Pat Gelsinger: Intel CEO'su beklenmedik bir şekilde emekli oldu

hadicanim

Aktif Üye
Çip üreticisi Intel, CEO Pat Gelsinger'ı emekliliğe gönderiyor: Şirketin Pazartesi günü sürpriz bir şekilde yaptığı açıklamaya göre Gelsinger, şirkette geçirdiği 40 yılı aşkın sürenin ardından 1 Aralık'ta emekli oldu. Şirket yeni bir CEO bulunana kadar CFO David Zinsner ve Michelle Johnston Holthaus geçici olarak liderliği devralacak.

Reklamcılık

Görünüşe göre şirket gergin durumdan sonuçlar çıkarıyor. Intel şu anda zor sularda. Şirket son dönemde yüksek zararlarla uğraşmak zorunda kaldı: Son çeyrekte defterlere 16,6 milyar tutarında zarar kaydedildi.

Şirket, insanlara kaybın kağıt üzerinde bu kadar büyük olduğu konusunda güvence vermeye çalıştı. Yine de Intel'in tasarruf etmesi gerekiyor. Çip devi ağustos ayında kapsamlı işten çıkarmalar yapacağını duyurdu: yaklaşık 15.000 iş, yani işgücünün yaklaşık yüzde 15'i ortadan kaldırılacak.

2021'de CEO olun

Gelsinger, 2021'de CEO olarak Intel'e geri döndü. Intel'i diğer üreticiler için fason üretici olarak konumlandırma stratejisi pek başarılı olmuyor. Magdeburg yakınında yeni bir Intel fabrikası kurma planları beklemede. Ayrıca yönetim kurulundaki kötü ruh hali ve Qualcomm'un devralma girişimiyle ilgili manşetler de vardı.

Son zamanlarda Gelsinger, Intel'in ciddi sorunları olduğunu itiraf etmek zorunda kaldı. Artık yönetim kurulunun tam güvenine sahip olmadığına dair işaretler de artıyor. Deneyimler böylesine karmaşık bir durumda CEO için işlerin hızla zorlaştığını gösterdi.

Gelsinger, pazarlamadan mimariye kadar Intel'in başarılı “Çekirdek” CPU konseptinin arkasındaki belirleyici güç olarak kabul ediliyor. “Tick-Tock” fikri ondan geldi: her yıl yeni bir mimari ortaya çıktı ve bu daha sonra yeni bir yapısal genişliğe küçültüldü. Bu, Intel'in 2000'lerde ve 2010'ların başında AMD'den genellikle önemli ölçüde üstün olduğu anlamına gelir.

Görünüşe göre insanlar yine bu tür mucizeleri umuyorlardı ama sadece üç yıl içinde Pat Gelsinger bile sihir yapamadı. 1979 yılında Intel'de çalışan bir öğrenci olarak işe başlayan ve 1989 yılında 486 işlemcinin baş mimarı olan mühendis, çoğunlukla teknik bir yaklaşım izledi.

Emeklilik veya işten çıkarılma

Basında çıkan haberlere göre 63 yaşındaki kişi kovuldu. İş haberleri servisi Bloomberg'in şirket çevrelerine dayandırdığı haberine göre, yönetim kurulunun artık Gelsinger'in büyük gemi Intel'i tekrar rayına oturtacağına dair güveni yoktu.

Bloomberg'e göre ara geçen hafta geldi: Gelsinger'e emekli olma ya da görevden alınma seçeneği sunuldu. Perşembe günü Gelsinger, geçmişe bakıldığında bir veda gibi görünen Şükran Günü tebriklerini Linkedin'de yayınladı.

Resmi iletişimde anlaşmazlığa dair tek bir söz yok ama birbirlerine yönelik nazik sözler var. Gelsinger, “Intel'e liderlik etmek hayatımın onuruydu” dedi ve bunu “acı tatlı bir gün” olarak nitelendirdi. “Hepimiz için zorlu bir yıl oldu.”

Geçici olarak Yönetim Kurulu Başkanı olarak görevi devralan Frank Yeary, “Yönetim Kurulu adına Pat'e uzun yıllar Intel'e verdiği hizmet ve bağlılığından dolayı teşekkür etmek istiyorum” dedi. “Süreçlerde yeniden lider olmalıyız; ürün liderliğinin anahtarı budur.”

Duyuruya göre yönetim kurulu, Gelsinger'in halefini mümkün olan en kısa sürede bulmak için bir araştırma komitesi kurdu.

Wall Street başlangıçta habere sıcak tepki verdi. Pazartesi günü borsa açılmadan önce Intel hisseleri yüzde 5 civarında yükseldi. Normal ticarette bu durum yeniden erimeye başladı ancak fiyat hâlâ geçen haftaki kapanış fiyatının biraz üzerinde.

Güncelleme

12/02/2024,

18:25

Saat

Gelsinger'in görevden alınmasına ilişkin koşullar 8. ve 9. paragraflara eklendi.

(vbr)