayı kendi ortasında yapay zeka programıyla gerçekleştirerek şu ana kadar 6 bin 400 kişi yakaladık.

“AVRUPA’DA 100 ŞAHISTAN 29’U UYUŞTURUCU KULLANIYOR”

Büyük bir çabayı ortaya koymaya çalışıyor ve buna devam ediyoruz. Kökünü kurutma operasyonları yapıyoruz. 2022 yılı Avrupa’daki rapora bakılırsa 1 milyon kişi başına uyuşturucu ilişkili can kaybı sayısı dünya genelinde 35, Avrupa genelinde 17, ABD’de milyonda 324, Norveç’te 89, Almanya’da 29, Türkiye’de milyonda 4,7. Uyuşturucuya bağlı direkt ölenlerin 2017’de 941 olan sayısının 270’e, bu yıl da 10. ay vesilesiyle 146’ya düştüğünü söylemek isterim. Husus kullanım oranı Avrupa’da yüzde 29, yani 100 şahıstan 29 kişi husus kullanıyor, Avrupa uçmuş gidiyor. Bizde ise yüzde 3.1. Yani husus kullanım oranımızda da düşüklük kelam konusu.

“KANALİZASYONDAN RİSK HARİTASI ÇIKARIYORUZ”

Yaptığımız en değerli problemlerden bir tanesi de birinci sefer Adana’da başladık, 62 vilayette kanalizasyonlardan atık husus alıyoruz. Üniversite ve Yeşilay yapıyordu. Artık Yeşilay’la yapıyoruz. 62 vilayette kanalizasyonlarda atık unsur alıyorlar ve her üç ayda bir ne kadar uyuşturucu kullanıldığı, ne kadar arttığı, ne kadar azaldığı, hangi hususun kullanıldığını öğreniyoruz. Buna bakılırsa de vilayetlerimizde önlem alıyoruz. Türkiye’de birinci kere her ilin 42 kriterle riskini ölçüyoruz. Her ilçeyi 32 kriterle ölçüyoruz. Bunu, ilgili kurumlarımızın tamamına gönderiyoruz. Ayrıyeten Bağımlıkla Çaba Yüksek Kurulumumuzun vilayet ve ilçelerde yansımaları var. Bunları kıymetlendiriyoruz. Risk haritaları yapılıyor ve bunun üzerinden de büyük bir uğraş ortaya konulmaya çalışılıyor.

“UYUŞTURUCU DA FETÖ’NÜN OYUNUYDU”

Bir kelam söylemiş oldum ‘uyuşturucunun satıcısının bacaklarını kırın’ dedim. Okulların önünde uyuşturucu satılıyordu. Bu söylemiş olduğim vakit vefat sayıları 941’e gelmişti. Motamot Avrupa, Amerika nasıl teslim olduysa bu da FETÖ’nün ortaya koyduğu bir oyundur. 81 vilayette her tarafa narko timlerimizi kurduk. Artık 941 sayısı 270’e düştü. Daha da düşecek. Gençlerimizi, insanlarımızı bu tehlikeden kurtarmaya kelam verdik, yemin ettik. Bana ne kadar kızarsa da kızsınlar uyuşturucu satıcısını gördüğünüzde ayağını kırın. Bu kadar sıradan. Çocuklarımıza illet, musallat olmasın. Çocuklarımız, mühendis, hekim, öğretmen olsun. Annelerin, babaların dizinin tabanında güzel evlat olsunlar.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.