Windows Ssh Bağlantısı Nasıl Yapılır ?

dunyadan

Global Mod
Global Mod
Windows SSH Bağlantısı Nasıl Yapılır?

SSH (Secure Shell), güvenli ağ iletişimi sağlayan bir protokoldür ve genellikle uzak sunuculara erişim için kullanılır. Windows işletim sistemi üzerinde SSH bağlantısı yapmak, genellikle birkaç adım gerektirir. Bu kılavuzda, Windows'ta SSH bağlantısını nasıl kuracağınızı adım adım açıklayacağım.

1. SSH İstemcisini Yükleyin

İlk adım olarak, Windows üzerinde SSH bağlantısı kurmak için bir SSH istemcisi yüklemeniz gerekmektedir. Birçok farklı SSH istemcisi mevcuttur, ancak en popülerlerinden biri olan PuTTY'yi kullanmayı tercih ediyorum. PuTTY, kullanımı kolay arayüzü ve geniş özellik yelpazesi ile öne çıkar.

PuTTY'yi indirip kurmak için resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz. İndirme ve kurulum süreci oldukça basittir; sadece talimatları izleyin ve PuTTY'i bilgisayarınıza yükleyin.

2. SSH Anahtarlarını Oluşturun

SSH bağlantısı kurmadan önce, genellikle bir SSH anahtarı oluşturmanız gerekir. SSH anahtarı, güvenli bir şekilde sunucuya kimliğinizi doğrulamanızı sağlar. PuTTY, anahtar çiftleri oluşturmanıza yardımcı olan bir araç olan PuTTY Key Generator'u içerir.

PuTTY Key Generator'u başlatın ve "Generate" düğmesine tıklayarak bir anahtar çifti oluşturun. Oluşturulan anahtarları kaydedin ve özel anahtar dosyasını güvenli bir yerde saklayın.

3. SSH Sunucuya Bağlanın

Artık PuTTY'i kullanarak SSH sunucuya bağlanabilirsiniz. PuTTY ana penceresinde, "Host Name" alanına sunucunuzun IP adresini veya alan adını girin. Ardından, "Port" alanına SSH bağlantısı için kullanılan port numarasını (genellikle 22) girin.

Sol taraftaki menüden "Connection" altında "SSH" seçeneğine tıklayın ve "Auth" sekmesine geçin. "Browse" düğmesine tıklayarak özel anahtar dosyanızı seçin ve "Open" düğmesine tıklayarak bağlantıyı başlatın.

4. Kimlik Doğrulamasını Onaylayın

SSH sunucuya ilk bağlandığınızda, sunucunun kimliğini doğrulamanız istenecektir. Bu, sunucunun tanıdığı bir anahtara güvendiğinizden emin olmanızı sağlar. "Yes" veya "Evet" seçeneğine tıklayarak devam edin.

Daha sonra, kullanıcı adınızı ve şifrenizi girmeniz istenecektir. Doğru bilgileri girdikten sonra, SSH oturumu başlatılacak ve sunucuya başarılı bir şekilde bağlanacaksınız.

5. Bağlantıyı Kullanın

SSH bağlantısı başarılı bir şekilde kurulduktan sonra, artık sunucuya uzaktan erişim sağlayabilirsiniz. PuTTY terminal penceresini kullanarak komutları girip dosyaları yönetebilirsiniz.

Örneğin, "ls" komutunu kullanarak mevcut dizindeki dosyaları listeleyebilir veya "cd" komutuyla dizinler arasında gezinebilirsiniz. İhtiyaç duyduğunuz diğer komutlar için SSH dokümantasyonuna veya çevrimiçi kaynaklara başvurabilirsiniz.

6. Bağlantıyı Sonlandırın

Uzaktan erişim işiniz bittiğinde, SSH bağlantısını sonlandırmak önemlidir. PuTTY terminal penceresini kapatarak oturumu sonlandırabilirsiniz. Ayrıca, bağlı olduğunuz sunucuda "exit" komutunu kullanarak oturumu kapatabilirsiniz.

Bu adımları takip ederek, Windows işletim sistemi üzerinde SSH bağlantısı kurabilir ve uzak sunuculara güvenli bir şekilde erişebilirsiniz. PuTTY gibi araçlar, bu süreci kolaylaştırır ve kullanıcıların SSH protokolünü etkin bir şekilde kullanmalarını sağlar.