Türkiye’nin tek öğretim üyesi bayan üroloğu

dunyadan

Global Mod
Global Mod
Türkiye’nin tek öğretim üyesi bayan üroloğu
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Kısmı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bolat, Türkiye’nin sayılı bayan ürologlarından biri olmasının yanı sıra bu alandaki “tek bayan öğretim üyesi” unvanına da sahip.

İngiltere Sheffield Üniversitesinde 2013-2020 senelerında bayan ürolojisi alanında çalışmalar yürüten Bolat, doktora tezini de bu alanda tamamladı. Bolat, bilimsel araştırmalarına paralel, “Kadın Ürolojisi, Fonksiyonel ve Rekonstrüktif Üroloji Üst Uzmanlık Eğitimi”ni de bu ülkede aldı.

Bolat, 2020’de Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Kısmı’nda öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı.

Bilim Akademisi tarafınca “Genç Bilim İnsanı” mükafatına layık görülen Doç.Dr. Naşide Mangır Bolat, hala Sheffield Üniversitesinde konuk öğretim üyesi olarak kayıtlı.

– “Hacettepe Üniversitesinin daveti büyük bir şans”

Hastalarının ve tabiplerinin yalnızca erkekler olduğu düşünülen üroloji alanında isminden kelam ettiren başarılara imza atan Bolat, Türkiye’ye dönme süreci ve bilhassa bayan ürolojisi üzerinde çalıştığı yeni araştırmalarını AA muhabirine anlattı.

Doç. Dr. Bolat, bayanlarda idrar kaçırma, idrar yapamama sıkıntılarına yönelik klinik ve bilimsel çalışmalara ağırlaştığını, kendini bu alanda geliştirmek için İngiltere’ye gitme sonucu aldığını lisana getirdi.

“İngiltere’ye daha sonrasında Türkiye’ye dönmek sonucuyla gitmiştim. İçimde ülkemizde olmayan bir şeyi yapabilme, ülkeme dönüp bu türlü hizmet etme isteği vardı.” sözlerini kullanan Bolat, Hacettepe Üniversitesinin kendisine teklifte bulunmasını büyük bir baht olarak gördüğünü vurguladı.

Bolat, Bilim Akademisinden aldığı mükafatın de kendisini epeyce memnun ettiğini belirterek, “Bilimsel metotla ilgili gayretimi, çalışmalarımı Bilim Akademisinin görmesi, tanıması epey değerli. Umarım bu çalışmaların hem klinik pratiğe birebir vakitte hastalarımıza bir yararı olur.” diye konuştu.

– “Üroloji tabiplerinin yüzde 1’inden daha azını bayanlar oluşturuyor”

Doç. Dr. Naşide Mangır Bolat, üroloji alanında hem bayan hasta hem bayan tabip sayısının az olduğunu tabir ederek, şunları kaydetti:

“Üroloji hastalarımızın yaklaşık yarısı bayan ve çocuklardan oluşuyor. Büyük kısmı idrar kaçıran, yapamayan, tümörleri bulunan hastalar ama maalesef üroloji alanında hekimlerimizin yüzde 1’inden daha azını bayanlar oluşturuyor. Bu da istikrarsız bir durum, hastaların sıhhat sistemine ulaşımında bir konforsuzluk yaratıyor.

Türkiye’de ben ürolojide beşinci bayan uzmanım ve öğretim üyesi olarak birinci bayanım. Doğal ki hekimin hanımı ve erkeği olmaz ama bu alanda bayan sayısının artması, çekindiği için sıhhat kuruluşlarına başvurmayan hastalar açısından da pahalı. Üroloji alanında daha fazlaca bayan tabibe muhtaçlık var, umarım giderek de artacak.”

– “İdrar kaçıran bayanlarda yeni tedavi hallerini geliştiriyoruz”

Yeni çalışmalarıyla ilgili de bilgi veren Doç. Dr. Bolat, “TÜBİTAK ve yurt haricinden takviye alan, idrar kaçıran bayanlarda yeni tedavi halleri üzerine iki çalışmamız var. İdrar kaçıran bayanlar için yeni, daha tesirli ve inançlı tedavi biçimlerini geliştiriyoruz.” diye konuştu.

Bolat, idrar kaçırma, yapamama üzere sorunları yaşayan bayanlara da şu davette bulundu:

“Beni en çok üzen şey, idrar kaçırma sorunu olduğu biçimde bununla yaşamaya çalışan, bunu doğal hayatın bir modülü sanan hastalarımızın olması. Yalnızca utandıkları için doktora başvurmayıp pek kalitesiz ve sıhhatsiz bir hayat sürüyorlar. halbuki bu, tedavisi olan bir hastalık. Bu ıstırapları yaşayan tüm bayanlara kesinlikle doktora başvurmalarını öneriyorum.”

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.