Sarsıntıda telefonu kapanınca yakınlarına ulaşamayan şahsa üreticiden tazminat

dunyadan

Global Mod
Global Mod
Sarsıntıda telefonu kapanınca yakınlarına ulaşamayan şahsa üreticiden tazminat
– İzmir 7. Tüketici Mahkemesi, IMEI kaydı yapılmadığı için telefonu kapanan avukatı, kentte 30 Ekim 2020’de meydana gelen sarsıntıda yakınlarına ulaşamadığı sebebi öne sürülerek cep telefonu üreticisi firma hakkında açtığı manevi tazminat davasında haklı buldu.

İzmir’de yaşayan avukat Serhat Sökmen, garanti müddeti devam eden cep telefonunun arızalanması üzerine Haziran 2020’de yetkili servise götürdü. Yetkili servis vazifelisi, gerekli denetimler yapıldıktan daha sonra telefonu belirli bir fiyat karşılığında yenisi ile değiştirip aygıtı Sökmen’e iletti.

Yetkili servis, Sökmen’e ayrıyeten “telefonun IMEI kaydı 90 gün içerisinde yapılacak, mevzuyla ilgili gelen bildirileri dikkate almayın” formunda bildirim yaptı.

Mesajla 27 Temmuz ve 28 Eylül 2020 tarihinde “IMEI kayıt altında olmadığından aygıtının kapatılacağı” uyarısı yapılan Sökmen, durumu ilgili yetkili servise mail yoluyla bildirdi. Sökmen’in telefonu 29 Ekim’i 30’una bağlayan gece ihtarlara ait bir şey yapılmadığı için kapandı.

Telefonunun kapandığını sabah fark eden Sökmen, firmayı aradı lakin sorun çözülemedi, tıpkı gün İzmir’de 6,6 büyüklüğünde zelzele meydana geldi.

Deprem anında Çiğli’deki ek adliye binasında bulunan Sökmen, telefonunun kapalı olması niçiniyle yakınlarına ulaşamadı. Sarsıntı daha sonrası trafiğin de fazlaca sıkışmasıyla ailesiyle 2-3 saat daha sonra bir ortaya gelebilen Sökmen, acil bir durumda yaşadığı mağduriyet niçiniyle yetkili servis ve üretici firma hakkında manevi tazminat davası açtı.

Dosyayı inceleyen İzmir 7. Tüketici Mahkemesi, üretici firmanın 12 bin 500 lira manevi tazminat ödemesine hükmetti. Sökmen, faiz ve vekalet fiyatlarıyla 20 bin liraya yakın tazminat kazandı.

– “Acı, elem, hüznün bir nebze telafisi için”

Mahkeme sonucunda, şu tabirlere yer verildi:

“Cep telefonunun IMEI numarasının kayıt altında olmaması sebebiyle davacıya satışından bir süre daha sonra telefonun 29 Ekim’i 30’una bağlayan gece kapandığı, İzmir’deki sarsıntı sebebiyle gerek davacı gerekse davacının ailesi ve yakınları birbirleriyle irtibata geçememiş ve haber alamamış olmalarından kaynaklı yaşanan panik, duyulan telaş, korku ve ıstırap ile olayın vahameti, davacının hayatış olduğu acı, elem, ıstırap ve tasanın bir nebze telafi açısından şartları oluşan manevi tazminat isteminin ayıplı malın üreticisi firmadan tahsiline karar verildi.”

Mahkeme, yetkili servis aleyhine açılan davayı ise reddetti.

Davacı Serhat Sökmen, AA muhabirine, kapalı olan telefonu niçiniyle çabucak trafiğe çıktığını lakin zelzele daha sonrası çok trafik oluştuğunu, yolda radyodan haberleri dinleyerek zelzeleyle ilgili durumları öğrenmeye çalıştığını anlattı.

Ailesine ulaşamadığı sürecin kendisi için fazlaca yıpratıcı geçtiğini lisana getiren Sökmen, şunları kaydetti:

“İnsanın zelzelede birinci aklına gelen ailesi oluyor. Aileme de tek ulaşabilme yolum telefonum. Telefonum o esnada çalışmıyordu, bundan dolayı büyük ıstırap ve gerilim yaşadım. O anı yaşayan bilir. Çiğli’den Bornova tarafına giderken yıkılan Rızabey Apartmanı’nı gördüm. Aileme ulaşamamışken Rızabey Apartmanı’nın yıkılmış olduğunu gördüm. Çok fecî bir görüntüydü. Burası yıkıldı, ‘acaba ailemden birine ilişkin bir bina yıkıldı’ mı diye aklıma geliyor. Kardeşimin iş yerine geldim. Annemin hudut boşalması hali vardı. Karşılaştığımızda gözlerinden yaşlar geliyordu, hayli korkmuş. Sözler kifayetsiz. Yalnızca gözler konuştu o esnada, ağır bir his seli yaşandı. Birbirimize sıkı sıkıya sarıldık. Ailemden bireyleri şahit olarak dinlettim. Annem şahit olarak dinlenilme basamağında anlatırken güya o anı bir daha yaşadı, yeniden eli ayağı titredi.”

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.