Üniversiteler takım ilanlarında muadil kısım mezunlarına haksızlık yapıyor

dunyadan

Global Mod
Global Mod
Üniversiteler takım ilanlarında muadil kısım mezunlarına haksızlık yapıyor
YÖK, lisans bölüm/programlarının isimleri ve içerikleri gözden geçirildiğini ve sadeleştirildiğini 20.03.2020 tarih ve E.20993 tarihindeki yazısıyla Türkiye’deki ve KKTC’deki Üniversitelere TEZ koduyla göndermiştir.

Yazı ekindeki tabloda yer alan mevcut bölüm/program isimleri ile yeni bölüm/program isimlerinin muadil olduğuna ve yeni düzenlemenin 2020 YKS’den itibaren uygulanmasına karar verilmiştir.

Ayrıca “Yükseköğretim kurumlarındaki lisans programlarında kayıtlı olan mevcut öğrencilere mezuniyeti hak etmeleri durumunda hala kayıtlı oldukları program ismine bakılırsa diploma düzenlenmesine, mezunların muhtaçlıkları doğrultusunda Yükseköğretim Konseyine başvurmaları durumunda mezun oldukları programın yeni düzenlemeye bakılırsa muadil olduğu programa ait yazı verilmesine” ilişkin tabirler yer almıştır.

Bilindiği üzere yılsonunda fazlaca sayıda Üniversite tarafınca akademik takım ilanlarına çıkılmıştır. Üstteki yazı kapsamında mezun öğrencilerin müracaatları birtakım Üniversiteler tarafınca bu tablo göz önünde bulundurularak kabul edilmekteyken, birtakım Üniversiteler tarafınca kabul edilmemektedir.

Memurlar.net’e ulaşan şikayetlere göre birtakım Üniversitelerin, ön kıymetlendirme sonuçlarını ilan ettiklerinde, spesifik olarak münasebet belirtmeksizin “Başvuru Koşullarını Taşımıyor” halinde soyut açıklamalara yer verildiği belirtilmiştir.

Akademi haricindeki alanlarda ön kıymetlendirme sonuçlarının itirazlara imkan verme ismine aşikâr bir süre askıda kalma uygulamasının akademik ilanlarda da uygulanmasının bu cins problemlere bir nebze de olsa tahlil olacağı düşünülmektedir.

Bilindiği üzere akademik ilanlarda, sıklıkla ön kıymetlendirme sonuçlarının ilanından birkaç gün daha sonra bilim imtihanları yapıldığından, haksız yere başvurusu kabul edilmeyen adayların itirazlarının kıymetlendirilmesine bile fırsat bulamadan bilim imtihanları yapılmakta ve sonuçları ilan edilmektedir.

elbet yargı yoluyla hak arama yolu açık olmakla birlikte, bu yol mağdurlarca (sıklıkla sonuç alınamayacağı yahut alınacak aday esasen aşikâr olduğundan, mahkemece haklı bulunsa bile imtihana tabi araştırma nazaranvliliği yahut öğretim gorevliliği vb. ilanlarda nihayetinde elde edebilecekleri imtihana giriş hakkında negatif ve taraflı tavırlarla karşılaşabilecekleri düşüncesiyle) tercih edilmemektedir.

Diğer taraftan burada bahsetmiş olduğumiz husus ve buna misal niçinlerle müracaatların kabul edilmeme münasebetleri “Kamu Hizmetlerinin Sunumunda Uyulacak Tarz ve Asıllara Ait Yönetmelik”in 8. unsuru kararlarına alışılmamıştır. Yönetmeliğin 8. unsuru şöyledir:

“Madde 8- (1) Yönetim, hizmetleri yerine getirirken müracaat sahibinden istediği bilgi ve evraklarla ilgili düzenlemelerinde aşağıdaki ölçütleri temel alır:
a) Düzenlemeler beyan temel alınacak biçimde hazırlanır.
b) Mecburî olmadıkça, sürecin tekemmülü kademesine kadar evrak talep edilmez.
c) İş imtihanlarına müracaat safhasında yalnızca imtihan için gerekli evraklar istenir; vazifeye başlamak için gereken dokümanlar ise imtihanı kazananlardan istenir. ç) Yönetimin nazaranvi gereği kendisinde bulunan bilgi ve dokümanlar ile daha evvel müracaat sahibinden alınarak kurum kayıtlarına aktarılan ve değişmediği müracaat sahibi tarafınca beyan edilen dokümanlar bir daha istenmez.
d) İstenen dokümanın aslının getirilmesi halinde, evrakın fotokopisi, aslına uygunluğu denetim edildikten daha sonra ilgili nazaranvli tarafınca isim ve unvan yazılarak tasdik edilir. e) Öteki yönetimlerin elektronik ortamda paylaşıma açtığı bilgi ve dokümanlar, müracaat sahibinden istenmez. Lakin, bu bilgi ve dokümanlara basitçe erişim için gerekli bilgiler istenebilir..”

YÖK’ün 2020 tarihindeki yazısı için

YÖK yazısının ekindeki muadil tablo için

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.