Pedagojik formasyonda ayrıntılar muhakkak oldu! YÖK Lideri deklare etti

dunyadan

Global Mod
Global Mod
Pedagojik formasyonda ayrıntılar muhakkak oldu! YÖK Lideri deklare etti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şanlıurfa’da gençlerle buluşmasında öğretmen adaylarına formasyon muştusu vermişti. Erdoğan “Bu hafta ortasında YÖK Liderimizle görüştük. Biliyorsunuz, üniversiteyi bitirdikten daha sonra bir yahut iki yıl formasyon eğitimi veriliyordu.

Kendilerine Sayın Lider, artık bunu kaldırıyorsun dedik, 3 ve 4’üncü sınıfta formasyonu verelim ve üniversiteyi bitirirken bu biçimdece formasyon eğitimini de almış olsun dedik ve mutabık kaldık” dedi. Pekala bu karar kimleri ilgilendiriyor? bilgileri neler? Formasyon eğitimini kimler nasıl alabilecek? Yükseköğretim Şurası Lideri (YÖK) Erol Özvar hususla ilgili soruları yanıtladı.

Özvar, “Sayın Cumhurbaşkanımızın öğrencilerimize muştusu oldu. Bizler de Sayın Cumhurbaşkanımızla geçen hafta konuştuğumuz üzere bu hafta çalışmalara başladık” dedi. İşte pedagojik formasyon eğitimiyle ilgili merak edilen sorular ve karşılıkları:

Yeni karar hangi öğrencileri ilgilendiriyor?

Formasyon eğitimi, eğitim fakülteleri haricinde tahsil goren, fen-edebiyat fakülteleri üzere mezun olduktan daha sonra öğretmen olmaya uygun lisans öğrencilerini ilgilendiriyor. Eğitim fakültesinde okumayan ama kısımları öğretmenlik yapma imkanı veren programlardaki öğrencilerimiz, artık pedagojik formasyon eğitimini öğrenciyken mezun olmadan almaya başlayabilecek.

Formasyon eğitimleri halihazırda nasıl veriliyor?

Eğitim fakültelerinde tahsil goren öğrenciler bu dersleri alıyor. Lakin öğretmenlik hakkı verilen başka fakültelerdeki lisans öğrencileri öğretmen olmak isterlerse mezun olduktan daha sonra ayrıyeten bir pedagojik formasyon eğitimi alıyor.

Yeni düzenlemeyle nasıl bir değişiklik olacak?

Öğrencilerimiz artık pedagojik formasyon eğitimini öğrenciyken, mezun olmadan almaya başlayabilecek. Pedagojik formasyon eğitimlerini, lisans eğitimi boyunca birer seçmeli ders olarak formüle etmek istiyoruz.

Öğrenciler kaçıncı sınıfta bu dersleri alabilecek?

Cumhurbaşkanımızın dediği üzere 3 ve 4’te de olabilir. Ancak birebir dersleri 4 seneye yaymak suretiyle de planlayabileceğimizi düşündük.

“SENE KAYBI YAŞANMAYACAK”

Yeni düzenleme ne vakit uygulamaya geçecek?

Öğrenciyken mezun olmadan alınabilecek pedagojik formasyon eğitimlerini en kısa vakitte başlatacağız. Öğrencilerimizin hangi sınıfta olurlarsa olsunlar pedagojik formasyon eğitimine bir biçimde başlayabilmelerini istiyoruz. Bu mevzuda teknik detaylar var. Bunların her birini masaya yatırdık, şu anda onları bir arada kıymetlendiriyoruz.

Yeni düzenlemenin en değerli avantajı nedir?

Öğrencilerimiz eğitim öğretimleri devam ederken bu pedagojik formasyon eğitimini tamamlayacaklar. ötürüsıyla öğrencilerimiz, sene kaybı yaşamadan öğrencilik senelerında bu eğitimleri alabilecekler.

Mezunların durumu ne olacak?

Mezun olup bu eğitimi almamış öğrenciler için de farklı formüller üzerinde duruyoruz. Bütün üniversitelerimiz formasyon eğitimi konusunda gerekli çalışmaları başlatacaklar. Biz mevzuat altyapısını hazırlayacağız. İlgili paydaşlarımızın görüşünü alarak genel çerçeveyi belirleyeceğiz.

TOPLAM 60 KREDİ

Pedagojik formasyon eğitiminin 60 kredi civarında olduğunu söyleyen Özvar “Bu da önemli bir ders saati manasına geliyor. Toplamda bir lisans öğrencisinin 4 yılda 240 kredi aldığını düşünecek olursak 60 kredilik bu formasyonun bir biçimde sınıflara taksim edilebilmesi gerekiyor.

Bu da önemli bir çalışmayı gerektiren bir müddetç. Biz bu süreci öğrencilerimiz mağdur olmadan, beraberinde üniversitelerimizle bu süreci eğitim öğretim kalitesinden ödün vermeyecek biçimde öğrencilerimizin en güzel yetiştirilebilecekleri bir formatta yürütülmesini istiyoruz” dedi.

CEYDA KARAASLAN

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.