amerikali
Üye
Aşağıdaki cümleler size tanıdık geliyor mu?
· Anne olarak kendimi yetersiz hissediyorum, bebeğimin bakımını yapamıyorum.
· Herkes bebek yetiştirmekle ilgili başka bir şey söylüyor, aklım karmakarışık, herkesi tersliyorum.
· Bebeğim doğdu ve memnun olmam gerekir fakat ben kendimi çaresiz hissediyorum.
· Kendime olan inancımı kaybettim, kilo aldım, makûs görünüyorum.
· Bebek gereğince beslenemiyor.
Ne kadar hayli isteseniz de; ne kadar sevseniz de bir bebeğe sahip olmak yeni bir durumdur, gerilim ve telaş oluşturabilir. Uykusuz geceler, konutta yeni bir tertip, kendinize vakit ayıramama, toplumsal etraf ile münasebetlerin kısıtlanması üzere durumlar ortaya çıktığı için annenin bu durumları yaşaması olağandır.
Postpartum depresyon nedir?
Bebek doğduktan daha sonra kısa süren depresif his durumu olağandır lakin depresif his hali birkaç hafta daha sonra hala devam ediyorsa yahut durum daha berbata gidiyorsa postpartum depresyon yaşanıyor olabilir. Şahıslar, genelde postpartum depresyonu anlamakta kuvvetlik çekerler yahut postpartum depresyon yaşayan bayanların bir kısmı bu durumdan utanabilir ve bu durumu saklamaya çalışabilir.
Postpartum depresyon belirtileri nelerdir?
· Daima sonlanmak
· Üzgün hissetmek
· Fazla ağlamak yahut hiç ağlayamamak
· Ruh halinin daima değişmesi
· Suçluluk hissetmek
· Yetersiz hissetmek
· Bedelsiz hissetmek
· Bebeğe karşı hissedilmesi gereken hislerin yokluğu
· Bebeği beslemek istememe, bebekten uzaklaşma hissi
· Kaygılı, dertli ruh hali
· Uykusuzluk yahut çok uyku
· Çok yorgun hissetmek
· Cinsel isteksizlik
· İştahın azalmış yahut artmış olması
· Etkinliklere karşı ilginin azalmış olması yahut bunlardan zevk alamama
· Kararsızlık
· İntihar fikirleri
Şayet bu durumlardan birkaçı doğum yaptıktan daha sonraki birkaç hafta ortasında ortaya çıkıyorsa postpartum depresyon yaşanıyor olabilir. Postpartum depresyonda bu belirtiler daha şiddetli ve daha uzun periyodiktir.
Postpartum depresyona yakalanma riski fazla olan bayanlar;
Doğum daha sonrası depresyonunu, doğum yapan herkes yaşayabilir lakin birtakım durumlarda doğum daha sonrası depresyonuna yakalanma riski daha fazladır. Bu durumlar;
· Geçmişte kendisinde yahut ailesinde depresif bozukluk hikayesi olanlar
· İstenmeyen gebelikler
· Eş ile yaşanan geçimsizlik
· Göğüs ve emzirme sorunu yaşama
· Doğumun güç geçmesi yahut travmatik bir durum yaşama
· Anneye yardımcı olabilecek şahısların yokluğu
Nasıl tedavi edilir?
Doğum daha sonrası depresyon; psikoterapi, ilaç tedavisi ve kuvvetli toplumsal takviyeyle tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır. Daha şiddetli durumlarda annede muhakeme bozukluğu oluşmuşsa yatarak tedavi gerekebilir. Psikoterapi sürecinde bilhassa ailenin takviyesinin ve toplumsal takviyenin ne ölçüde olduğu anlaşılıp kıymetlendirilmesi son derece değerlidir. Toplumsal takviye; gebelik ve doğum daha sonrası periyottaki bayanın, annelik rolüne adaptasyon sürecini olumlu biçimde etkilemektedir. Ayrıyeten danışanın bu süreçte annelik rolü ile ilgili beklentileri ve sorumlulukları ile ilgili kendi algısı bilhassa ele alınmalı ve üzerinde durulmalıdır.
Annenin kendine yardımcı olabileceği kimi pratikler;
· Bebeğinizle inançlı bir bağ oluşturmak kıymetlidir. Bebeğe sağladığı faydayla bir arada bir anne olarak sizi daha memnun hissettiren endorfin hormonunun sağlanmasına yardımcı olur.
· Eksiksiz konut hanımı olmaya çalışmayın. Meskende her gün yemek pişmesi, konutun pak ve nizamlı olması kıymetli değildir. Yapmanız gerekenleri minimum seviyeye indirin.
· Hislerinizi kendinize saklamayın. Hisleriniz hakkında konuşmak değerlidir.
· Elinizden geldiğince dinlenmeye dikkat edin, zira yorgunluk depresyonu tetikler.
· Beslenmenize itina gösterin.
· Gün uzunluğu yalnız kalmamaya çalışın.
· Yardım isteyin ve size gelen yardımları kabul edin. Yardım isterken utanmayı gerektirecek yahut kabul ederken suçluluk hissetmeyi gerektirecek bir durum olmadığına kendinizi ikna edin.
· İdmanlar yarar sağlayabilir.
· Kendinize az da olsa vakit ayırın.
Eşler nasıl yardımcı olabilir?
· Anne için dinlenme kıymetlidir. Annenin kendine vakit ayırması için yardımcı olun. Meskende yardım etmeye çalışın. Annenin yardım talep etmesini beklemeden harekete geçmek hayli değerlidir.
· Eşinizi yargılamak yahut tahlil önermek yerine dinlemeyi tercih edin. Hisleriyle ilgili konuşmasına yardımcı olun.
· Anne olarak kendimi yetersiz hissediyorum, bebeğimin bakımını yapamıyorum.
· Herkes bebek yetiştirmekle ilgili başka bir şey söylüyor, aklım karmakarışık, herkesi tersliyorum.
· Bebeğim doğdu ve memnun olmam gerekir fakat ben kendimi çaresiz hissediyorum.
· Kendime olan inancımı kaybettim, kilo aldım, makûs görünüyorum.
· Bebek gereğince beslenemiyor.
Ne kadar hayli isteseniz de; ne kadar sevseniz de bir bebeğe sahip olmak yeni bir durumdur, gerilim ve telaş oluşturabilir. Uykusuz geceler, konutta yeni bir tertip, kendinize vakit ayıramama, toplumsal etraf ile münasebetlerin kısıtlanması üzere durumlar ortaya çıktığı için annenin bu durumları yaşaması olağandır.
Postpartum depresyon nedir?
Bebek doğduktan daha sonra kısa süren depresif his durumu olağandır lakin depresif his hali birkaç hafta daha sonra hala devam ediyorsa yahut durum daha berbata gidiyorsa postpartum depresyon yaşanıyor olabilir. Şahıslar, genelde postpartum depresyonu anlamakta kuvvetlik çekerler yahut postpartum depresyon yaşayan bayanların bir kısmı bu durumdan utanabilir ve bu durumu saklamaya çalışabilir.
Postpartum depresyon belirtileri nelerdir?
· Daima sonlanmak
· Üzgün hissetmek
· Fazla ağlamak yahut hiç ağlayamamak
· Ruh halinin daima değişmesi
· Suçluluk hissetmek
· Yetersiz hissetmek
· Bedelsiz hissetmek
· Bebeğe karşı hissedilmesi gereken hislerin yokluğu
· Bebeği beslemek istememe, bebekten uzaklaşma hissi
· Kaygılı, dertli ruh hali
· Uykusuzluk yahut çok uyku
· Çok yorgun hissetmek
· Cinsel isteksizlik
· İştahın azalmış yahut artmış olması
· Etkinliklere karşı ilginin azalmış olması yahut bunlardan zevk alamama
· Kararsızlık
· İntihar fikirleri
Şayet bu durumlardan birkaçı doğum yaptıktan daha sonraki birkaç hafta ortasında ortaya çıkıyorsa postpartum depresyon yaşanıyor olabilir. Postpartum depresyonda bu belirtiler daha şiddetli ve daha uzun periyodiktir.
Postpartum depresyona yakalanma riski fazla olan bayanlar;
Doğum daha sonrası depresyonunu, doğum yapan herkes yaşayabilir lakin birtakım durumlarda doğum daha sonrası depresyonuna yakalanma riski daha fazladır. Bu durumlar;
· Geçmişte kendisinde yahut ailesinde depresif bozukluk hikayesi olanlar
· İstenmeyen gebelikler
· Eş ile yaşanan geçimsizlik
· Göğüs ve emzirme sorunu yaşama
· Doğumun güç geçmesi yahut travmatik bir durum yaşama
· Anneye yardımcı olabilecek şahısların yokluğu
Nasıl tedavi edilir?
Doğum daha sonrası depresyon; psikoterapi, ilaç tedavisi ve kuvvetli toplumsal takviyeyle tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır. Daha şiddetli durumlarda annede muhakeme bozukluğu oluşmuşsa yatarak tedavi gerekebilir. Psikoterapi sürecinde bilhassa ailenin takviyesinin ve toplumsal takviyenin ne ölçüde olduğu anlaşılıp kıymetlendirilmesi son derece değerlidir. Toplumsal takviye; gebelik ve doğum daha sonrası periyottaki bayanın, annelik rolüne adaptasyon sürecini olumlu biçimde etkilemektedir. Ayrıyeten danışanın bu süreçte annelik rolü ile ilgili beklentileri ve sorumlulukları ile ilgili kendi algısı bilhassa ele alınmalı ve üzerinde durulmalıdır.
Annenin kendine yardımcı olabileceği kimi pratikler;
· Bebeğinizle inançlı bir bağ oluşturmak kıymetlidir. Bebeğe sağladığı faydayla bir arada bir anne olarak sizi daha memnun hissettiren endorfin hormonunun sağlanmasına yardımcı olur.
· Eksiksiz konut hanımı olmaya çalışmayın. Meskende her gün yemek pişmesi, konutun pak ve nizamlı olması kıymetli değildir. Yapmanız gerekenleri minimum seviyeye indirin.
· Hislerinizi kendinize saklamayın. Hisleriniz hakkında konuşmak değerlidir.
· Elinizden geldiğince dinlenmeye dikkat edin, zira yorgunluk depresyonu tetikler.
· Beslenmenize itina gösterin.
· Gün uzunluğu yalnız kalmamaya çalışın.
· Yardım isteyin ve size gelen yardımları kabul edin. Yardım isterken utanmayı gerektirecek yahut kabul ederken suçluluk hissetmeyi gerektirecek bir durum olmadığına kendinizi ikna edin.
· İdmanlar yarar sağlayabilir.
· Kendinize az da olsa vakit ayırın.
Eşler nasıl yardımcı olabilir?
· Anne için dinlenme kıymetlidir. Annenin kendine vakit ayırması için yardımcı olun. Meskende yardım etmeye çalışın. Annenin yardım talep etmesini beklemeden harekete geçmek hayli değerlidir.
· Eşinizi yargılamak yahut tahlil önermek yerine dinlemeyi tercih edin. Hisleriyle ilgili konuşmasına yardımcı olun.