Aslıhan2312
Co-Admin
Osmanlı Mutfağından Vişneli Sarma Tanımı İçin Malzemeler
Not EkleTarifi Yazdır
- 600 gr vişne
- 500 gram üzüm yaprağı
- 2 su bardağı pirinç
- 2 adet kuru soğan
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı kuş üzümü
- 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 .ay kaşığı yenibahar
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 yemek kaşığı şeker
Not EkleTarifi Yazdır
- Öncelikle vişneyi 3 kaseye bölüyoruz.
- Birinci kaseyi 4 bardak su ile 10 dk. kaynatıyoruz, iki bardak su kalıyor ve bunu dolma içini pişirirken ekleyeceğiz.
- İkinci kâsenin çekirdeklerini ayıklıyoruz yaprağı sararken içine koymak için.
- Üçüncü kâseyi dolmayı pişirirken eklemek üzere yalnızca saplarını ayıklayıp bekletiyoruz.
- Yarım su bardağı zeytinyağını tencereye aldım. Üzerine dolmalık fıstığı ekleyip hafifçeçe pembeleştirdim.
- Üzerine yemeklik doğranmış soğanı ekledim biraz daha kavurdum.
- Üzerine yıkanmış pirinci ve kuşüzümünü ekledim kavurmaya devam ettim.
- Ardından kaynatıp suyunu süzdüğüm 2 su bardağı vişne suyunu ve baharatları ek edip 1-2 dk. Suyunu çekinceye kadar pişirdim. Biraz dinlendirdim.
- Tuzu alınmış ve yıkanmış salamura yapraklarını açıp bir tatlı kaşığı iç pilavdan ve tam ortalarına çekirdeğini çıkardığım bir adet vişne koyup parmak kalınlığında tümünü sardım.
- Tencereye en alta ayırdığım vişnerin bir kısmını ve kalan, yırtılan yaprakları serdim.
- Dolmaları sıraladım. Üzerine biraz daha vişne sıraladım ikinci kat dolmalarıda sıralayıp kalan vişneleri ekledim. Dolmaların birazını difrize kaldırdım (Hepsini pişirmek istemedim zira dolma çoğaldıkça pişerken gevşeme yapıyor)
- Tencereyi ocağa aldım üzerine kalan yarım su bardağı zeytinyağını, bir tatlı kaşığı daha tuz ve iki bardak kaynar su ekledim.
- Üzerine tabak basıp kapağını kapattım. Kaynamaya başlayınca ocağı kıstım. 30-40 dk. pişirdim